Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een plexiglas afscheiding voor taxi, bus of auto. Dit noem je ook wel een spatscherm. Dit spatscherm is bedoeld om de veiligheid van chauffeurs te verhogen. Niet alleen met betrekking tot het corona virus en andere ziekten maar ook tegen spugen of het gooien van voorwerpen.

Chauffeurs en corona maatregelen

In 2020 gelden er strenge corona maatregelen. Dit ter bestrijding van het coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Door de coronamaatregelen hebben taxichauffeurs en chauffeurs van bussen en professioneel vervoer het zwaar. Het is namelijk bijna onmogelijk om passagiers te vervoeren en toch te voldoen aan de corona maatregelen.

Het spatscherm voor taxi, auto en bus

De oplossing: een spatscherm van plexiglas. Dit is een afscheiding tussen de voorstoelen en de achterbank of de achterstoelen. Dit scherm van plexiglas is doorzichtig. Dit maakt het voor passagiers mogelijk om gewoon over de schouder van de chauffeur mee te kijken. Bovendien kan de chauffeur ook in de gaten houden wat er achter zich gebeurt.

Het spatscherm is niet geheel dicht waardoor passagiers en chauffeur gewoon met elkaar kunnen praten. Dit is wel zo prettig in de taxi, de bus maar ook in de bedrijfsbus. Er zitten echter ook een aantal nadelen aan een scherm van plexiglas of een spatscherm.

De nadelen van een spatscherm/ scherm van plexiglas

Het is natuurlijk heel leuk dat er een spatscherm bedacht is als afscheiding tussen de voorbank en achterbank in de taxi of auto. Maar het heeft ook wat nadelen.

Het werkt zo: wanneer mensen op de achterbank hoesten of niezen dan komen vochtdruppeltjes niet direct bij de chauffeur terecht maar op het scherm. Want het zijn de vochtdruppels die voor verspreiding van het virus zorgen. Het scherm is ook geschikt voor spugende passagiers of tegen passagiers die met voorwerpen gooien

Maar een spatscherm voor taxi of bus is niet 100% veilig. Door hoesten of niezen verspreid je vochtdruppels met hierin mogelijk virussen. Natuurlijk houdt een spatscherm of scherm van plexiglas dit gedeeltelijk tegen. Maar doordat de afscheiding niet  volledig gesloten is kunnen vochtdruppels toch via de zijkanten bij de chauffeur terechtkomen. Een spatscherm taxi of spatscherm bedrijfsbus kan hiermee een schijnveiligheid met zich meebrengen.

Ben je taxichauffeur, privé chauffeur of bestuurder van een bus of bedrijfsbus? Breng niet zomaar een spatscherm aan maar vraag eerst of je met een scherm van plexiglas de werkzaamheden mag hervatten! Het is de overheid die hierover beslist! Het zou zonde zijn wanneer je veel geld aan dit spatscherm voor taxi of spatscherm voor bus uitgeeft en je mag er achteraf niet mee rijden.

Scherm van plexiglas ook niet veilig tegen agressie

Een scherm van plexiglas kan ook een schijnveiligheid tegen agressie opwekken. Het plexiglas is namelijk flexibel. Wanneer hier flink tegenaan geduwd wordt dan kan dit buigen, loslaten of zelfs scheuren. Het scherm is dan ook niet bedoeld om te beschermen tegen agressieve passagiers.

Tegen het gooien van voorwerpen biedt het wel enige vorm van bescherming. Daarnaast is het een handige oplossing wanneer er dieren op de achterbank zitten: deze kunnen dankzij het scherm van plexiglas niet bij de bestuurder komen.

Werkt een spatscherm ook bij een lesauto?

Door de coronamaatregelen merken ook rij-instructeurs hier de gevolgen van. Ze kunnen geen auto les meer geven. Een spatscherm kan ook als afscheiding in een lesauto dienen. Hierbij moet je dan aan een afscheiding tussen voor bank en achterbank denken maar ook aan een afscheiding tussen bestuurder en instructeur. Het gaat dus om een spatscherm dat de auto in drie compartimenten verdeelt.

Kosten afscheiding van plexiglas (taxi, auto of bus)

Het plaatsen van een afscheiding van plexiglas kost wel wat. In veel gevallen moet deze afscheiding van plexiglas op maat worden gemaakt. Dit komt omdat dit product vooral tijdens de corona crisis bedacht is. Het is eens niet zomaar een standaard toevoeging voor de taxi, de auto of de bus.

De prijs voor een spatscherm taxi/ auto ligt tussen de € 80 en € 100. Dit is de prijs exclusief btw. Hier komen mogelijk nog verzendkosten bij. Montage kun je zelf doen maar wanneer je dit moet laten monteren dan geldt ook weer een meerprijs.

Een afscheiding van plexiglas of een spatscherm valt onder zakelijke kosten maar alleen wanneer je ondernemer bent. Denk hierbij aan de freelance taxichauffeur, het taxibedrijf, het vervoersbedrijf of het openbaar vervoer. Zakelijke kosten zijn aftrekbaar van de winst.

Spatscherm voor auto (privé)

Moet je privé of voor particulieren regelmatig personen vervoeren? Een spatscherm voor de privé auto is dan ook een goede oplossing. De kosten hiervoor liggen gelijk aan de afscheiding van plexiglas voor de taxi of bedrijfsbus. Helaas zijn deze kosten als privépersoon niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.