Er is veel vraag naar vochtvrije en veilige opslagruimtes. Op zoek naar een goede belegging (investering)? Opslagruimte kopen en verhuren is een goed idee! Afhankelijk van de opslagruimte verdien je tussen de €30 en meer dan €500 per maand.

Garagebox of opslagruimte?

Een opslagruimte kan uit een garagebox bestaan, maar ook een of meerdere (kleine of grote) opslagruimtes. Je kunt namelijk een bestaande garagebox of loods ombouwen tot meerdere kleinere opslagruimtes. Dit is de beste manier om een hoog rendement te behalen. Het verhuren van een enkele garagebox levert minder op, maar vraagt uiteraard ook minder onderhoud (en onderhoudskosten).

Opslagruimte kopen: de aankoopprijs

Een opslagruimte kopen en verhuren begin natuurlijk met de aankoop van de ruimte. Koop niet zomaar iets maar bekijk eerst de doelstelling. Gaat het om een investering voor de korte of lange termijn? Is het de bedoeling dat er ook ruimte overblijft voor de opslag van eigen spullen? En als laatste: wat wordt het verdienmodel?

Er staan voldoende garageboxen te koop, maar hoe zit het met de koop van opslagruimte? Hier is vaak moeilijker aan te komen. Je komt dan al snel bij een bedrijfsruimte, loods of grote garage uit.

De kosten van een opslagruimte variëren van €800 tot meer dan €60.000. Voor de prijs van €800 koop je een opslagcontainer/ demontabele zelfbouwcontainer. Deze moet je op eigen terrein plaatsen. De prijs van een garagebox (mét onderliggende grond) ligt ergens tussen de €8000 en €30.000. Locatie, voorzieningen en staat van onderhoud spelen een belangrijke rol.

Ga je voor een loods, reken dan op aankoopprijs van ongeveer €5000 tot €10.000 (demontabel) tot meer dan €75.000 (vaste locatie met stroom, water en afvoer). Een bedrijfspand of studio is verkrijgbaar vanaf ongeveer €49.000.

Op locatie of eigen terrein

Je ziet dat er nogal wat mogelijkheden zijn. Ben je in het bezit van eigen terrein? Bekijk dan of het mogelijk is om hier een loods, container of zelfs een gebouw op te plaatsen. Is dit niet mogelijk, dan zit je vast aan een opslagruimte op locatie. Dit betekent dat je voor een garagebox, loods of bedrijfsruimte compleet met grond/ erf gaat. Misschien iets duurder, maar je hebt wel alles in één.

Verhuren van opslagruimte: hier moet je aan denken

Waar moet je opletten bij het verhuren van een opslagruimte? De huurder zal vaak op zoek gaan naar een vorst- en vochtvrije ruimte. Zorg daarom voor goede isolatie of eventuele verwarming. Dit is vooral belangrijk bij de opslag van apparatuur, producten, documenten etc.

Let ook op de toegang: deze moet veilig zijn. Creëer voor de verhuurder een persoonlijke toegangscode of een veilig slot. Heb je een reservesleutel van de opslagruimte? Dan kan de huurder jou ervan beschuldigen dat je diens ruimte betreedt. Geef de reservesleutel liever aan de huurder.

Wie is aansprakelijk wanneer er iets aan de isolatie, verwarming of toegang schort? Vaak zal dit de verhuurder zijn. Zorg daarom voor goed onderhoud en een eventuele verzekering.

Stel altijd een huurcontract op. Hiermee beperk je de risico’s en leg je alle afspraken vast. De volgende zaken staan in het huurcontract:

 • Gegevens van de verhuurder/ adres en omschrijving opslagruimte
 • Gegevens huurder
 • Bestemming van de opslagruimte
 • Huurprijs en borg
 • Afspraken over huurverhoging
 • Wijze van betaling
 • Afspraken over onderhoud
 • Ingangsdatum huurcontract
 • Afspraken over beëindiging van de huurovereenkomst

Denk ook eens na over een boetebepaling bij overtreding van bepaalde regels.

De huurprijs – dit levert het op

Wat kun je nu voor de huur van een opslagruimte vragen? Dit hangt helemaal van de staat van onderhoud, de voorzieningen én de locatie af. Een geïsoleerde ne beveiligde garagebox in Amsterdam levert al snel €500 per maand op. Verhuur je een garagebox in the middle of nowhere en is deze lekker tochtig en vochtig? Dan kun je er niet meer dan €25 per maand voor vragen.

Heb je een grotere ruimte of loods, verdeel deze dan voorkeur in meerdere opslagruimtes. Zo haal je het maximale uit je investering. Dit kun je (ongeveer) voor een opslagruimte vragen:

 • Minder dan 1 M3: tot €10 per maand
 • Tussen 1 M3  – 4 M3: €15 – €40 per maand
 • Tussen 4 M3 – 8 M3: €45 – €70 per maand
 • Tussen 8 M3 – 20 M3: €75 – €110 per maand
 • Vanaf 20 M3: vanaf €115 per maand

De prijzen lopen al snel op tot meer dan €150 per maand (tot 50 kubieke meter) verhuur je een grote garagebox, loods of bedrijfspand? Reken dan op een verhuurprijs vanaf €250, oplopend tot meer dan €1000.

Geen zin om zelf te verhuren? Investeer in Nederlandse seniorenwoningen en ontvang tot 8% rente (per jaar).

Moet je verhuurinkomsten opgeven?

Bij inkomsten uit verhuur van de woning moet je dit opgeven aan de belastingdienst. Verhuur je een garagebox of opslagruimte? Vaak hoef je dit niet op te geven. Belangrijk is dat de opslagruimte niet bij de eigen woning hoort.

Daarnaast moet je de waarde van de opslagruimte opgeven als bezit in box 3. Hier betaal je uiteindelijk een percentage aan belasting over. Dit is echter veel minder dan de huuropbrengsten.

Bovenstaande geld alleen wanneer je particulier verhuurt. Ben je een bedrijf/ ondernemer en haal je winst uit de verhuur van opslagruimtes? Dan moet je dit als winst uit onderneming opgeven. Gemaakte kosten zijn aftrekbaar. Denk hierbij aan onderhoudskosten of verzekeringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.