Bijgewerkt: 1 december 2023

Je hebt misschien al tientallen websites over passieve inkomsten bekeken. Of YouTube filmpjes gezien waarin mensen je uitleggen hoe je heel eenvoudig financieel onafhankelijk wordt. Het lijkt allemaal zo makkelijk. Je hoeft alleen maar een cursus te volgen, een e-book te kopen of je voor een webinar aan te melden. Hierna gaat het echt beginnen! Al die mensen vertellen jou niet de waarheid over een passief inkomen opzetten.

Passief inkomen = financieel onafhankelijk zijn

Soms worden passieve inkomsten met financiële onafhankelijkheid verward. Deze twee zijn aan elkaar gerelateerd. Toch zijn het twee verschillende concepten.

Iemand die financieel onafhankelijk is heeft in vrijwel alle gevallen een passief inkomen. Maar met een passief inkomen ben je nog niet direct financieel onafhankelijk. Omdat financiële onafhankelijkheid geweldig klinkt zullen velen je vertellen dat het om passieve inkomsten gaat.

Niet dus. Kijk maar eens hoe deze twee verschillen.

Een passief inkomen verdien je zonder actieve betrokkenheid of inspanning op het moment dat je het geld ontvangt. Je kunt op verschillende manieren een passief inkomen genereren. Bijvoorbeeld investeren in onroerend goed, aandelen of cryptocurrency. Maar ook royalty’s uit intellectueel eigendom. Of een online bedrijf dat op de automatische piloot draait.

Financiële onafhankelijkheid verwijst naar de staat waarin je passieve inkomsten verdient. Je passieve inkomsten zijn zo hoog dat dit voldoende is om in je levensonderhoud te voorzien. Je bent dus niet afhankelijk van een traditionele baan of actieve inkomstenbron.

Passief inkomen opzetten? De valkuilen

Ik stoor mij aan al die websites, influencers en YouTube video’s waarin wordt verteld hoe makkelijk het is om een passief inkomen op te zetten. Je hoeft alleen maar dit of dat te doen en het geld stroomt binnen. Ondertussen probeert diegene je te verleiden om iets te kopen. Of om op een advertentie te klikken.

Natuurlijk zou ik het geweldig vinden wanneer jij je bij mijn netwerk aansluit of mijn cursus volgt. Maar ik vind dat eerlijkheid nog altijd het langst duurt. Mijn eerste doel is om mensen te behoeden van de valkuilen van een passief inkomen. Wat anderen jou niet vertellen dat ga ik wel doen. Hieronder leer je wat een passief inkomen opzetten precies inhoudt en wat de valkuilen zijn.

Je moet een investering doen

Heeft iemand je gezegd dat je alleen maar wat YouTube video’s hoeft op te nemen, online zetten en je verdient vervolgens bakken met geld? Of dat het heel makkelijk is om een website of webshop op te zetten en daar rijk mee te worden? Sorry maar je bent voor de gek gehouden.

Het opzetten van een passief inkomen kost veel tijd en soms ook nog eens geld. Je moet er rekening mee houden dat je een van deze twee of soms beiden moet investeren. Dit komt omdat je geen uren voor geld inruilt, zoals bij een actief inkomen wel het geval is.

Elke investering vormt een risico. Investeer je geld dan loop je het risico dat het minder waard wordt. Of dat je veel geld verliest en het nooit meer terug krijgt. Vaak moet je heel veel tijd investeren. Die tijd moet je wel beschikbaar stellen. Dit betekent dat je misschien afstand moet doen van je huidige baan, of minder moet gaan werken. Maar het kan ook dat je minder tijd voor je gezin, vrienden of hobby hebt.

Het is natuurlijk niet allemaal nutteloos punt met de juiste investering en veel doorzettingsvermogen kom je er wel.

Onderhoud en beheer

Vaak wordt gedacht dat je met een passief inkomen een beetje tijd investeert en vervolgens niks meer hoeft te doen. Dit klopt niet! Passief inkomen opzetten vraagt altijd actieve betrokkenheid, nu en in de toekomst.

