Bijgewerkt: 27 maart 2023

Zwart werken betekent dat je inkomsten ontvangt zonder dat je hier belasting over betaalt. Hierbij is er een verschil tussen belastingvrij inkomen en zwartwerk. In het eerste geval geef je de inkomsten wel op maar hoef je door heffingskortingen geen belasting te betalen. In het tweede geval, dus bij zwartwerk, geef je helemaal niks aan de belastingdienst door.

Waar kun je zwart werken? Dit kan bij verschillende bedrijven en particulieren. Hieronder vind je 9 populaire zwarte banen.

1. Hulp in de huishouding

Een van de meest populaire zwarte baantjes is in de huishouding. Vaak bestaat dit werk uit schoonmaak. Zoals de badkamer of het toilet poetsen, slaapkamer schoonmaken, woonkamer en keuken doen en soms ook strijken. Afhankelijk van de afspraken moet je af en toe ook een maaltijd koken, hoewel dit niet standaard bij de werkzaamheden hoort.

Als huishoudelijke hulp verdien je tussen de 10 en 15 euro per uur. Soms liggen de verdiensten hoger maar dan moet je echt geluk hebben.

2. Tuinieren of tuinman

Vooral in de zomermaanden kun je flink bijverdienen met tuinieren. Help mensen met blad harken, grasmaaien, snoeien en onkruid wieden. Voor dit baantje hoef je niet echt specifieke kennis te hebben, zolang je maar het verschil kent tussen onkruid en tuinplanten. Het is niet de bedoeling dat je kostbare tuinplanten eruit trekt.

Moet je een terras of oprit aanleggen? Dat is meer het werk van een stratenmaker. Wanneer je hier ervaring mee hebt dan is het ook een mooie manier om zwart te werken.

Als tuinman verdien je tussen de 10 en 20 euro per uur. Het beroep stratenmaker is iets zwaarder dus de verdiensten liggen dan ook wat hoger. Meestal ergens tussen de 13 en 25 euro per uur.

3. Op kinderen passen/kinderopvang

Waar kun je zwart werken zonder dat de belastingdienst hierachter komt? Wanneer je thuis op kinderen past dan weten alleen jij en de ouders van die kinderen dat. Op een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal werken is niet zo handig want je krijgt wit uitbetaald. Wel kun je dit soms als vrijwilligerswerk doen en hier een kleine vergoeding voor krijgen.

De kinderopvang betaalt niet zo goed als andere baantjes. Wanneer je thuis kinderen opvangt dan levert dit tussen de 3 en 6 euro per uur per kind op. Wanneer je vijf kinderen opvangt dan lopen de verdiensten toch wel op, maar je krijgt er ook ontzettend veel stress en drukte bij.

4. Honden uitlaten

Voor iedereen die gek is op dieren is honden uitlaten een geweldige manier om zwart te werken. Telkens wanneer je een hond uitlaat ontvang je hier een vergoeding van ongeveer 5 euro voor. Dat is per hond en per keer. Stel je voor dat het je lukt om met 10 honden tegelijk te wandelen. Een uurtje lopen levert je dan maar liefst 50 euro op. Daar ga je bijna van kwispelen.

5. Machines of apparaten repareren

Ben je een beetje technisch aangelegd en weet je hoe machines of apparaten in elkaar zitten? Bied dan reparatiediensten aan. Hoeveel je hiermee verdient hangt een beetje van het apparaat af, maar ook wat er precies kapot is. De reparatie van dure of geavanceerde apparaten kan aardig wat winst opleveren.

6. Zwart werken binnen de horeca

Bij sommige bedrijven komt het vaker voor dat personeel zwart werkt. Dit is vooral binnen de horeca een veel voorkomend probleem, zo vindt de belastingdienst. De mensen die zwart betaald worden zien het helemaal niet als probleem want ze houden meer over.

Zwart werken in de horeca heeft wat voordelen. Je hoeft geen belasting af te staan en je zit ook niet aan een contract vast. Heb je een keer geen zin om te werken dan kom je gewoon niet. Het nadeel is dat je bij ziekte niks krijgt uitbetaald. Je bouwt ook geen pensioen op en bent niets tegen arbeidsongeschiktheid verzekerd.

Van plan om een zwart inkomen via de horeca binnen te halen? Dan verdien je tussen de 10 en 18 euro per uur. Let goed op want binnen de horeca wordt je soms flink uitgebuit.

7. Kapper voor mensen of honden

Er is veel vraag naar thuiskappers. Ben je een beetje handig met de schaar dan verdien je zwart door mensen te knippen. Je komt bij de mensen thuis of ze komen naar jou toe. Je verdient tussen de 10 en 25 euro per persoon die je knipt. Wanneer hier nog een specifieke behandeling bijkomt dan kun je best meer vragen.

De hondenkapper of hondentrimster kan ook een zwart inkomen realiseren. Hierbij is het wel handig dat je verstand hebt van de laatste trends op het gebied van hondenmodelletjes. Bovendien moet je goed met dieren om kunnen gaan en veel geduld hebben. Een hond wassen en scheren levert tussen de 25 en 40 euro op. Ingewikkelde modellen leveren veel meer op.

8. Wiet knippen

Dit is een baantje die je niet zomaar op een vacaturesite tegen komt. Toch is dit een methode om zwart te werken en lekker veel geld te verdienen. Je verdient namelijk tussen de 20 en 25 euro per uur. Kijk wel uit waar je terechtkomt want dit wereldje gaat er soms hard aan toe.

9. ICT werkzaamheden

Of je nu een echte computernerd bent of alleen weet hoe je Windows opnieuw erop zet: er is altijd wel een ICT klus. Senioren help je met hun weg op het internet vinden, Windows opnieuw installeren of met Word of een ander programma omgaan. Hier heb je niet zoveel kennis voor nodig en je verdient er toch tussen de 8 en 16 euro per uur mee.

Heb je meer ICT-kennis dan liggen de verdiensten fors hoger. Ontwikkel programma’s, bouw een website, help bij software- of hardwareproblemen of repareer computers of laptops. Hiermee verdien je tot wel 35 euro per uur, al helemaal wanneer het om een groot probleem gaat waarbij direct hulp nodig is.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.