Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een opleiding volgen via UWV? Je kan en mag altijd een opleiding naast je WW-uitkering volgen. De vraag is echter of het UWV jouw cursus of opleiding betaalt of dat de kosten voor jezelf zijn. Ik vond het een interessante vraag en ben hier wat dieper ingedoken. Lees snel verder.

Wanneer mag je een WW-uitkering aanvragen?

Werk je in loondienst dan bouw je recht op WW-uitkering op. Je kunt vanaf een week voordat je werkloos raakt een WW-uitkering aanvragen. Het aanvragen kan online via de website werk.nl. Hier heb je DigiD voor nodig.

Het aanvragen duurt 30 minuten. Je krijgt zo snel mogelijk bericht van het UWV.

Langdurig werkloos: scholing of omscholing

Ontvang je een WW-uitkering dan moet je solliciteren. Het kan soms erg lastig zijn om een baan te vinden. Ben je langdurig werkloos of ziet het ernaar uit dat je geen baan vindt? Scholing of omscholing kan helpen.

Overleg vooraf met het UWV

Je mag tijdens de WW-uitkering niet zomaar aan een opleiding beginnen. Dit komt omdat je tijdens de opleiding vaak niet beschikbaar bent voor werk. Volg je een cursus in de avonduren, dan zal dit vaak geen probleem zijn. In alle andere gevallen overleg je vooraf met het UWV. Via je werkmap verstuur je een bericht. Vermeld in dit bericht welke opleiding je wilt volgen. Het UWV wil ook weten hoe lang de opleiding duurt en hoeveel tijd dit wekelijks kost. Geef ook de locatie van de opleiding door en of je stage moet lopen.

Een adviseur bekijkt of de opleiding je kansen op werk vergroot. Daarnaast kijkt deze ook naar de mogelijkheden en alternatieven van de opleiding.

Kan ik een opleiding volgen via UWV?

Het vinden van goed opgeleid personeel is voor veel bedrijven een uitdaging. 40% van de werkgevers heeft moeite om passend personeel te vinden. In 2018 gingen Randstad en UWV een samenwerking aan. Het is voor werkzoekenden mogelijk om zich om te laten scholen met behoud van uitkering. Bovendien krijgen deelnemers een baangarantie van 1 tot 2 jaar.

Het gaat hier om kansrijke functies binnen de zorg, horeca, ICT en het onderwijs. Ook de zakelijke dienstverlening en logistiek worden hierin betrokken. Het voordeel is dat werkzoekenden een opleiding volgen met behoud van uitkering en geen sollicitatieplicht. Het gaat hier niet om een opleiding via het UWV maar bij Randstad opleidingen. Wil je hieraan meedoen, dan is het wel belangrijk dat je goed naar de voorwaarden vraagt. Het is namelijk niet bekend of deze regeling in 2019 of 2020 ook nog geldt.

UWV betaalt de opleiding

Volg je een opleiding die noodzakelijk is voor het vinden van (ander) werk? Dan betaalt UWV jouw opleiding. Het is wel belangrijk dat je dit tijdig aanvraagt: je krijgt dan een tijdelijke vrijstelling van sollicitatieplicht. daarnaast verlangt het UWV dat je er alles aan doet om de opleiding te voltooien.

Volg je een opleiding die niet nodig is om (ander) werk te vinden? Je mag de opleiding volgen maar moet dit zelf betalen. Daarnaast heb je nog steeds sollicitatieplicht.

Schrijf je niet zomaar voor een opleiding in maar neem eerst met het UWV contact op. Een adviseur bekijkt samen met jou of de opleiding vergoed kan worden.

Levenlanglerenkrediet aanvragen

Moet je de opleiding zelf betalen, dan zijn hier nog wat andere regelingen voor. Via het duo vraag je een levenlanglerenkrediet aan. Onder bepaalde voorwaarden leen je geld om het college- of lesgeld te betalen. iedereen tot 55 jaar kan gebruik maken van dit krediet. Dit zijn de voorwaarden:

  • Leeftijd tussen 30 en 55 jaar
  • Je volgt een voltijd-, deeltijd – of een duale opleiding
  • De opleiding volg je aan HBO of Universiteit
  • Of: de voltijdse bol opleiding volg je aan het MBO
  • Je bent Nederlander of hebt een verblijfsvergunning
  • Het collegegeld of lesgeld wordt niet door de werkgever, ouders of een andere instantie vergoed

Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden, dan kun je een levenlanglerenkrediet aanvragen. Houd er rekening mee dat het hier om een lening gaat: deze betaal je terug. je hebt 15 jaar de tijd om deze lening af te lossen. De hoogte van de aflossing is afhankelijk van je inkomen en de hoogte van de schuld en rente.

Geld lenen voor een opleiding

Kun je geen opleiding volgen via UWV, dan draai je zelf voor de kosten op. Naast een levenlanglerenkrediet is de persoonlijke lening een goed alternatief. bij deze lening staan rente en looptijd vast, net als het leenbedrag. Het voordeel van de persoonlijke lening is dat je niet hoeft te verantwoorden waar je het geld aan uitgeeft. Betaal je vanuit de lening de opleiding en koop je ook nog een nieuwe koelkast? Geen probleem: de kredietverstrekker doet hier niet moeilijk over.

Persoonlijke lening aanvragen: Krediet Groep Nederland

De aanvraag van een persoonlijke lening verloopt geheel online. Het is hierbij wel belangrijk dat je over in inkomstenbron beschikt. heb je een WW-uitkering, dan ontvang je geen persoonlijke lening. Heb je toch wat geld nodig, dan is de minilening (flitskrediet) een oplossing. Hiermee kun je maximaal €1500 lenen, dat je binnen 62 dagen terugbetaalt. Handig wanneer je even wat geld tekortkomt.

Aanbieders minikrediet:

Ferratum

Saldodipje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.