Bijgewerkt: 27 maart 2023

Verwachting van prijzen koopwoningen

De huizenprijzen stijgen sinds 2014. Dit heeft alles te maken met de lage hypotheekrente, waardoor een koopwoning aantrekkelijk is. Inmiddels is er sprake van een woningtekort en is de woningmarkt oververhit. Een woning kopen wordt steeds lastiger. Blijven de huizenprijzen stijgen of gaan deze weer dalen? Ontdek de prognose huizenprijzen 2023: dit is de verwachting voor dit en aankomend jaar.

Huizenprijsontwikkeling 2000 – 2023

Hoe hebben de huizenprijzen zich afgelopen jaren ontwikkeld? In bijna 20 jaar is er veel veranderd. 2008 was het hoogtepunt: toen stonden de prijzen op zijn hoogst. Daarna begon de economische crisis en daalden de woningprijzen. Sinds 2014 zitten deze weer in de lift. Voor de koopwoning prijzen kijken we telkens naar de gemiddelde waarde van woningen. De huizenprijsontwikkeling 2000 tot 2023:

 • 2000: €157.270
 • 2002: €193.092
 • 2004: €204.756
 • 2006: €200.008
 • 2008: €252.858
 • 2010: €240.650
 • 2012: €241.473
 • 2014: €219.530
 • 2016: €238.934
 • 2018: €276.906
 • 2021: €410.000
 • 2022: 446.913

In januari 2023 is het gemiddelde huis ruim € 446.000 euro waard. Dat is ten opzichte van een jaar eerder een daling van 6,4%. Opvallend want eerder bleven de prijzen stijgen. Kunnen we nog een verdere daling verwachten?

Prognose huizenprijzen 2023

Een en ander is weer afhankelijk van de hypotheekrente. De Europese bank is genoodzaakt om de rentes te verhogen. Een hogere hypotheekrente betekent dat de huizenmarkt een beetje tot stilstand komt.

Herstellende huizenmarkt en verwachting huizenprijzen 2024

We zitten sinds 2022 in een economische crisis. Alles is fors duurder geworden. Bovendien rommelt het in de bankenwereld. We zitten nog wel even in deze situatie. De verwachting is dat dit niet al te lang gaat duren. Halverwege 2024 zou er weer een herstel moeten zijn. In dit geval gaan de huizenprijzen toch weer stijgen. Dat komt door:

 • Krapte op de woningmarkt (woningtekort)
 • Herstellende huizenmarkt (prijscorrectie na de crisis)
 • Lagere hypotheekrente

Deze oorzaken zorgen er altijd voor dat de huizenprijzen stijgen. Bedenk dat we sinds 2020 een groot tekort aan woningen hebben. Dat blijft een grote rol spelen.

Of de huizenprijzen in 2024 echt weer stijgen? Dat is niet met zekerheid te zeggen. De verwachting met betrekking tot huizenprijzen kan namelijk ook negatief beïnvloed worden. Bijvoorbeeld wanneer de hypotheekrente stijgt.

Iets wat zeker meespeelt is een verlaging van de hypotheekrenteaftrek , dit betekent hogere maandlasten. Toch houdt dit mensen niet tegen om een woning te kopen. Sterker nog, de verwachting is dat koopwoningen in 2024 en anders vanaf 2025 duurder zijn dan voorheen.

Wanneer gaan de huizenprijzen weer omlaag?

Binnen de prognose huizenprijzen kijk je ook wanneer de huizenprijzen weer omlaag gaan. Hier lijkt in 2023 niet echt sprake van te zijn. Natuurlijk kan het dat de prijzen iets te dalen maar de krapte op de woningmarkt zet de prijzen onder druk. Ook de lonen zullen de komende jaren stijgen. Meer inkomsten betekent ook een hogere hypotheek kunnen krijgen. De lonen groeien dus mee met de huizenprijzen.

Wanneer de huizenprijzen wel gaan dalen? Wanneer er meer aanbod dan vraag is. Nederland blijft stug doorbouwen aan nieuwe woningen, maar dit gaat vooralsnog te langzaam. Het is best mogelijk dat er vanaf 2027 zoveel woningen bij zijn gekomen, dat er een goed evenwicht ontstaat. Andere zaken die van invloed zijn op het dalen van woning prijzen:

 • Verdwijnen hypotheekrenteaftrek
 • Stijgende hypotheekrente
 • Gelijkblijvende of zelfs dalende lonen
 • Verhoging van de overdrachtsbelasting
 • Economische crisis

Je ziet dat veel zaken van invloed zijn op de prognose huizenprijzen. Een of meerdere factoren kunnen een daling uitlokken. Wanneer deze daling eenmaal is ingezet, zal dit enige tijd door blijven gaan. Althans, dat is wat het verleden heeft uitgewezen. Hoe ver de prijzen dalen is van tevoren nooit te voorspellen. Iedere daling heeft zijn bodem, iedere stijging kent zijn plafond. Dat de huizenprijzen ooit weer gaan dalen, is dus een feit.

Huizenbezitter is gebaat bij een stijgende huizenprijs

Ben je eigenaar van een koopwoning, dan ben je gebaat bij een stijgende huizenprijs. Dit zorgt er namelijk voor dat het vermogen toeneemt. Bij een toekomstige verkoop blijf je ook niet met een restschuld achter. Bovendien biedt de overwaarde van de woning nieuwe mogelijkheden.

Kopers nemen bij dalende huizenprijzen vaak een afwachtende houding aan. Het is immers niet bekend wanneer de daling stopt. Niemand wil dat zijn vermogen achteruitgaat. Daarom zijn vooral kopers geïnteresseerd in de huizenprijzen prognose.

Huizenprijzen per provincie

De huizenprijzen per provincie en regio verschillen erg. Met name in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag stijgen de prijzen het hardst. Hierdoor wijken kopers uit naar kleinere omliggende steden en dorpen. Waar zijn de huizenprijzen het hoogst? Bekijk hieronder het overzicht, gesorteerd van duurste naar goedkoopste provincie:

 1. Utrecht
 2. Noord-Holland
 3. Noord-Brabant
 4. Zuid-Holland
 5. Gelderland
 6. Overijssel
 7. Flevoland
 8. Zeeland
 9. Limburg
 10. Friesland
 11. Drenthe
 12. Groningen

Het verschil tussen de gemiddelde woningprijs in Utrecht (hoogste) en Groningen (laagste) bedraagt ruim €275.000. Voor het bedrag van een Utrechtse woning koop je in Groningen maar liefst twee vergelijkbare woningen. De lage huizenprijzen in Groningen is eenvoudig te verklaren: het is geen aantrekkelijke provincie vanwege regelmatige aardbevingen. Deze aardbevingen worden veroorzaakt door gaswinning. Door deze aardbevingen hebben heel wat huizen flinke schade opgelopen.

Overigens komen er ook in Zuid-Nederland aardbevingen voor. Dit zijn natuurlijke bevingen en komen veel minder frequent dan in Groningen voor.

Conclusie verwachting huizenprijzen

De ontwikkeling van de huizenprijzen is afhankelijk van een aantal factoren, maar ook van de provincie en regio. De prognose huizenprijzen is dat deze zal stijgen, maar minder hard dan het voorgaande jaar.

Houd ook rekening met de inflatie. Wanneer grondstoffen duurder worden dan worden nieuwbouwwoningen ook automatisch duurder . Hierdoor zullen de huizenprijzen nog meer stijgen.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.