Je wil bereikbaar zijn met je smartphone maar kunt geen keuze maken tussen prepaid of abonnement. Wat is de beste keus? Ontdek de verschillen tussen prepaid en abonnement. Inclusief de voor- en nadelen hiervan.

Wat is prepaid?

Een prepaid (simkaart) is misschien ouderwets, maar het bestaat nog steeds. Bij prepaid koop je vooraf bel- en sms-tegoed (en data). Je betaalt dus altijd vooraf. Het tegoed is bruikbaar wanneer jij dit wilt. Vaak zit er wel een beperkte ‘houdbaarheidsdatum’ aan een prepaid simkaart. Bij niet tijdig opwaarderen, vervalt het telefoonnummer.

Prepaid is bijna overal verkrijgbaar: op het postkantoor, in de supermarkt, in een telefoonwinkel, warenhuis etc. Ook online koop je eenvoudig beltegoed. Je koopt altijd het prepaid dat bij je provider hoort. Heb je een simkaart van T-Mobile, dan koop je ook prepaid van T-Mobile.

Bestel online een prepaid simkaart

Let op: een prepaid simkaart bevat vaak al wat beltegoed, maar moet later worden aangevuld (opwaarderen).

Wat is een abonnement?

Een abonnement is een mobiel telefooncontract dat meestal één tot twee jaar duurt. Tijdens dit contract betaal je een vast bedrag per maand. Voor dit vaste bedrag krijg je een aantal belminuten/ sms-jes. Dit kan inclusief aantal data (internet) zijn. Je kan dus iedere maand weer gebruik maken van dit tegoed.

Bij veel providers vervallen niet gebruikte belminuten/ data aan het einde van de maand. In andere gevallen is dit slecht beperkt mee te nemen naar de volgende maand.

Voordelen en nadelen prepaid

Past een prepaid simkaart bij jou? Hieronder de belangrijkste voordelen en nadelen.

De voordelen van een prepaid simkaart zijn:

 • Je weet van te voren wat je kwijt bent aan kosten
 • Je zit niet vast aan een contract
 • Je kunt tegoed niet alleen in een (online) winkel kopen, maar vaak ook opwaarderen via je telefoon of bankrekening
 • Geen aansluitkosten

De nadelen prepaid:

 • Je bent duurder uit: bellen per minuut kost meer
 • Sms-jes zijn vaak duurder dan bij een abonnement
 • Gebruik van data kan flink wat kosten met zich meebrengen
 • Je moet op tijd je beltegoed opwaarderen, anders heb je kans dat je ineens niet meer kan bellen of sms-en
 • Bij verlies van simkaart, ben je al het tegoed kwijt

Voor mensen die geen telefoon abonnement kunnen afsluiten, is een prepaid simkaart de meest geschikte oplossing. Daarnaast is prepaid bellen anoniem (mits gegevens niet geverifieerd zijn). Dit kan in sommige gevallen een voordeel zijn.

[do_widget id=custom_html-6]

Voordelen en nadelen abonnement (met of zonder smartphone)

Bij een mobiel abonnement heb je de keuze uit Sim Only of een abonnement met telefoon. In dit laatste geval ontvang je een nieuwe (of refurbished) smartphone. Handig wanner je een nieuw toestel biet in één keer kunt betalen. Een Sim Only abonnement is aan te raden wanneer je al in het bezit bent van een smartphone, óf op de kosten wil besparen.

Een abonnement heeft zijn voordelen:

 • De kosten voor bellen/ sms en data zijn goedkoper dan bij prepaid
 • Je hebt altijd beltegoed bij de hand zonder dat je hoeft op te waarderen
 • Wanneer je de simkaart verliest, kan je deze gelijk blokkeren en een nieuwe aanvragen
 • Gespecificeerde rekening met inzicht in belgedrag

De nadelen van een abonnement zijn:

 • Wie buiten zijn beltegoed belt, is vaak veel extra kosten kwijt
 • Je zit voor minimaal één jaar vast aan een contract
 • Soms betaal je aansluitkosten, vooral bij een éénjarig abonnement
 • Wanneer je de simkaart verliest en niet tijdig blokkeert, heb je kans op misbruik

Houdbaarheid van prepaid of abonnement

Bij abonnementen neem je ongebruikte belminuten en data soms mee naar de volgende maand. Vaak is dit wel beperkt. In veel gevallen ben je opgebouwde belminuten en data kwijt. Dit verschikt per provider. Let hier goed op wanneer je een contract afsluit.

Bij een prepaid simkaart is het tegoed vaak 6 maanden tot 18 maanden geldig, ook dit kan per provider verschillen. Vaak is de geldigheid afhankelijk van de hoogte van het tegoed: hoe hoger het tegoed, hoe langer dit geldig is. Vraag vooraf altijd even naar de voorwaarden. Tip: waardeer niet te hoog op, zo raak je ook niet teveel kwijt.

Keuze maken: prepaid of abonnement

Moeilijk om te kiezen tussen prepaid of abonnement? Wie veel belt en data verbruikt, is goedkoper uit met een abonnement. Let op de kosten: deze kunnen per provider sterk uiteen lopen. Goed vergelijken kan heel wat besparen.

Gebruik je af en toe je mobiele telefoon en wil je vooral bereikbaar zijn, dan is een prepaid goedkoper. Ga hier geen lange gesprekken mee aan: je bent al snel door je beltegoed heen. Maak je gebruik van internet, zoek dan naar een wifi netwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.