Rijke mensen geven geld weg

Wat doen rijke mensen met hun vermogen? Sommige beleggen het, andere geven geld weg aan een goed doel of aan mensen in nood. Ben jij de gelukkige ontvanger?

Hét moment om in te stappen? Kies je platform.


Je bent rijk met een vermogen vanaf…

Tja, wanneer ben je nu echt rijk? Bedraagt het vermogen 1 miljoen euro of meer, dan ben je miljonair. Dat is in ieder geval heel erg rijk. Toch is rijk een beetje een breed begrip. De een voelt zich met €10 (de koning te) rijk, de ander voelt zich met een half miljoen een arme sloeber. Rijkdom staat niet alleen op de bankrekening maar is vooral een gevoel.

Om je toch geen idee te geven: volgens het CBS ben je rijk wanneer je 1 miljoen aan waarde in bezit hebt. Dit is je banksaldo, aandelen, woningen, kunstvoorwerpen of misschien wel cryptomunten. Alles bij elkaar opgeteld, uitgezonderd de eigen woning.

Stinkend rijk worden

De vieste, raarste en leukste banen van vroeger (en nu)

Wanneer ben je arm?

Nederland telt meer dan 1 miljoen armen. Dan heb ik het niet over lichaamsdelen, want dat zijn er meer dan 35 miljoen! Nee, het gaat hier om armoede. Volgens het CBS leven meer dan 1 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens. Dit komt neer op meer dan 6% van de bevolking. De armoedegrens in Nederland ligt tussen de €1135 per maand (alleenstaande) tot €2120 per maand (gezin met 3 kinderen). Het hangt dus een beetje van de gezinssamenstelling af.

Opvallend is dat in een aantal gemeenten de armste mensen van Nederland wonen. Soms wordt dit veroorzaakt door de aanwezigheid van flink wat studenten, die over het algemeen niet veel verdienen.

Rijke mensen geven geld weg: is dat echt zo?

Ja, er zijn vermogende mensen die flink wat geld weggeven. Dit doen ze om verschillende redenen:

 • Mensen in financiële nood helpen
 • Schenken aan een goed doel
 • Meer publiciteit
 • Belastingvoordelen
 • Uit naastenliefde

Een mooi voorbeeld is Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW. In 2015 gaf deze vermogende man een heel jaarsalaris weg. Gelukkige ontvanger was de voedselbank. Waarom deed Chris dat? Omdat de miljonair weet hoe het is om in armoede te leven. Een typisch gevalletje van naastenliefde, maar misschien ook wel meer publiciteit.

Miljardairs geven de helft van hun vermogen weg

Even iets verder terug in de tijd: 2010. Miljardairs Warren Buffet, Bill Gates en een aantal anderen geven ruim de helft van hun vermogen weg. Goede doelen mogen dit in ontvangst nemen. Dit gebeurde allemaal via het project The Giving Pledge van Warren buffet. Doel van dit project? Vrijgevigheid onder de ultrarijken bevorderen, waardoor de wereld er beter van wordt.

Opera Winfrey geeft geld weg

Bekend van haar tv-shows en zeer gul: ze gaf meer dan 52 miljoen dollar aan verschillende goede doelen. Ook geeft ze regelmatig geld aan mensen die haar show bijwonen.

Geld vragen aan rijke mensen

Er zijn twee manieren om aan geld van rijke mensen te komen:

 • Een lening
 • Een gift

Er zijn natuurlijk nog meer manieren, maar die zijn niet zo netjes. Je moet het geld wél op een eerlijke manier verkrijgen. Bij een lening betaal je het geleende bedrag in termijnen terug. Hier betaal je rente over. Een gift hoef je niet terug te betalen. Hier staat tegenover dat je over een gift of schenking wel schenkingsbelasting betaalt.

Beste tip

De kleine Rijk worden voor Dummies

Een brief schrijven en rijke mensen om geld vragen

Hoe kom je in godsnaam aan dat geld? De meest eenvoudige manier is het schrijven van een brief. Vermeld in de brief duidelijk wie je bent, wat je doet en waarom je geld nodig hebt. Is dit omdat je werkloos bent, te maken hebt met een ziekte of met een goed idee rondloopt? Probeer je niet mooier voor te doen dan Je bent. Verzin vooral geen zielig verhaal maar spreek de waarheid.

Heb je een ontzettend goed idee? Rijke mensen zijn altijd op zoek naar een nieuwe en vooral goede investering. Misschien levert jouw idee een hoop geld op. Benader een of meerdere (rijken) investeerders en leg jouw idee voor. Wees hier wel voorzichtig mee: vraag eerst altijd op jouw idee patent aan. Dit voorkomt dat iemand anders er met jouw idee van doorgaat.

Hoe neem je het beste contact met een rijk persoon op? Je kunt de e-mailadressen van rijke mensen opzoeken, het woonadres of je bezoekt de plaatsen waar ze komen. Soms moet het via een omweg en krijg je eerst te maken met de secretaresse of een ander persoon. Het is niet altijd even gemakkelijk om met miljonairs en miljardairs in contact te komen.

Goede doelen en bedelbrieven

Het zijn niet alleen particulieren die bedelbrieven versturen: ook goede doelen kunnen er wat van. Miljonairs krijgen jaarlijks heel wat verzoeken (acceptgiro’s, collectes). Het merendeel van de miljonairs is hier ongevoelig voor. Ja, ze doneren wel, maar bepalen zelf hun goede doel. Ditzelfde geldt voor bedelbrieven (rijke mensen om geld vragen). Een gedeelte is hier gevoelig voor, een ander gedeelte doet hier helemaal niets mee.

Moet je dan maar willekeurig wat brieven of e-mails rond versturen? Niet geschoten is altijd mis. Tenminste, dat zou je denken. Toch is het verstandig om je ook een beetje in de miljonair in te leven. Zou jij het prettig vinden om dagelijks bestookt te worden met bedelbrieven?

Blijf je dromen om ooit als stinkend rijke GeldKip te eindigen? Misschien is het handig om zelf wat inkomen te vergaren. Kijk eens in de categorie goed idee of werk. Heb je zelf een idee, laat dit dan weten.


GeldKip is een blogger van midden 40. Eigen huis met zonnepanelen (heel milievriendelijk), gezin, bedrijfje én een hond. Droomt van rijkdom en zoekt naar duizend manieren om dat te bereiken. Al die tips en ideeën komen in de blogs tot leven. ✍️Schrijven kost tijd en geld. Daarom staan er in de artikelen soms affiliate linkjes die naar een product of dienst verwijzen. Hiervoor ontvangt GeldKip een vergoeding, waar niet jij maar de adverteerder voor betaalt.

Een gedachte over “Rijke mensen geven geld weg

 • 2 juni 2020 om 20:47
  Permalink

  Ik heb geldproblemen. Ik wilde eens nagaan of ik dit zomaar kan vragen aan iemand die heel rijk is en een gezin zou willlen helpen?
  Bestaat zoiets, misschien iemand die een bedrijf zoekt om te investeren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *