Bijgewerkt: 1 december 2023

Wat je aan inkomstenbelasting afstaat.

Ik heb er zo’n hekel aan: websites die vertellen dat je 5000 euro per maand aan passief inkomen kunt verdienen. Ze vertellen er alleen niet bij dat het om brutobedragen gaat. In dit artikel leg ik je uit hoe het met passief inkomen en belasting zit. Want dat is waar bijna niemand rekening mee houdt: je moet belasting over je inkomsten betalen. Op de eindstreep hou je bijna altijd minder over dan dat je verdient.

Wanneer je belasting moet betalen

Bijna iedereen moet inkomstenbelasting betalen. Dit merk je niet altijd. Bijvoorbeeld wanneer je salaris van je werkgever ontvangt of wanneer je een uitkering hebt. De werkgever of de uitkeringsinstantie houdt de belastingen in. Wat jij op je bankrekening ziet is je netto-inkomen of uitkering.

Wanneer je een passief inkomen verdient moet je zelf belasting betalen. Afhankelijk van je status moet je ook btw afdragen.

Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen?

Je passieve inkomsten vallen in box 1 (inkomen uit werk en woning). Maar wanneer je het passief inkomen bij elkaar opspaart dan valt dit in box 3 (vermogen). Die tarieven verschillen jaarlijks.

Ontvang je in 2023 een passief inkomen? Dan zijn dit de belastingtarieven:

BelastingschijfBelastbaar inkomen uit werk en woningTarief
1Tot € 73.03136,93%
2Vanaf € 73.03149,50%

Stel dat je over het hele jaar € 12.000 aan passief inkomen hebt. Dan betaal je 36,93% over die € 12.000 aan inkomstenbelasting. Maar wat nu wanneer het inkomen € 100.000 bedraagt? Over de eerste € 73.031 betaal je 36,93% belasting. Het gedeelte dat hierboven valt is belast met 49,50%.

Recht op algemene heffingskorting en andere belastingkortingen

Het is niet zo dat je alleen maar belasting betaalt. Met een inkomen heb je altijd recht op de algemene heffingskorting. Dit is een korting op de inkomstenbelasting. Die korting ziet er als volgt uit:

Tabel algemene heffingskorting: in 2023, niet de AOW-leeftijd bereikt
Belastbaar inkomen uit werk en woningAlgemene heffingskorting
Tot € 22.661€ 3.070
Vanaf € 22.661 tot € 73.031€ 3.070 – 6,095% x (belastbaar inkomen uit werk en woning – € 22.660)
Vanaf € 73.031€ 0

Gaan we weer even naar het inkomen van € 12.000. Wanneer je geen ander inkomen hebt, dus alleen die € 12.000, dan ziet de berekening er zo uit.

  • 36,93% van € 12.000 = € 4431 aan inkomstenbelasting betalen
  • Af: € 3070 algemene heffingskorting
  • € 4431 minus € 3070 = € 1361

Dit betekent dat je over die € 12.000 nog € 1361 aan inkomstenbelasting moet betalen. Maar met een passief inkomen van € 100.000 moet je veel meer belasting afstaan. Je valt namelijk boven de € 73.031 waardoor je geen recht hebt op algemene heffingskorting.

De arbeidskorting

Er zijn nog veel meer regelingen die je korting op de inkomstenbelasting geven. Een van die regelingen is de arbeidskorting. Dit is een korting die je alleen ontvangt wanneer je arbeid verricht. Bij een uitkering heb je dus geen recht op de arbeidskorting!

De hoogte van de arbeidskorting is afhankelijk van het arbeidsinkomen. Tot een inkomen van € 115.000 ontvang je arbeidskorting. Met een passief inkomen van € 12.000 per jaar komt het erop neer dat je, na aftrek van algemene heffingskorting en arbeidskorting, helemaal geen belasting betaalt.

Wanneer je een inkomen van € 100.000 hebt en betaal je natuurlijk wel inkomstenbelasting, en ook nog eens een stuk meer. Hoe meer je verdient, hoe minder korting je krijgt. Toch blijft het interessant om zoveel mogelijk te verdienen. Want van elke euro die je verdient houd je minimaal de helft over.

Als ondernemer betaal je minder inkomstenbelasting

Ondernemers hebben extra fiscale voordelen. Verdien je als ondernemer of als bedrijf een passief inkomen? Dan betaal je minder belasting. Dat is te danken aan de zelfstandige aftrek (eenmanszaak/vof). Een BV is interessant wanneer de onderneming voldoende winst maakt. Het omslagpunt ligt op € 245.000 per jaar. Dat is fors meer dan enkele jaren geleden, toen lag het omslagpunt op ongeveer 100.000 per jaar.

Veel mensen met een passief inkomen laten zich als bedrijf bij de KvK inschrijven. Alleen al vanwege de fiscale voordelen. Denk hier zeker over na wanneer je van plan bent om geld te verdienen middels dropshipping, affiliate marketing, social media of een van de andere tientallen methoden.

Van je passieve inkomen en vermogen opbouwen

Let even op wanneer je het passieve inkomen spaart of belegt. Op dat moment valt het onder vermogen. Feitelijk wordt je geld dan dubbel belast:

  1. Eerst betaal je inkomstenbelasting
  2. Vervolgens betaal je vermogensbelasting

Je moet dus bedenken of sparen of beleggen meer oplevert dan dat je er belasting over betaalt. Daarom moet je ervoor zorgen dat je investering voldoende winst oplevert.

Geen belasting betalen

Een aantal mensen met passieve inkomsten betaalt hier geen belasting over. Enerzijds kan dit uit onwetendheid zijn. Het kan ook dat je zo weinig verdient dat het geen zin heeft om aangifte inkomstenbelasting te doen. Houd er wel rekening mee dat je eigenlijk verplicht bent om aangifte te doen, zelfs wanneer je slechts € 100 per jaar verdient.

Sommigen geven opzettelijk hun passieve inkomsten niet aan de fiscus door. Dit doen ze omdat ze geen inkomstenbelasting willen betalen.

Het verzwijgen van inkomen is strafbaar. Wanneer de belastingdienst hierachter komt moet je een boete betalen. Die boete kan zo hoog zijn dat je uiteindelijk niks meer overhoudt, of met schulden achterblijft. Naast de boete moet je ook de verschuldigde inkomstenbelasting alsnog betalen.

Daarom is het altijd verstandig om netjes aangifte inkomstenbelasting te doen. Tegenwoordig gaat dit heel eenvoudig online. De belastingdienst vult veel zaken vooraf in. Wanneer je passieve inkomsten hebt dan moet je dit zelf nog op de aangifte invullen.

Houd rekening met gemaakte kosten

Misschien heb je allerlei kosten gemaakt om je passieve inkomen op te bouwen of stabiel te houden. Denk hierbij aan webhosting, het inhuren van een tekstschrijver, samenwerken met een marketingbureau of adverteren. Al deze kosten mag je van de winst aftrekken.

Er zijn nog meer kosten die mogelijk aftrekbaar zijn. Bijvoorbeeld noodzakelijke reiskosten (dit moet je wel aan kunnen tonen). Maar ook de aanschaf van een laptop, studiemateriaal (boeken of een cursus), bedrijfskleding en soms kun je ook een etentje met een zakenpartner van de winst aftrekken.

De meeste mensen met een passief inkomen werken vanuit huis. Helaas kun je elektriciteitskosten, je internetkosten of andere zaken die je zowel voor werk als privé gebruikt niet zomaar als kostenpost opvoeren. Hier zijn strenge regels voor. Laat je hierover informeren door een boekhouder of accountant.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.