Bijgewerkt: 27 maart 2023

In 2023 ligt het minimumloon op € 1934 bruto per maand. Voor sommigen lijkt dit veel, anderen kunnen hier niet van rondkomen. De vaste lasten liggen vaak veel hoger. Moet je rondkomen met weinig geld?Maak hier geen probleem van, met onderstaande tips gaat dit ongetwijfeld lukken.

Wanneer heb je weinig geld?

Het is niet te zeggen of iemand veel of weinig verdient. Wel kun je aangeven wanneer iemand te weinig geld heeft. Wanneer je uitgaven groter zijn dan je inkomsten, dan spreek je van een scheve balans.

Je hebt ook te weinig geld wanneer je leuke dingen achterwege moeten laten. Bijvoorbeeld naar de bioscoop, een keer uit eten of voor iemand een verjaardagscadeautje moet kopen.

5 tips om rond te komen met weinig geld

Heb je moeite om van weinig geld rond te komen en de maand positief af te sluiten? Lees mijn vijf tips goed door. Ze helpen je om met weinig geld om te leren gaan.

1. Bespaar op de grootste lasten

Wist je dat een eigen auto je tot rond € 500 per maand kost? Moet je rondkomen van weinig geld, dan zou je eraan kunnen denken om de auto de deur uit te doen. Niet gelijk schrikken, want je kan evengoed nog boodschappen doen en op je werk komen. Er zijn namelijk heel veel alternatieven zoals het openbaar vervoer, een (elektrische) scooter of een fiets.

Daarnaast kun je carpoolen en af en toe een auto huren. Dan heb je ook nog de deelauto, waarbij je de auto met twee huishoudens gebruikt en dus ook de kosten deelt. Tip: wil je niet direct zonder auto leven, probeer het dan eerst een maand uit. Hierna kun je altijd nog besluiten om de auto weg te doen.

Verder bespaar je op andere grote lasten. Bijvoorbeeld door de energierekening omlaag te brengen: ga zuiniger met gas, stroom en water om. Probeer ook een goedkoper internet- en tv-abonnement te vinden, en misschien een goedkopere zorgverzekeraar.

2. Zorg dat je een baan vindt of goed betaald krijgt

Een van de makkelijkste manier om rond te komen met weinig geld: verhoog je inkomen. Heb je een uitkering, zorg dan dat je een goedbetaalde baan vindt. Wanneer je al in loondienst bent zou je om opslag kunnen vragen. Toon aan dat je inzet top is en dat je meerwaarde voor het bedrijf biedt.

Eventueel kun je een tweede baantje nemen. Heb je een eigen bedrijf? Probeer je tarieven of prijzen te verhogen. Of door meer diensten binnen hetzelfde tijdsbestek aan te leveren. Verkoop je producten? Kijk of en hoe je bestaande klanten meer kan laten kopen.

Daarnaast zou je kunnen denken aan een passief inkomen. Doe dit naast je huidige baan, vooral in het begin. Zo zorg je voor extra inkomsten en kom je veel beter rond.

3. Ga naar de Voedselbank

Wanneer je een laag inkomen hebt en hier moeilijk van rond komt, kijk dan of je toegelaten wordt tot de Voedselbank. Dit is geschikt voor mensen met een laag inkomen of schulden, óf voor mensen die om andere redenen de boodschappen niet kunnen betalen.

Bij de Voedselbank krijg je hele goede producten, grote merken en lekkernijen die je normaal niet zou kunnen betalen. Zowel grote gezinnen als alleenstaanden maken hier gebruik van. Vraag via de gemeente meer informatie aan. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de Voedselbank in de gemeente waar je woont.

4. Probeer wat meer te sparen

Is het mogelijk om je inkomsten te verhogen of je uitgaven te verlagen? Geeft het geld niet direct uit maar probeer dit te sparen. Door te sparen, al zijn het maar kleine bedragen, bouw je een vermogen op. Je zal zien dat dit later heel goed van pas komt.

Doe alsof sparen onder de vaste lasten valt. Wanneer je bijvoorbeeld elke maand € 25 of misschien wel € 100 spaart en dit als vaste last ziet, dan mis je het niet.

Kijk even goed waar je de hoogste spaarrente ontvangt, dat is momenteel niet zoveel. Wanneer je wat geld overhoudt zou je dit ook kunnen beleggen of handelen in cryptocurrency. Dit laatste kan hoge rendementen opleveren, maar brengt ook meer (financieel) risico met zich mee.

Wil je handelen in crypto en dit gratis uitproberen? Bij Bitvavo, bekend van tv, handel je tijdelijk de eerste € 1000 gratis.

5. Op een slimme manier koken

Koop verse groenten, fruit en aardappelen op de markt. Hier zijn ook vlees, brood, kaas en andere producten verkrijgbaar. Op de markt ben je zeker goedkoper uit dan wanneer je de boodschappen bij de supermarkt haalt. Verder zou je ook producten bij de lokale boer kunnen halen, dan bespaar je nog meer op je boodschappen.

Het is handig om je maaltijden heel slim in te plannen. Kook bijvoorbeeld voor twee dagen en vries wat in. Of kijk eens in je voorraadkast en de koelkast wat je nog allemaal hebt liggen. Vaak kun je hier een lekkere maaltijd van maken.

Wanneer je wekelijks plant wat je gaat koken of eten, dan koop je ook veel slimmer je boodschappen in. Dit bespaart een hoop geld, want je koopt geen onnodige dingen. Probeer het maar eens.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.