Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een passief inkomen genereren, een mooie manier om te stoppen met werken. Wat betekent een passief inkomen en hoe kan dit ervoor zorgen dat je financieel onafhankelijk bent? In dit artikel uitleg over deze vorm van inkomsten en hoe je dit opbouwt.

Actief inkomen versus passief inkomen

Bijna iedereen heeft een actief inkomen. Dit betekent dat je werkt en jouw arbeidsuren inruilt voor geld (salaris of loon). Mensen met een actief inkomen zijn in loondienst of hebben een eigen bedrijf. Een passief inkomen is nagenoeg alleen mogelijk wanneer je dit als zelfstandige ondernemer doet, of het als bijbaan ziet.

Hoe ziet een passief inkomen eruit? Hierbij verricht je eerst veel werk waarbij je weinig inkomen hebt. Op een later moment worden de werkzaamheden steeds minder, waarbij het inkomen groeit. Pak je het goed aan, dan hoef je na enige tijd nagenoeg niet te werken terwijl het geld toch binnenstroomt.

De voordelen van een passief inkomen

Een passief inkomen opbouwen is vooral interessant wanneer je naar financiële onafhankelijkheid streeft. Je hoeft niet langer terug te vallen op directe arbeid (loondienst of eigen bedrijf). Overigens valt het altijd aan te raden een goede balans tussen passief en actief inkomen te houden. Een passief inkomen brengt namelijk onzekerheid met zich mee: je weet nooit hoeveel je vandaag, volgende week of over een jaar verdient.

Een passief inkomen genereren: 7 ideeën

Droom je van een passief inkomen? Lekker achterover leunen of slapend rijk worden? Vergis je niet: met een passief inkomen is het hard werken. Vooral in het begin vraagt het veel van jouw doorzettingsvermogen, terwijl hier nauwelijks inkomsten tegenover staan. Het duurt gemiddeld 1-5 jaar voordat je kunt genieten van een passieve inkomstenbron. Zelfs dan moet je nog regelmatig werk verrichten, hoewel dit een stuk minder is dan aan het begin van je nieuwe carrière.

Benieuwd hoe een passief inkomen genereren werkt? Hieronder vind je 7 ideeën. Kijk welk idee het beste bij je past en ga hiermee aan de slag.

Idee 1: investeren in vastgoed

Dit idee werkt alleen wanneer je spaargeld hebt of het aandurft om een lening af te sluiten. Vastgoed is met betrekking dat rendement erg interessant. Koop onroerend goed zowel als een woning, vakantiewoning, garage of appartement en verhuur dit. Als verhuurder ben je wel verantwoordelijk voor onderhoud van het onroerend goed.

Investeren in vastgoed kan ook door het kopen en verkopen van onroerend goed. Dit kan zelfs in het klein, bijvoorbeeld handelen in garageboxen of stacaravans. Heb je geen geld om te investeren in vastgoed? Kijk dan naar de mogelijkheden voor een lening. Zorg wel dat het rendement dat je over de lening betaalt lager is dan het behaalde rendement over je onroerend goed.

Bekijk leningen bij Krediet Groep Nederland

Idee 2: investeren in een bedrijf

Er zijn genoeg startende ondernemers of jonge bedrijven die een financierder zoeken. Daarnaast hebben sommige bedrijven behoefte aan financiële ondersteuning. Investeren in een bedrijf kan je aardig wat opleveren, maar alleen wanneer je het goede bedrijf uitkiest. Laat je daarom vooraf goed informeren. Verstrek je een lening aan een ondernemer of bedrijf, zorg dan voor een goede leenovereenkomst.

Idee 3: YouTube video’s maken

Een passief inkomen genereren met YouTube video’s: vloggers verdienen tot meer dan € 10.000 per maand. Wat is vloggen precies? Dit is het bijhouden van een online video dagboek. Vooral op YouTube is dit erg populair: je start een kanaal en uploadt dagelijks tot wekelijks een video. Het idee is dat je advertenties bij je video’s plaatst. Op YouTube kan dit via het speciale advertentieprogramma. Voor het vertonen van advertenties of wanneer iemand op een advertentie klikt ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding bedraagt een paar cent tot een paar euro. Dit is niet veel, maar met veel volgers lopen je inkomsten flink op.

YouTube-ers met veel volgers kunnen ook rekenen op extra inkomsten. Bedrijven benaderen jou vanzelf en vragen of je in een video hun product of dienst wilt promoten. Ook hiervoor ontvang je een aardig inkomen.

Idee 4: website met affiliate marketing

Start je eigen website met affiliate marketing. Dit is een veelgebruikte methode van passief inkomen genereren. Je start een website en plaatst hij regelmatig een interessant artikel of een blogpost op. Vervolgens maak je gebruik van affiliate marketing. Meld je aan bij een speciaal affiliatie netwerk zoals Daisycon of Tradetracker. Sluit je aan bij bepaalde adverteerders, hierbij is het belangrijk dat jouw website overeenkomt met het door hun aangeboden advertentiemateriaal.

Plaats per pagina 1-3 advertenties. Wanneer mensen hierop klikken (en eventueel iets aankopen of bestellen) ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding varieert van 1 cent tot meer dan € 100. Het hangt er helemaal vanaf wat de adverteerder vergoedt: een klik naar zijn website of de verkoop van een product. Met een druk bezochte website genereren je een passief inkomen dat oploopt naar meer dan € 2000 per maand.

Idee 5: zelf producten maken en verkopen

Misschien ben je wel ontzettend creatief en maak je voor je hobby knuffels, meubels, kleding, wanddecoratie of andere dingen. Maak van je hobby een passief inkomen. Zet een webshop op en verkoop hier je zelfgemaakte producten. Jij knutselt er vrolijk op los en ondertussen stroomt het geld binnen, hoe leuk is dat? Met veel hobby’s verdien je niet zoveel, gemiddeld tussen de € 50 en € 200 per maand. Maar met een goed idee kun je een aardig passief inkomen genereren.

Idee 6: je auto of gereedschap verhuren

Je zit veel thuis waarbij je auto werkeloos op de oprit staat. Waarom zou jij je auto niet gaan verhuren? Er zijn genoeg mensen zonder auto die het fijn vinden om voor een dag of een week in jouw auto rond te rijden. Voor hun werk, een uitstapje of een (korte) vakantie. Je verhuurt je auto per uur, dagdeel of per hele dag. Je kunt ook een prijs voor de verhuur per week of zelfs per maand bepalen.

Heb je nog gereedschap liggen en klus je weinig? Verhuur je gereedschap: ook dit levert je een passief inkomen op. Wij verhuur van je auto of gereedschap mag je best om borg vragen. Zet afspraken wel duidelijk op papier.

Idee 7: beleggen in aandelen of cryptomunten

Alleen voor diegene met lef: beleggen in aandelen of crypto mensen. Dit vraagt om een investering, veel geduld en vooral stalen zenuwen. Beleggen in aandelen is niet zo heel spannend omdat de koersen hier niet zo snel wisselen. Handel je in cryptomunten, dan kan je winst (of verlies) snel toenemen. Beleg alleen met geld dat je kunt missen. Wil je direct beleggen maar heb je hier niet het geld voor? Kijk dan eens voor een microkrediet, hierbij leen je maximaal € 1500. Dit geld moet je wel binnen een tot twee maanden terugbetalen. Zorg dus dat je voor winst gaat of spaar eerst voordat je je eraan begint.

Bekijk het microkrediet van Ferratum

Dit waren wat ideetjes voor het genereren van een passief inkomen. Uiteraard zijn er nog veel meer ideeën. Ik zou zeggen: laat je creatief de vrije loop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.