Bijgewerkt: 27 maart 2023

Als je geïnteresseerd bent in de aandelenmarkt, heb je waarschijnlijk wel eens van penny aandelen gehoord. Maar wat zijn penny aandelen eigenlijk? En is het de moeite waard om in deze aandelen te investeren? In deze blog ga ik dieper in op de wereld van penny stocks, hun voor- en nadelen en geef ik tips voor beginnende beleggers.

Wat zijn penny aandelen?

Penny-aandelen zijn aandelen van kleine bedrijven. Ze worden meestal tegen zeer lage prijzen verhandeld, vaak minder dan een dollar of euro per aandeel. Deze aandelen worden vaak verhandeld buiten de grote beurzen om. 

Het verschil met penny crypto

Penny crypto verwijst naar cryptocurrencies die worden verhandeld tegen zeer lage prijzen. Meestal bedraagt de koers minder dan $1 per munt. Het zijn vaak minder bekende cryptocurrencies die nog niet zo populair zijn zoals Bitcoin en Ethereum. Penny cryptocurrencies zijn relatief nieuw op de markt en hebben vaak een lage marktkapitalisatie. Dit betekent dat ze nog niet veel investeerders hebben aangetrokken en dus nog niet zo wijdverspreid zijn.

Zijn penny aandelen altijd goedkoop?

Ja, penny aandelen worden verhandeld tegen een relatief lage prijs per aandeel, vaak onder de 1 euro of dollar. In sommige gevallen worden penny aandelen verhandeld voor slechts enkele centen.

Dat penny aandelen als “goedkoop” worden beschouwd, betekent niet dat ze een goede investering zijn.

De risico’s van penny stocks (aandelen)

Er zijn verschillende risico’s aan penny aandelen. Beleggers moeten zich hiervan bewust zijn. Hieronder staan enkele van de belangrijkste risico’s.

Volatiliteit

Penny aandelen zijn vaak zeer volatiel en kunnen snel en dramatisch in waarde schommelen. Dit kan leiden tot hoge winsten, maar ook tot aanzienlijke verliezen.

Volatiliteit verwijst naar de mate van fluctuatie of schommelingen in de prijs of waarde, over een bepaalde periode. Een belegging wordt als volatiel beschouwd als de prijs of waarde ervan snel en onvoorspelbaar verandert.

Bijvoorbeeld, als de prijs van een aandeel op de ene dag 10 euro is en op de volgende dag 18 euro, dan wordt het aandeel als volatiel beschouwd. Een aandeel of cryptomunt met een hoge volatiliteit heeft doorgaans een hoger risico en potentieel hogere rendementen. Een aandeel met een lage volatiliteit is minder risicovol is en levert lagere rendementen op.

Beleggers gebruiken de volatiliteit van een belegging om hun risicobereidheid te beoordelen. Op basis hiervan nemen ze beleggingsbeslissingen.

Liquiditeit

Liquiditeit meet de snelheid waarmee je een belegging omzet in contanten. Penny aandelen hebben meestal een laag handelsvolume. Dit maakt het moeilijker om ze te kopen of verkopen. Dit kan leiden tot problemen bij het afsluiten van een positie of het nemen van winst.

Activa met een hoge liquiditeit, zoals aandelen van grote, bekende bedrijven of overheidsobligaties, kun je gemakkelijk en snel tegen de huidige marktprijs kopen en verkopen. Activa met een lage liquiditeit, zoals onroerend goed of zeldzame verzamelobjecten, zijn moeilijker te verkopen en vereisen meer tijd en moeite om te liquideren.

Liquidity is belangrijk voor beleggers omdat het de mate van risico en rendement van een belegging kan beïnvloeden.

Fraude

Omdat penny aandelen vaak worden verhandeld buiten de reguliere beurzen, zijn ze kwetsbaarder voor frauduleuze activiteiten zoals “pump and dump” schema’s. Hierbij worden de prijzen van aandelen kunstmatig opgedreven door valse of misleidende informatie, waarna de oplichters de aandelen dumpen en de prijzen ineenstorten.

De pump and dump methode kom je ook veel bij penny crypto’s tegen. Wees hierop voorbereid want het kan ervoor zorgen dat je een verkeerde aankoop doet en veel geld verliest.

Gebrek aan informatie

Penny aandelen worden vaak uitgegeven door kleinere bedrijven. Juist deze bedrijven hebben niet veel openbare informatie of geen verplichtingen om hun financiële gegevens bekend te maken. Dit maakt het moeilijker om de prestaties van het bedrijf te beoordelen. Lastig om het potentiële rendement van het aandeel te bepalen.

Beperkte groeimogelijkheden

Penny aandelen hebben beperkte groeimogelijkheden. Dit komt omdat ze vaak door kleine bedrijven worden uitgegeven. Dit kan de potentie van het aandeel beperken, net als het rendement op je investering.

Voorbeelden van penny stocks

Het is niet altijd verstandig om in penny aandelen te beleggen. Je kunt ook voor goedkope aandelen kiezen waar meer handel in is. Hieronder wat goedkope aandelen die minder risico met zich meebrengen.

  1. Altice Europe N.V. (ATC.AS)
  2. ArcelorMittal (MT.AS)
  3. Aegon N.V. (AGN.AS)
  4. ABN AMRO Bank N.V. (ABN.AS)
  5. ASR Nederland N.V. (ASRNL.AS)
  6. Basic-Fit N.V. (BFIT.AS)
  7. Galapagos NV (GLPG.AS)
  8. Heijmans N.V. (HEIJM.AS)
  9. Hunter Douglas N.V. (HDG.AS)
  10. ING Groep N.V. (INGA.AS)
  11. Koninklijke BAM Groep N.V. (BAMNB.AS)
  12. Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (BOKA.AS)
  13. Koninklijke DSM N.V. (DSM.AS)
  14. Koninklijke Philips N.V. (PHIA.AS)
  15. NN Group N.V. (NN.AS)
  16. Royal Dutch Shell plc (RDSB.AS)
  17. Signify N.V. (LIGHT.AS)
  18. Sligro Food Group N.V. (SLIGR.AS)
  19. TomTom N.V. (TOM2.AS)
  20. Unibail-Rodamco-Westfield SE (URW.AS)

Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat je beslissingen over beleggen neemt.

Voorbeelden van goedkope cryptocurrency

Een penny cryptocurrency kopen betekent niet dat je hier flink winst op maakt. Vaak worden penny cryptomunten zo weinig verhandeld, dat je er nauwelijks winst op maakt. Hieronder vind je 20 crypto’s die relatief goedkoop zijn en waar voldoende handel in is.

  1. Dogecoin (DOGE)
  2. Binance Coin (BNB)
  3. XRP (XRP)
  4. Cardano (ADA)
  5. Polkadot (DOT)
  6. Chainlink (LINK)
  7. Stellar (XLM)
  8. VeChain (VET)
  9. Theta Token (THETA)
  10. Tron (TRX)
  11. Cosmos (ATOM)
  12. Holo (HOT)
  13. IOTA (MIOTA)
  14. Zilliqa (ZIL)
  15. Algorand (ALGO)
  16. Dash (DASH)
  17. NEM (XEM)
  18. NEO (NEO)
  19. SushiSwap (SUSHI)
  20. BitTorrent (BTT)
  21. Luna Classic (LUNC)
  22. Shiba Inu (SHIB)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.