Die actieve betrokkenheid kan uit verschillende zaken bestaan. Bijvoorbeeld monitoring van je beleggingen. Of op zoek gaan naar actieve samenwerkingen. Maar ook administratie en het bijhouden van je strategie.

Hoe dan ook, je moet er rekening mee houden dat je inspanningen moet blijven leveren. Het is belangrijk om je passieve inkomstenbronnen te onderhouden en te beheren. Dat gaat niet lukken wanneer je alleen maar Netflix series op de bank ligt te kijken.

Onstabiele inkomsten

Even € 5000 per maand verdienen, heeft iemand je dit beloofd? Dat kan niet want niemand kan de hoogte van de passieve inkomsten voorspellen. Hoeveel je gaat verdienen hangt van verschillende zaken af. Denk maar eens aan de inspanningen die je levert en de hoeveelheid tijd of geld zie je investeert.

Daarnaast krijg je met concurrentie te maken. Hoe groter die concurrentie, hoe lastiger het is om passieve inkomsten te laten groeien. Dit geldt natuurlijk niet voor alle methoden maar soms krijg je wel degelijk met hevige concurrentie te maken.

Daarnaast speelt ook geluk mee. Sommige mensen hebben veel geluk en verdienen op korte termijn ontzettend veel geld. Anderen zijn al meer dan 10 jaar bezig maar kunnen geen stabiel inkomen opbouwen.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je inkomstenbron altijd onstabiel is. De ene maand verdien je € 2000 en de andere maand kan dit ineens € 6000 zijn. Maar de maand daarop kan dit weer terugzakken naar € 1500. Elke maand weer is het afwachten wat je binnenhaalt.

Dat zorgt voor onzekerheid en gedeeltelijk kun je dit opvangen. De meest succesvolle mensen met een passief inkomen halen hun geld uit meerdere inkomstenbronnen.

Het vergt heel veel van je geduld

Ik geef het toe: zo rond het jaar 2003 was het heel makkelijk om binnen een maand enkele honderden euro’s te verdienen. Het internet was toen niet zo groot als nu en als je er als een van de eerste bij was kon je hartstikke veel geld binnenslepen.

Toen ik voor een artikelensite ging schrijven, dat was in 2007, verdiende ik in de eerste maand al € 250. Dat lukt tegenwoordig niet meer. Dit heeft met de groeiende concurrentie te maken. Maar ook omdat het steeds lastiger is om samenwerkingen aan te gaan.

Tegenwoordig heb je voor het opzetten van passief inkomen heel veel geduld nodig. Het duurt even voordat je investeringen rendement opleveren. En bij investeringen moet je niet gelijk aan geld denken, want tijd ergens insteken is ook een investering.

Rekening houden met belastingen

Het is heel leuk om € 6000 per maand te verdienen. Maar wist je dat het geld niet allemaal voor jou is?

Ik hielp ooit eens iemand om via het internet veel geld te verdienen. Op een bepaald moment zat hij op € 4000 per maand. Hij ging vaak uit eten, kocht nieuwe kleding en ging ook op vakantie. Ik waarschuwde hem dat hij straks belasting moest betalen maar hij sloeg mijn waarschuwing in de wind.

Na een jaar kwam de belastingdienst om haar geld vragen. Die persoon waar ik het over heb die had al zijn geld opgemaakt. Hij kon de belastingdienst niet betalen. Dat was een groot probleem want hij had enkele duizenden euro’s belastingschuld opgebouwd.

Uiteindelijk moest hij met alles stoppen. Hij vroeg een uitkering aan en belandde zelfs in de schuldsanering. Ik voel mij daar nog steeds schuldig om, want ik had hem gewaarschuwd. Misschien had ik veel duidelijker moeten zijn, maar aan de andere kant was het ook zijn eigen verantwoordelijkheid.

Ik kan alleen maar tegen jou zeggen dat je altijd rekening moet houden met belastingen. Zet de helft van wat je verdient opzij. Waarschijnlijk hoef je minder dan de helft aan belasting te betalen, maar wat na je belastingaanslag overblijft is een extraatje. Beter teveel dan te weinig opzij zetten.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.