Bijgewerkt: 27 maart 2023

Zelf enquêtes aanmaken en gegevens verzamelen, dat regel je met een tool als Google Forms. Het is een handig hulpmiddel voor bedrijven, studenten en particulieren. Je maakt een vragenlijst aan en tilt het formulier via een unieke link met anderen. Wat kost deze dienst, is het betrouwbaar en hoe werkt het? In de Google Forms review ontdek je hier alles over.

Voor wie is het geschikt?

  • Scholieren en studenten
  • Bedrijven
  • Onderzoekers en wetenschappers
  • Consumenten

De plus- en minpunten

Pluspunten

  • Gratis hulpmiddel
  • Uitgebreide formulieren en enquêtes maken
  • Selectievakjes, meerkeuzevragen of korte antwoorden
  • Formulier via een unieke link delen
  • Verzamelde gegevens analyseren

Minpunten

  • Een Googleaccount is verplicht
  • Soms heel beperkte mogelijkheden
  • Onduidelijk of Google gegevens uit enquêtes verzamelt

Over Google Forms

Google Forms is een gratis enquête- en gegevensverzamelingshulpmiddel. Zo, mooi woord voor Galgje of Scrabble. Het is dus een hulpmiddel waarmee gebruikers enquêtes maken. De dienst wordt aangeboden door het bedrijf Google zelf, er hangt dus geen ander bedrijf achter.

Naast het aanmaken en delen van enquêtes kunnen gebruikers ook verzamelde gegevens analyseren. Dit gebeurt met behulp van grafieken en diagrammen.

Dit hulpmiddel wordt veel ingezet door scholieren en studenten. Maar ook door bedrijven en onderzoekers. Daarnaast is het een favoriete tool bij consumenten, bijvoorbeeld voor het maken van een pubquiz.

De betrouwbaarheid

Google is een betrouwbaar bedrijf met verschillende diensten. De vragenlijsten die je met hulp van Google Forms aanmaakt zijn deelbaar via een unieke link. Zonder link kunnen anderen de inhoud van de vragenlijst niet zomaar inzien. Over het algemeen worden je gegevens goed beschermd.

Toch is Google al een paar keer onder vuur genomen, bijvoorbeeld omdat het niet voldeed aan de Europese privacywetgeving. Of omdat het een machtspositie heeft en hier (af en toe) misbruik van maakt. Het is dus niet met 100% zekerheid te zeggen of deze enquête tool op de juiste manier met de inhoud van vragenlijsten omgaat.

Om die reden is het aan te raden om nooit privacygevoelig gegevens in een vragenlijst te delen. Ook is het verstandig om de link naar het formulier niet zomaar openbaar op het internet te plaatsen.

Wanneer je met dit soort zaken rekening houdt dan is de veiligheid van Google Forms hoog. Vanwege de uitgebreide functies behoort Google Forms tot een van de beste gratis enquête tools.

Over de kosten

Een enquête aanmaken, met anderen delen en de statistieken bekijken is gratis. Je hoeft niet te betalen voor het gebruik van Google Forms. Wanneer dit via een bepaalde website wel moet dan bevind je je niet op de officiële site van Google Forms. Betaal niets en verlaat deze site.

Het is niet de bedoeling dat je gebruikers laat betalen voor het invullen van een vragenlijst. De gegevens van een vragenlijst zijn juist heel waardevol voor het verbeteren van je studie, bedrijf, product of dienst.

Hoe werkt het?

Google Forms is gebruiksvriendelijk, iedereen kan ermee overweg. Om een Google Formulier aan te melden moet je zijn ingelogd met je Google account. Ga naar Google Forms en klik op het plusje (Nieuw Formulier).

Voeg vervolgens belangrijke vragen toe. Dit doe je door op de knop ‘Vraag toevoegen’ te klikken. Je kunt verschillende vragen toevoegen zoals een open vraag, meerkeuzevraag, een dropdown menu, checkbox of een lineaire schaal.

Je kunt ook kleuren, achtergrondafbeeldingen en lettertypen aanpassen of toevoegen. Daarnaast is het mogelijk om eigen afbeeldingen en video’s in te voegen, net als een (bedrijfs)logo.

Als laatste deel je het formulier via de unieke link. Het is mogelijk om deze link openbaar te zetten zodat iedereen die het adres weet bij het formulier aan. Een andere optie is het formulier alleen op uitnodiging tonen. Reacties zijn zichtbaar in je eigen Google Forms interface.

Hoeveel verdien je?

Met het aanmaken van een enquête aan het laten invullen hiervan verdien je helemaal niets. De beloning die je ontvangt bestaat uit waardevolle informatie en data. Bijvoorbeeld over een bepaald onderwerp waar het enquêteformulier over gaat. Of hoe klanten tegenover je bedrijf, diensten of producten aankijken. Dit soort informatie is onbetaalbaar.

Klantenservice en support

Via de website support.google.com/docs vind je een handleiding en veelgestelde vragen omtrent Google Forms. De klantenservice is vrij uitgebreid, in de vorm van een compleet informatiecentrum over alle Google producten.

Het is niet mogelijk om met Google te bellen of een bericht te sturen. In ieder geval niet wanneer het over Google Forms gaat. Sommige marketingbedrijven of scholen kunnen je helpen met het aanmaken van een enquêteformulier of het begrijpen van Google Forms.

Google Forms account verwijderen

Je maakt een Google formulier aan door in te loggen op je Google account. Het is mogelijk om je Google account te verwijderen. Je kunt dan niet langer gebruik maken van Google Forms en andere Google producten. Bij het verwijderen van het account raak je alle gegevens en inhoud kwijt.

Om je account verwijderen log je in en ga je naar het gedeelte Gegevens en privacy van je Google account. Scrol naar opties en kies voor Gegevens en privacy. Klik nu op ‘Meer opties’ en hierna op ‘Je Google account verwijderen’. Volg de instructies op het scherm.

Samenvatting Google Forms review

Google Forms is een gratis tool voor het aanmaken van vragenlijsten. Het is zeer geschikt voor studenten, bedrijven en onderzoekers. Je verzamelt er waardevolle data mee. Dit Google product is gratis in gebruik. Het is een goed alternatief voor tools waar je voor moet betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.