Bijgewerkt: 27 maart 2023

De historisch lage rentes zijn gunstig voor de consument. De persoonlijke lening is de meest gekozen leenvorm. Eerder aflossen brengt de maandlasten omlaag, maar hoe zit het met de rente? Hieronder een antwoord op deze belangrijke vraag.

Kredietrente van de persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is nooit gratis: naast aflossing betaal je ook nog rente. Dit is een vergoeding die de bank of kredietverstrekker in rekening brengt. de Europese Centrale Bank (ECB) heeft wederom in 2019 de marktrente verlaagd. Banken gaan hierin mee, waardoor ook de krediet rente daalt.

In het vierde kwartaal van 2019 staat de kredietrente tussen 5% – 6% (persoonlijke lening). er zijn echter ook aanbieders die nog lager gaan. Krediet Groep Nederland rekent met een lage kredietrente en is hiermee een van de eerste die onder de 4% duikt.

Naar Krediet Groep Nederland

Boetevrij vervroegd aflossen

Bij een doorlopend krediet is het altijd mogelijk om boetevrij vervroegde af te lossen. Deze regels zijn bij de persoonlijke lening iets anders. voor leningen tot €40.000 mag de consument altijd vervroegd aflossen zonder extra kosten. Het maakt hierbij niet uit waar de lening is afgesloten: alle banken en kredietverstrekkers moeten zich aan deze regel houden. Voor persoonlijke leningen vanaf €40.000 hangt het van de leenovereenkomst af. Soms is boetevrij aflossen mogelijk: in andere gevallen juist niet.

Juist hierdoor is het belangrijk om bij het afsluiten van een lening goed op de voorwaarden te letten. Is boetevrij aflossen mogelijk, ongeacht het leenbedrag? Heeft de lening een gunstige rente? Dit zijn toch wel twee belangrijke aandachtspunten.

[do_widget id=text-19]

Maandbedrag verlagen of looptijd verkorten

Tussendoor extra aflossen verlaagt je maandlasten. Dit is fijn, want zo hou je maandelijks wat extra geld over. los je meer af dan je maandbedrag? Dan verkort de kredietverstrekker de looptijd van de lening. Het extra aflossen heeft dus een van bovenstaande gevolgen.

Wat is beter: lagere maandlasten of een kortere looptijd? Lagere maandlasten zijn fijn, maar een kortere looptijd bespaart meer geld. dit komt omdat je om de eindstreep minder rente betaalt.

Gaat de rente omlaag?

De rente van een persoonlijke lening staat altijd vast. Dit betekent dat de kredietverstrekker deze tussendoor niet kan of mag aanpassen. Gaat de marktrente omhoog of omlaag, dan blijft de rente van jouw persoonlijke lening ongewijzigd.

Het tussentijds aflossen heeft geen invloed op de rente, deze blijft zoals het was. Wel los je een gedeelte op je lening af. Hierdoor breng je de openstaande lening omlaag. Je betaalt hier minder rente over, hoewel het percentage hetzelfde blijft. Hieronder een voorbeeld.

3% van €100 is €3. los je €50 af, dan blijft er €50 openstaan. 3% van €50 is €1,50. Je ziet dat het rentepercentage hetzelfde blijft, maar het totaalbedrag aan rente wel omlaag gaat.

Overigens is bovenstaand een voorbeeld: de rente wordt op jaarbasis berekend.

Kan ik om renteverlaging aanvragen?

Heb je net een lening afgesloten, gaat de rente ineens omlaag. Dat is pech hebben! Is het mogelijk om een renteverlaging aan te vragen? Nee, in veel gevallen niet. er is echter een uitzondering op de regel: wanneer je nog in de bedenktijd zit.

Bij het afsluiten van een lening (financieel product) mag je de overeenkomst binnen 14 dagen ontbinden. Dit kan zonder boete of opgave van redenen. wanneer de rente binnen 14 dagen daalt, is het altijd verstandig om de overeenkomst te ontbinden. Vraag vervolgens een nieuwe lening aan.

Je kunt ook bij de kredietverstrekker aangeven waarom je de overeenkomst wilt ontbinden. vaak zal deze besluiten om de rente aan te passen, zodat je het je hele aanvraagproces niet opnieuw hoeft te doorlopen. Let er wel op dat dit binnen de bedenktermijn gebeurt.

Kredietverstrekker verhoogt de rente

Mag de kredietverstrekker de rente van de lening verhogen? Dit mag alleen wanneer het om een doorlopend krediet gaat of wanneer dit in de leenovereenkomst vermeld staat. Is afgesproken dat de kredietrente vaststaat, dan mag de bank deze niet tussendoor verhogen. Doet deze dit toch, dan heb je recht om de leenovereenkomst te ontbinden.

Overigens bedraagt de wettelijke kredietrente maximaal 14%. Dit is veel en de meeste aanbieders zitten hier ver onder. Kijk er echter niet vreemd van op wanneer je een lening tegenkomt met een rente van 13,5%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.