Bijgewerkt: 27 maart 2023

Schenkingsbelasting, hoe zit het daarmee? Wanneer iemand jou een geldbedrag of iets van waarde schenkt, moet je hier belasting over betalen. Gelukkig niet in alle gevallen, want er is ook nog zoiets als een vrijstelling. Laten we samen de schenkingsbelasting berekenen, dan weet je ook hoeveel je moet betalen.

Wanneer moet je schenkingsbelasting betalen?

Wanneer iemand jou een verjaardagscadeau geeft, dan hoef je hier in geen gevallen geen belasting over te betalen. Wel wanneer het een heel groot/ waardevol cadeau betreft en wanneer de belastingdienst dit als schenking kan zien.

Het is dus niet zo dat je alleen over geschonken geldbelasting betaalt. Een schenking kan namelijk ook uit een woning, kunstvoorwerpen of andere zaken van waarden bestaan. Je betaalt schenkingsbelasting wanneer de schenking boven een bepaalde drempel uitkomt.

Vrijstelling: je hoeft niks te betalen

Je betaalt alleen schenkingsbelasting over het deel dat hoger is dan de vrijstelling. Ook deze vrijstelling is hangt af van de relatie die je met de schenker hebt. Daarom hieronder alle vrijstellingen op een rij:

  • Je krijgt het geld van je ouders: een jaarlijkse vrijstelling van € 5510
  • Je ontvangt de schenking van je ouders/ iemand anders en gebruik dit voor de koopwoning: een eenmalige vrijstelling van € 103.643
  • Je krijgt geld van je ouders, bedoeld voor de studie: een eenmalige vrijstelling van € 55.114
  • Je ontvangt geld van iemand anders: een jaarlijkse vrijstelling van € 2208

Zolang het schenkingsbedrag onder de vrijstelling zit, hoef je geen aangifte schenkingsbelasting te doen. Wel moet je de schenkingen van partners samenvoegen oftewel bij elkaar optellen. Wanneer je bijvoorbeeld van je gescheiden ouders geld ontvangt, bijvoorbeeld € 5000 van je vader en € 5000 van je moeder, dan zit je in totaal op € 10.000 aan moet je wel aangifte doen.

Schenkingsbelasting berekenen – rekenhulp

Om de schenkingsbelasting te berekenen is het natuurlijk ook wel handig wanneer je de tarieven weet. Hieronder staan de schenkingsbelasting tarieven 2020:

Relatie: partner, kinderen maar ook pleegkinderen of stiefkinderen

  • 10% over de waarde tot € 126.723
  • 20% over de waarde vanaf € 126.723

Relatie: kleinkinderen en verdere afstammelingen

  • 18% over de waarde tot € 126.723
  • 36% over de waarde vanaf € 126.723

Relatie: overige personen

  • 30% over de waarde tot € 126.723
  • 40% over de waarde vanaf € 126.723

Je kunt nu heel eenvoudig de schenkingsbelasting berekenen. Stel dat je van je ouders een bedrag van € 50.000 ontvangt. Er geldt een vrijstelling van € 5515 (2020). Dan blijft er € 50.000 – € 5515 = € 44.485 over. Volgens bovenstaande tarieven betaal je hier 10% belasting over oftewel € 4448,50.

De schenkingsbelasting rekenmodule

Vind je het lastig om zelf de schenkingsbelasting te berekenen? Je kunt ook gebruik maken van de rekenmodule van de belastingdienst. Vul het belastingjaar en, het schenking vraag maar ook de relatie tot de schenker. Je ziet dan vanzelf hoeveel schenkingsbelasting je moet betalen. Hier vind je de rekenmodule.

Schenkingsbelasting betalen, wanneer moet dat?

Wanneer je een schenking ontvangt hoef je niet in datzelfde jaar belasting te betalen. Je doet altijd een jaar later aangifte en betaalt dan de schenkingsbelasting. Ontvang je bijvoorbeeld in mei 2020 een schenking, dan doe je hier in het voorjaar van 2021 aangifte van. Maar ontvang je het bedrag op 1 januari 2021, dan is het niet de bedoeling dat je dit in de aangifte die je in 2021 doet ook meeneemt.

Het bedrag dat je op 1 januari 2021 hebt ontvangen geef je pas in 2022 op. Doe je dit weet, kan het soms handig zijn om een schenking net wat eerder of later te ontvangen. Zo kun je het betalen van de schenkingsbelasting nog even uitstellen.

Kan ik schenkingsbelasting ontwijken?

Je kunt schenkingsbelasting ontwijken door onder de jaarlijkse vrijstelling te blijven. Willen je ouders jou jaarlijks een bedrag schenken, zorg dan dat dit niet meer dan € 5515 (2020) is. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de eenmalige verhoogde vrijstelling voor studie of koopwoning. Houd er wel rekening mee dat je slechts van een van deze twee vrijstellingen gedurende je leven gebruik mag maken.

Schenkingsbelasting ontwijken kan natuurlijk ook door geen aangifte te doen. Dit is echter geheel voor eigen risico, je bent namelijk verplicht om een schenking boven de vrijstelling aan te geven bij de belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.