,

Je komt het op verschillende websites tegen: rijk worden door zuinig te leven. Natuurlijk bespaar je hier geld mee maar stinkend rijk word je niet. Geld moet geld verdienen, dan pas kun je een aardig vermogen opbouwen. Ontdek maar eens hoe onzinnig dat zuinig leven is.

Iedere maand wat geld te kort

De meeste mensen komen maandelijks wat geld tekort. Je kent het wel, aan het einde van de maand ben je door je salaris heen. Het lukt niet om voor iemand een cadeautje te kopen en een avondje stappen zit er ook niet in. Herkenbaar? Dan ben jij een van die miljoenen Nederlanders of Belgen.

Rijk worden door zuinig te leven bestaat niet

Je droomt van grote rijkdom. Een miljoen euro op je bank zou te gek zijn, hoewel een fractie hiervan je ook al blij maakt. Je zoekt naar manieren om die rijkdom te vergaren. Rijk worden door zuinig te leven? Helaas bestaat dit niet.

Wanneer je zuinig leeft kun je tot wel 25% van je maandelijkse uitgaven besparen. Dus je houdt zeker elke maand flink wat over. Het probleem is dat dit geld je niet rijk maakt. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld.

Jan en Marie verdienen samen € 4000 netto. Ze besluiten flink zuinig te leven. Dure abonnementen, uitstapjes en overbodige verzekeringen gaan de deur uit. Hiermee besparen ze maandelijks € 500. Dat is op jaarbasis € 6000. Met dit tempo duurt het 83 jaar voordat ze € 500.000 bij elkaar hebben bespaard.

Geld moet geld verdienen

€ 500 per maand besparen is mooi, maar op een spaarrekening levert dit niks op. Wil je echt rijk worden dan investeer je die besparing. Bijvoorbeeld middels beleggen in aandelen of, en die laatste is heel speculatief, cryptocurrency.

Jan en Marie besparen maandelijks € 500. De helft steken ze in aandelen, de andere helft in cryptocurrency. Op jaarbasis behalen ze een winst van 20%. Die winst investeren ze opnieuw. Na 15 jaar hebben ze € 500.000 bij elkaar belegd.

De zin en onzin van zuinig leven

Zoals je hierboven heb kunnen zien word je niet rijk door zuinig te leven. Maar wanneer je die besparing actief inzet dan kun je hier wel weer rijk mee worden. Dus:

  • Van alleen zuinig leven word je nooit rijk
  • Zuinig leven en de besparing beleggen levert je geld op

Hoeveel geld moet je hebben om rijk te zijn?

Dan nog de vraag hoeveel geld je moet hebben om tot de rijken te behoren. Uit een onderzoek is gebleken dat mensen zich bij minimaal € 1,5 miljoen rijk voelen. Op dat moment kun je jezelf veel comfort en luxe permitteren. Toch kun je ook met een half miljoen al ontzettend veel. Vooral als je met dit bedrag zuinig en verstandig omgaat.

Spaarpotjes opbouwen

Goed, je wil rijk worden door zuinig te leven. Eerst maar eens wat spaarpotjes opbouwen. Vervolgens kun je die spaarpotjes voor jou laten werken. Zuinig leven doe je zo:

Besparen op de energierekening. Gas en stroom wordt steeds duurder. Laat de verwarming uitstaan en ga voor bijverwarming in de woonkamer. Dit scheelt je enorm. Investeer bijvoorbeeld in infraroodpanelen, dit verdient zich snel terug.

Bekijk infrarood panelen

Douche ook minder vaak, lang en heet. Hiermee bespaar je niet alleen op de energierekening maar ook op de waterrekening.

Aanbiedingen doorspitten

Supermarkten, drogisterijen en andere winkels komen regelmatig met aanbiedingen. Op dat moment moet je slim inkopen. Zijn lang houdbare producten voor de helft van de prijs? Koop er gelijk meerdere van in. Misschien koop je voor een heel jaar tandpasta of ingeblikte groenten maar die hoef je de rest van het jaar dus niet meer aan te schaffen.

Dubbele verzekeringen opzeggen

Veel mensen zijn oververzekerd. Kijk kritisch naar het aantal en type verzekeringen dat je hebt. Een doorlopende reisverzekering is niet altijd nodig. Sommige objecten zijn verzekerd tegen een waarde die hoger is dan de daadwerkelijke waarde. Je betaalt veel premie terwijl de verzekeraar bij schade nooit meer uitkeert dan de daadwerkelijke schade.

Onzinnige abonnementen de deur uit

Abonnementen op tijdschriften, boekenclubs, providers, online diensten of sportclubs. Heb je dit allemaal nodig? In veel gevallen niet. Wanneer je maar weinig gebruik maakt van je abonnement is het beter om diensten los af te nemen.

Niet iedereen willen helpen

Zuinig leven betekent ook niet iedereen willen helpen. Opvallend is dat juist mensen met een laag inkomen bereid zijn om anderen financieel te helpen. Een mooie gedachte maar het brengt je geen financiële rijkdom. Anderen met financiële problemen help je echt niet door ze geld toe te stoppen. Je helpt ze wel door ze te leren zuinig te leven.

Geef je jaarlijks aan een goed doel? Prima want dat is hard nodig. Geef echter niet meer dan je kunt missen. In plaats van € 100 kan dit ook best een tientje zijn. Alle beetjes helpen en laat anderen ook maar een steentje bijdragen.

Het geld beleggen

De besparing dat bovenstaande je oplevert moet je nu actief beleggen. Dit kan van alles zijn:

  • Vastgoed
  • Aandelen
  • Cryptocurrency
  • Valuta
  • Obligaties
  • ETF’s

Wil je wat meer zekerheid, dan kun je ook voor een beleggingsfonds gaan. Met sommige dingen kun je op korte en lange termijn veel winst behalen maar ook verliezen. Cryptocurrency is zeer risicovol maar hier zijn best veel mensen miljonair mee geworden.

Open een crypto handelsaccount

De andere onderdelen, van aandelen tot vastgoed, zijn redelijk betrouwbaar. Let op met turbo’s, futures en opties. Dit zijn hefboomproducten. Je kunt hier mooie winsten mee behalen maar ook snel verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.