Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een opleiding volgen naast je werk is in veel gevallen gewoon mogelijk. Omdat de opleiding veel tijd vraagt moet je jouw leven hier soms op aanpassen. Vooral wanneer je fulltime werkt is het handig om slim met je tijd om te gaan. Een opleiding volg je naast je werk? Bekijk de belangrijkste tips.

Werken en studeren

Waarom zou je werken  en studeren tegelijk? Een opleiding volgen naast je werk is vooral handig om jezelf bij te scholen. Soms vereist de werkgever dit zelfs. Maar ook omscholen naar een ander beroep of vakgebied kan een reden zijn. Zo bereid je je voor op een nieuwe toekomst.

[do_widget id=text-18]

Tips opleiding volgen naast je werk

Wanneer je fulltime werkt en ook nog eens gezien een gezin hebt onderhouden dan vraagt een opleiding volgen nog eens extra veel tijd. Hoe deel je deze tijd zo goed mogelijk in? En hoe zit het met de kosten voor de studie? Hieronder volgen een aantal handige tips & tricks.

Tip 1: laatste werkgever de opleiding betalen

Soms vraagt werkgever om een opleiding te volgen naast je werk. In dit geval zal de werkgever ook de kosten op zich nemen. Maar wanneer de werkgever hier niet om vraagt kun je hem dit toch laten betalen. Dit lukt alleen wanneer de opleiding die het volgen ook meerwaarde heeft voor je huidige functie.

Bijvoorbeeld doordat je hierdoor beter in je werk wordt of meer taken uit kunt voeren. Betaalt de werkgever de opleiding? Let dan goed op de kleine lettertjes in het contract. Wanneer de opleiding niet afmaakt of wanneer je deze door jouw toedoen niet haalt is de kans groot dat je zelf de kosten moet betalen.

Tip 2: kiezen voor een leerbaan

Een opleiding volgen naast je werk kan ook door middel van een leerbaan. Dit is een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) die je combineert met een werkplek bij een erkend leerbedrijf. Soms is dit bij de huidige werkgever mogelijk. Het kan ook dat je op zoek moet naar een (ander) erkend leerbedrijf.

Geef je huidige baan niet zomaar op maar bekijk vooraf de mogelijkheden.

Tip 3: een cursus of een opleiding

Een opleiding volgen naast je werk vraagt veel tijd. Veel opleidingen duren minimaal twee jaar maar vaak nog langer. Bovendien ben je hier veel uren per week aan kwijt. Een cursus is een korte opleiding. Het voordeel van een cursus is dat je deze uitstekend naast je werk kunt volgen.

Ondanks dat een cursus korter duurt leer je toch voldoende. Na de cursus krijg je vaak een certificaat van deelname, in sommige gevallen kun je ook een (soort) diploma of erkenningsbewijs halen. Bijkomend voordeel van een cursus is dat deze een stuk goedkoper is dan een opleiding.

Tip 4: schakel huiswerkbegeleiding in

Wanneer je ouder wordt dan zal het leren ook moeilijker gaan. Simpelweg omdat je hersenen de leerstof niet meer zo makkelijk opnemen. Op volwassen leeftijd zal je dan ook sneller bij huiswerkbegeleiding uitkomen. Niets om je voor te schamen: begeleiding vragen is alleen maar goed.

Let wel even op waar je huiswerkbegeleiding vraagt. Is dit via het opleidingsinstituut zelf of particuliere begeleiding? Bij het inschakelen van particuliere begeleiding vraag je even goed na of deze wel ervaring hebben met de vakken die jij krijgt.

Tip 5: schaf een laptop aan

Misschien werk je nog met een desktop pc of heb je een verouderde laptop. Je zult merken dat je tijdens het studeren vaak een computer of laptop nodig hebt. Wanneer je een opleiding volgt naast je werk kan dit niet altijd thuis. Soms moet je ergens anders studeren, bijvoorbeeld op het werk of in de hobbykamer. Dan is het wel zo makkelijk wanneer je een goed werkende laptop hebt.

Schaf bij voorkeur de nieuwste laptop aan, eentje die goed is afgestemd op het studeren. Deze is licht van gewicht, makkelijk te mee te nemen, heeft een goede processorsnelheid en voldoende opslagruimte.

Bekijk de beste laptops voor je studie

Tip 6: vraag studieverlenging aan

Ga je een opleiding volgen naast je werk dan zul je al snel merken dat je in tijdnood komt. Veel mensen die werken en studeren combineren hebben meer tijd nodig. In veel gevallen mag en kan je studieverlenging aanvragen. Doe dit wel tijdig, anders mag je het diploma of certificaat niet behalen.

Volg je een opleiding via de werkgever? Vraag dan ook op tijd studieverlenging aan. Geeft het ook richting de werkgever aan, zo weet deze waar hij aan toe is. Bovendien voorkom je hiermee dat je de opleiding uiteindelijk zelf moet betalen. De werkgever moet immers toestemming geven voor de studieverlenging.

Tip 7: kosten studie aftrekbaar

Volg je een opleiding die bedoeld is voor je huidige of toekomstige beroep? Kosten die je maakt zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Misschien volg je een opleiding of cursus omdat je straks zelfstandig ondernemer wordt. De gemaakte kosten zijn achteraf dan nog steeds aftrekbaar. Bewaar facturen daarom goed.

Let op: betaalt de werkgever de opleiding dan kun je de kosten die hij betaalt niet meer aftrekken. Alleen het gedeelte dat je zelf betaald, maar hier zit wel een drempel aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.