Bijgewerkt: 1 december 2023

Hoe je zonder traditionele bijbaantjes geld verdient.

Ben jij een kind dat graag wat extra geld wilt verdienen? Maar geen bijbaantjes wilt doen zoals kranten rondbrengen of oppassen? Dan heb je geluk! Er zijn namelijk manieren om passief inkomen te verdienen. Dit betekent dat je geld verdient terwijl je slaapt of iets anders doet. Klinkt goed, toch? In deze blog vertel ik hoe je dit doet.

Honderden methoden, maar niet alles is geschikt

Wie aan een passief inkomen werkt weet dat er veel methoden zijn. Het zijn er honderden! Bij een passief inkomen voor kinderen is dit niet zo. Dit komt omdat je als kind niet alles mag doen. Je mag bijvoorbeeld geen aandelen kopen. En ook niet investeren in vastgoed (huizen).

Wat is een passief inkomen?

Passief inkomen is een inkomen waarvoor je niet actief hoeft te werken. Bijvoorbeeld omdat je geld krijgt uit je sociale media, YouTube of een webshop. Maar het kan ook dat je producten verkoopt. Of misschien wel muziek of een cursus.

Een passief inkomen of een bedrijf

Voor een passief inkomen hoef je geen bedrijf te zijn. Maar het kan wel. Nederlandse kinderen mogen een bedrijf starten. Hiervoor heb je toestemming van je ouders nodig. Ook moet je aan wat regels voldoen.

Het maakt dus niet uit hoe je het doet. In het begin kan het handig zijn om eerst te kijken wat je leuk vindt. Vervolgens probeer je dit een tijdje uit. Wanneer je veel verdient kun je altijd nog een bedrijf starten.

Welk werk mag een kind doen?

Jonge kinderen mogen bepaalde klusjes doen. Bijvoorbeeld het uitlaten van honden of het rondbrengen van folders. Maar ook helpen bij huishoudelijke taken. Het werk mag niet te zwaar zijn.

Bij een passief inkomen doe je bijna nooit zwaar werk. Je hoeft namelijk geen zware dingen te tillen. Meestal werk je achter de computer of laptop. Of vanaf je smartphone. Kinderen mogen gewoon met computers werken. Er zijn geen wetten die dit verbieden.

Natuurlijk is het belangrijk dat je voldoende afwisseling hebt. Je moet zeker niet de hele dag naar een beeldscherm kijken. Dat is hartstikke slecht voor de ogen. Bij kinderen groeien de ogen nog. Daarom is het zo belangrijk dat je voor afwisseling zorgt. Na 20 minuten naar een beeldscherm kijken, draai je je hoofd en kijk je even de kamer in. Of naar buiten.

Kiezen passief inkomen dat bij de leeftijd past

Er zijn verschillende vormen van passief inkomen. Sommige hiervan zijn zeer geschikt voor kinderen. Denk eens aan het maken van YouTube video’s. Of het verkopen van zelfgemaakte producten. Wat dacht je van het maken van digitale kunst?

Dit zijn allemaal leuke klusjes om te doen. Je zit achter de computer of bent aan het knutselen. Kies iets wat bij je leeftijd en vaardigheden past. Vaardigheden zijn dingen die je al goed kan. Wanneer je bijvoorbeeld goed bent in video’s maken dan is dat een van je vaardigheden.

Een betrouwbaar platform kiezen

Als kind ben je kwetsbaar. Dit betekent dat je wat sneller in gevaar kan komen. Je weet misschien nog niet zo goed wat oplichters zijn of hoe je ze herkent. Hierdoor heb je kans om geld kwijt te raken. Of zo iemand weet waar je woont en valt jou lastig.

Maak gebruik van betrouwbare platformen. Doe onderzoek naar het platform. Laat eventueel je ouders kijken of dit voor jou geschikt is.

Onder begeleiding van een volwassene

Ik weet natuurlijk niet hoe oud je bent. Maar wanneer je jonger dan 12 jaar bent, laat dan je ouders af en toe meekijken. Ze kunnen je helpen bij het maken van keuzes. Ook zorgen ze ervoor dat alles veilig verloopt.

Ideeën passief inkomen voor kinderen

Passieve inkomsten zijn hartstikke leuk. Misschien verdien je wel meer geld dan anderen. Ben je benieuwd wat je allemaal kunt doen? Hieronder heb ik vijf voorbeelden voor jou. Zo verdien je een passief inkomen, ongeacht je leeftijd.

Geld verdienen met YouTube

Kinderen kunnen hun eigen kanaal starten en geld verdienen met advertenties en sponsordeals. Veel jongeren doen dit, maar dit betekent natuurlijk niet dat je er succes mee hebt. Je moet best veel abonnees en views hebben voordat je geld kunt verdienen.

Ben je nog geen 18? Dan kun je je niet bij het partnerprogramma aanmelden. Dat moet iemand anders voor jou doen, bijvoorbeeld een van je ouders. Pas dan kun je geld gaan verdienen.

Affiliate marketing

Een passief inkomen voor kinderen is niet altijd makkelijk. Probeer het eens met affilate marketing. Dit is producten van anderen promoten. Dit doe je via je eigen website of social media en commissie. Je verdient geld op de verkoop, hiervoor krijg je een commissie (beloning).

Online enquêtes invullen

Kinderen kunnen zich aanmelden bij enquête-websites en geld verdienen door vragenlijsten in te vullen. Je verdient er niet veel mee, maar het is wel makkelijk werk. Lieg nooit over je leeftijd. Als je je pas mag aanmelden wanneer je 15 bent, en jij bent 12, dan moet je nog even wachten. Of laat iemand aders een account aanmaken. Vervolgens doe jij het werk en spreek je af dat die ander jou het geld geeft.

Verkopen van digitale producten

Als kind kun je een eigen e-book, muziek of spelletjes maken en deze verkopen. Bijvoorbeeld via online platforms zoals Etsy of Amazon. Of via je eigen website of social media.

Verhuur van eigen spullen

Heb je veel spullen die je bijna nooit gebruikt? Verhuur deze aan andere kinderen of volwassenen. Dat kan van alles zijn,. van je Playstation of X-Box tot kleding, je fiets of boeken. De spullen verhuur je via social media, Marktplaats of een ander platform.

Belasting betalen

Kinderen met een passief inkomen moeten vaak belasting betalen. Maar niet altijd, want dat hangt ervan af hoeveel je verdient.

Belasting betalen kan verwarrend zijn. Wat is het precies? Belastingen zijn een soort geld dat je aan de overheid geeft. Met dat geld worden dingen zoals wegen, scholen en ziekenhuizen betaald. Belastingen horen bij geld verdienen. Je ouders of verzorgers kunnen je hierbij helpen en je kunt ook informatie opzoeken bij overheidsinstanties.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.