Bijgewerkt: 27 maart 2023

Tijdens een sollicitatiegesprek wordt vaak naar de sterke en zwakke punten van je persoonlijkheid gevraagd. Het is niet gemakkelijk om je slechte eigenschappen te benoemen. We laten je zien hoe je de negatieve eigenschappen goed naar voren kunt brengen zonder kunstmatig over te komen. Zo kom je het sollicitatiegesprek perfect door.

Antwoord op de vraag ‘wat zijn je zwakke punten’

Een goede voorbereiding is het halve werk. Steeds meer werkgevers/ recruiters vragen tijdens een sollicitatiegesprek naar iemands slechte eigenschappen. Wat is hier het idee achter? Dankzij deze vraag kan de werkgever bekijken of de kandidaat over zelfreflectie beschikt. Ook wordt duidelijk of de sollicitant zich wel goed op het gesprek heeft voorbereid. Daarnaast is het ook handig om te achterhalen wat iemands kwaliteiten en verbeterpunten zijn.

Niet alle werkgevers vragen naar de negatieve eigenschappen. Sollicitatie kan ook bestaan uit het benoemen van datgene waar je trots of minder trots op bent.

Tip: boek ‘succesvol solliciteren’

Voorbereiding op het sollicitatiegesprek

Het is belangrijk om tijdens het sollicitatiegesprek niet met de mond vol tanden te staan. De werkgever zal in ieder geval de volgende zaken willen weten:

  • Werkervaring
  • Opleidingen of cursussen
  • Kwaliteiten
  • Thuissituatie (getrouwd, kinderen, alleenstaand)
  • Hobby’s of interesses
  • Positieve eigenschappen
  • Slechte eigenschappen

Verder kan de werkgever vragen naar je rijbewijs en wat jouw idee van het salaris is.

Hieronder vind je wat algemene tips met betrekking tot het sollicitatiegesprek:

  • Zorg voor een verzorgd uiterlijk
  • Geef bij binnenkomst een stevige handdruk
  • Blijf altijd jezelf
  • Belicht je positieve eigenschappen
  • Let goed op jouw taalgebruik
  • Humor is goed, overdrijf dit echter niet
  • Gebruik je cv als leidraad en licht dit verder toe

Onderbouwen van positieve eigenschappen

De werkgever zal vaak eerst naar de positieve eigenschappen vragen. Bedenk welke positieve eigenschap op jou van toepassing is. Ben je bijvoorbeeld creatief, stressbestendig, heb je een groot aanpassingsvermogen of kun je goed analyseren? Licht de positieve eigenschap verder toe. Beschrijf een situatie waarbij deze positieve eigenschap goed naar voren kwam. Laat zien waarom dit bij je nieuwe functie van toepassing is. Overdrijf hier niet in.

Slechte eigenschappen sollicitatie: wees eerlijk

Vind je het benoemen van slechte eigenschappen echt moeilijk? Ga zeker geen negatieve punten verzinnen. Bedenk dat veel mensen het moeilijk vinden om hun negatieve kant te ontdekken. Daarom geven we een aantal slechte eigenschappen sollicitatie voorbeelden:

Control Freak

Misschien ben je wel een echte controlefreak en kun je moeilijk zaken uit handen geven. Je wilt alles zelf doen en tot in de puntjes geregeld hebben. Herken jij jezelf hierin? Geef aan dat je een controlefreak bent, maar dat dit ook positief kan zijn. Je bent namelijk ontzettend goed in organiseren.

Veeleisend en niet snel tevreden

Kan het altijd beter of blijf je lang ontevreden? Het is niet gemakkelijk om met een veeleisend persoon samen te werken. Toch heeft dit ook een positieve kant. Je legt de lat hoog en wilt perfect werk afleveren. De werkgever kan er van op aan dat jij altijd je beste beentje voorzet.

Moeite met taal

Was het nou met DT en wat is de voltooid verleden tijd? Niet iedereen is een taalwonder. Solliciteer je als tekstschrijver, dan is dit toch wel een van de slechtste eigenschappen die je kunt hebben. Bij veel functies maakt het helemaal niet uit dat je geen taalwonder bent. Denk maar eens aan slechte eigenschappen sollicitatie verpleegkundige. Hierbij gaat het vooral om jouw kennis en ervaring in de zorg. Enne…omdat jij niet zoveel met taal bezig bent, blink jij wel uit in andere dingen!

Moeite met prioriteiten stellen

Je vindt het moeilijk om te bepalen welke taak als eerste af moet zijn. Deze slechte eigenschap kan je bij sommige functies duur komen te staan aan. Denk maar eens aan een functie als leidinggevende. Solliciteer je echter naar lopendebandwerk of hoef je geen beslissingen te nemen, dan is deze slechte eigenschap echt geen probleem. Sterker nog: het kan zelfs goed van pas komen. Jij pakt namelijk alles tegelijk aan.

Deze slechte eigenschappen sollicitatie kun je beter niet melden

Er zijn een aantal slechte eigenschappen die je beter niet met de werkgever kan delen. De werkgever zou zomaar een verkeerd beeld van jou kunnen krijgen. Bovendien is de kans groot dat je de baan niet gaat krijgen. Vermijd daarom het benoemen van de volgende slechte eigenschappen:

  • Vaak stelen of liegen
  • Manipuleren van anderen
  • Je beter voordoen dan je bent
  • Altijd belangrijke zaken uitstellen
  • Anderen graag bekritiseren
  • Niet kunnen luisteren naar anderen
  • Geen verantwoordelijkheidsgevoel
  • Een ongezonde leefstijl
  • Altijd te laat komen
  • Slordig of chaotisch zijn
  • Niet met geld om kunnen gaan

Er zijn nog veel meer slechte eigenschappen die niet goed op je cv staan. Denk maar eens aan bemoeizuchtig zijn, onzekerheid en alles waar je het woord te voor kan zetten. Behalve tevreden: dat is altijd goed.

Ben je de trotse bezitter van een van bovenstaande negatieve punten? Iedereen kan aan zichzelf werken. Ben je erg afhankelijk, werk dan meer naar zelfstandigheid toe. Kom je altijd te laat? Zorg dat je voortaan op tijd komt. Negatieve eigenschappen positief ombuigen lukt iedereen. Soms heb je hier hulp bij nodig, iets dat je (nieuwe) werkgever niet hoeft te weten.

Kijk eens bij de zelfhulpboeken

Zwakke punten benoemen sollicitatiegesprek: doen of niet?

Moet je zwakke punten benoemen tijdens sollicitatiegesprek? Wanneer de werkgever hierom vraagt, is het wel netjes om hier ook antwoord op te geven. Neem (bijvoorbeeld) een van de zwakke punten uit ons voorbeeld, maar vermijd de negatieve eigenschappen die jou de kans op een baan ontzeggen. Wees dus selectief in het benoemen van je slechte eigenschappen. Ontwijk ook zeker de vraag niet.

Noem een echte negatieve eigenschap die iets over jou zegt. Zo laat je een beetje van je persoonlijkheid zien. Dit wordt altijd gewaardeerd door de recruiter of werkgever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.