Rokers moeten meer zorgpremie betalen

Interessante discussie: rokers moeten meer zorgpremie betalen. Gaat politiek Nederland dit erdoor krijgen of is het slechts een mening? De helft van alle Nederlanders wil dat rokende mensen een hogere zorgpremie betalen. Dit geldt ook voor stevige drinkers. Zelfs mensen met overgewicht zouden meer moeten gaan betalen.

Hét moment om in te stappen? Kies je platform.


Onderzoek CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deed onderzoek naar de solidariteit binnen de gezondheidszorg. Uit dit onderzoek blijkt dat 58% van de niet-rokers vindt dat de rokende medemens meer zorgpremie moet betalen. Dacht je dat rokers het hier niet mee eens zijn? Mis, want ruim 20% van de rokers deelt deze mening.

45% van de bevolking wil dat stevige drinkers meer gaan betalen. Hieruit blijkt dat we niet zo solidair zijn met mensen die ongezond leven.

Lagere zorgpremie voor mensen met een ongezonde levensstijl

In 2020 betaal je aan zorgpremie €118,41 (per maand). Dit is een flink bedrag, vooral voor mensen met een kleine beurs. Wie gezond leeft maakt minder vaak gebruik van de huisarts of specialisten. Waarom zou je dan net zoveel moeten betalen? Deze mening deelt 43 procent van de Nederlanders. Zij vinden dat de premie voor mensen met een gezonde levensstijl best omlaag kan.

Op de eindstreep zijn het dus de rokers, drinkers en mensen met overgewicht die meer gaan betalen, terwijl een gezonde levensstijl wordt beloond.

Niet het eerste onderzoek over solidariteit in gezondheidszorg

Het is niet voor het eerst dat een dergelijk onderzoek wordt uitgevoerd. In 2017 was het gezondheidsinstituut Nivel die zich over deze discussie boog. De conclusie was destijds hetzelfde: rokers en drinkers moeten meer betalen. De bereidheid hiervoor lag toen hoger (63%) dan in 2019. In 2015 lag dit zelfs op 73%. We zijn met de jaren dus iets meer gaan wennen aan rokers en drinkers. Dit is best wel opvallend, omdat er naar verhouding minder mensen roken dan pakweg 20 jaar geleden.

Argumenten en tegenargumenten

De argumenten dat mensen die roken meer zorgpremie moeten betalen, zijn duidelijk. Rokers hebben meer kans op hart- en vaatziekten, verschillende vormen van kanker en andere ernstige ziekten. Hierdoor maken ze ook meer gebruik van de gezondheidszorg. Het lijkt oneerlijk dat gezond levende mensen hieraan mee moeten betalen.

Natuurlijk zijn er ook tegenargumenten te vinden. Hoe bepaal je bijvoorbeeld of en hoeveel iemand rookt of drinkt? Waar leg je de grens? Sommigen vinden drie sigaretjes per dag acceptabel, terwijl dit voor andere absoluut not done is.

Ditzelfde geldt natuurlijk voor drinkers. Iemand die dagelijks een krat bier drinkt, is echt wel alcoholverslaafd. Maar wat als je elk weekend een paar pilsjes in de kroeg drinkt? Niet drinkers zien dit ook al als een verslaving, terwijl jij dit als ontspanning ziet. Er zijn genoeg tegenargumenten om niet meer zorgpremie te gaan betalen.

Hoe denkt het Kabinet hierover?

Het Kabinet laat zich niet uit over deze discussie. Dit wil dit niet zeggen dat hier nooit over nagedacht is. In 2013 sprak de Raad voor Volksgezondheid en Zorg over een hogere zorgpremie voor mensen die ongezond leven. Dit advies heeft de raad aan het kabinet gegeven. Tot nog toe is hier niet veel mee gedaan. Waarschijnlijk vlamt deze discussie na het onderzoek door het CBS opnieuw op. Een debat hierover lijkt dan ook niet onmogelijk. Ga jij straks meer betalen? Wat is jouw mening hierover? Laat het op Instagram weten.


GeldKip is een blogger van midden 40. Eigen huis met zonnepanelen (heel milievriendelijk), gezin, bedrijfje én een hond. Droomt van rijkdom en zoekt naar duizend manieren om dat te bereiken. Al die tips en ideeën komen in de blogs tot leven. ✍️Schrijven kost tijd en geld. Daarom staan er in de artikelen soms affiliate linkjes die naar een product of dienst verwijzen. Hiervoor ontvangt GeldKip een vergoeding, waar niet jij maar de adverteerder voor betaalt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *