Bijgewerkt: 31 maart 2023

Beleggen voor beginners: 7 stappen om veilig en succesvol te starten!

Beleggen is hartstikke populair. Niet alleen onder volwassenen maar ook onder studenten en jongeren. Vroeger kreeg je alleen met veel geld toegang tot een beleggingsrekening. Tegenwoordig kan iedereen starten met beleggen. Je doet dit vanaf een paar euro per maand. Natuurlijk, een grotere inleg geeft meer kans op winst. Maar het is geen pre om veel geld in te zetten.

Je hebt keuze uit verschillende beleggingsmogelijkheden. Misschien vind je aandelen interessant of hoor je veel over cryptocurrency. Maar er is nog veel meer mogelijk. Hoe werkt beleggen en hoe start je hiermee? Deze gids leidt je stap voor stap door het proces van beleggen.

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld in verschillende soorten activa. Dat kan veel zijn, zoals aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen. Je doet dit met de verwachting dat je op de lange termijn winst maakt.

Beleggen is een manier om je vermogen te laten groeien. Het is voor zowel particulieren als bedrijven interessant. Beleggen biedt vaak hogere rendementen dan sparen bij de bank. Het diversifieert je vermogen, dit betekent dat je de investeringen spreidt. Hiermee verlaag je het risico.

Ook kun je met beleggen passief inkomen verdienen. Of je investeert in bedrijven of sectoren waar je achter staat. Er zijn dus verschillende redenen om te starten met beleggen. Financiële winst zal voor velen de grootste motivatie zijn.

Voordelen van beleggen

Iedereen weet dat je met beleggen een financieel risico aangaat. Toch doen velen het, het geld lokt. Maar dat niet alleen, beleggen in activa heeft nog veel meer interessante voordelen. Hieronder laat ik je de vijf beste voordelen zien.

Mogelijkheid tot hoger rendement dan sparen bij de bank

Starten met beleggen laat je vermogen groeien. Je kunt potentieel hogere rendementen behalen dan bij sparen bij de bank. Spaarrekeningen bieden momenteel lage rentetarieven. Beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen levert vaak meer rendement op.

Het is echter belangrijk om te weten dat beleggen ook risico’s met zich meebrengt. Zoals volatiliteit en mogelijk verlies van kapitaal.

Spreiding van je vermogen

Een belangrijk principe van beleggen is spreiding. Dit betekent dat je jouw geld over verschillende soorten activa en risiconiveaus spreidt. Hiermee verminder je het risico. Door te diversifiëren (spreiden) wordt je vermogen beschermd tegen verliezen in één specifiek activum.

Inflatiebescherming

Beleggen helpt om de koopkracht van je vermogen te behouden. Dit doe je door inflatie te verslaan. Inflatie is de stijging van de prijzen van goederen en diensten in de economie. Als de inflatie stijgt, wordt je geld minder waard. Door te beleggen in activa die de inflatie verslaat, zoals vastgoed en grondstoffen, groeit je vermogen in waarde.

Mogelijkheid tot passief inkomen

Beleggen is een vorm van passief inkomen te verdienen. Denk maar eens aan dividenduitkeringen bij aandelen. Dividenden zijn uitbetalingen die bedrijven aan hun aandeelhouders doen. Ze worden vaak uitgekeerd op regelmatige basis en kunnen een stabiele bron van inkomen zijn. Bovendien kan het herinvesteren van dividenden leiden tot samengestelde groei van je beleggingen. Dat kan ook een reden zijn om te starten met beleggen.

Kans om te investeren in bedrijven of sectoren waar je achter staat

Door te beleggen in aandelen van bedrijven waar je in gelooft, help je om hun succes te ondersteunen. Bovendien deel je in hun winst. Bovendien draagt beleggen in sectoren zoals technologie of duurzame energie, bij aan een betere toekomst.

10 mogelijkheden om in te beleggen

Starten met beleggen kan soms lastig zijn. Je weet niet waar je in moet investeren. En op welke manier je dit doet. Niet in paniek raken want ik ben er om je te helpen. Ik maak het beleggen er een stuk makkelijker op. Hieronder vind je maar liefst 10 mogelijkheden.

Aandelen: een stukje van een bedrijf

Beleggen in aandelen is een populaire manier om te investeren in de economie. Wanneer je aandelen koopt, koop je een stukje van het eigendom van een bedrijf. Het bedrijf geeft deze aandelen uit om geld op te halen voor bijvoorbeeld investeringen of om schulden af te lossen.

De waarde van je aandelen fluctueert op basis van verschillende factoren zoals bedrijfsprestaties, marktontwikkelingen, economische trends en nieuwsberichten. Als het bedrijf goed presteert, kan de waarde van je aandelen stijgen. Omgekeerd kan de waarde ook dalen als het bedrijf slecht presteert.

Het is belangrijk om je risicobereidheid te kennen. Investeer in aandelen die aansluiten bij je beleggingsstrategie.

Obligaties: leningen aan bedrijven of overheden

Obligaties zijn een manier om geld uit te lenen aan bedrijven of overheden. In ruil daarvoor ontvang je als belegger rente over de looptijd van de obligatie. Obligaties zijn over het algemeen minder riskant dan aandelen, omdat het bedrijf of de overheid de lening moet terugbetalen. Hierdoor is er minder kans op een totaal verlies van de investering.

De rente die je ontvangt is afhankelijk van de kredietwaardigheid van de uitgever van de obligatie. Maar ook van de looptijd van de obligatie. Over het algemeen geldt dat hoe langer de looptijd van de obligatie, hoe hoger de rente.

Het is belangrijk om de kredietwaardigheid van de uitgever van de obligatie te onderzoeken. Dit beïnvloedt de kans op terugbetaling en de hoogte van de rente.

ETF’s: een fonds dat belegt in een grote groep aandelen of obligaties

 ETF’s, of Exchange Traded Funds zijn beleggingsfondsen die op de beurs verhandeld worden. Ze bestaan uit een portefeuille van aandelen, obligaties of andere financiële instrumenten. Dit biedt je de mogelijkheid om met één enkele transactie te beleggen in een breed scala aan activa. Hierdoor krijg je een goede spreiding.

Door te beleggen in ETF’s spreid je het risico over meerdere bedrijven of obligaties. Je kunt je voorstellen dat dit het risico van een groot verlies van kapitaal vermindert.

Vastgoed: beleggen in vastgoed

Vastgoed is een andere populaire beleggingscategorie. Dit benader je zowel direct als indirect. Direct vastgoedbeleggen bestaat uit het kopen van onroerend goed zoals huizen, appartementen of commerciële panden. Met als doel om deze te verhuren en/of te verkopen.

Indirect vastgoedbeleggen doe je door middel van vastgoedfondsen of REIT’s (Real Estate Investment Trusts). Dit zijn beursgenoteerde fondsen die investeren in vastgoedprojecten, zoals commerciële gebouwen, woningen en kantoren.

Beleggen in vastgoed is aantrekkelijk omdat het een goede hedge tegen inflatie is. Als de inflatie stijgt, stijgen vaak ook de huurprijzen en de waarde van vastgoed. Beleggen in vastgoed zorgt vaak voor een regelmatig inkomen uit huur en/of dividenduitkeringen.

Een ander voordeel van beleggen in vastgoed is dat het relatief onafhankelijk is van de aandelenmarkt. Dit betekent dat vastgoedbeleggingen minder beïnvloed worden door de ups en downs van de aandelenmarkt. En dus ook minder volatiel zijn.

Grondstoffen zoals goud, zilver en olie

Met beleggen in grondstoffen of ideeën van de waarde van materiële goederen. Grondstoffen zoals goud, zilver en olie zijn tastbare middelen die wereldwijd worden verhandeld. Beleggen in grondstoffen zorgt voor een bescherming tegen inflatie.

Het kan ook dienen als een hedge tegen onverwachte gebeurtenissen. Denk maar eens aan geopolitieke spanningen of natuurrampen. Beleggen in grondstoffen kan ook risicovol zijn, omdat de waarde ervan sterk afhankelijk is van de vraag en het aanbod op de markt.

Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum

Beleggen in cryptocurrencies is beleggen in digitale valuta’s. Deze valuta’s worden niet door een centrale instantie beheerd. Dit gebeurt op basis van blockchain-technologie.

Bitcoin en Ethereum zijn bekende voorbeelden van cryptocurrencies. Ze kunnen sterk in waarde schommelen. Beleggen in cryptocurrencies kan een hoog rendement opleveren, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Dit heeft te maken met volatiliteit en hackaanvallen op beurzen.

Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen en alleen te investeren wat je bereid bent om te verliezen. Cryptocurrencies zijn vaak een speculatieve belegging. Sommige beleggers beschouwen ze als een alternatief voor traditionele valuta.

Kunst

Sommige mensen vinden kunst mooi en willen daar graag geld aan uitgeven. Maar wist je dat je ook kunt beleggen in kunst? Dat betekent dat je kunst koopt, niet omdat je het mooi vindt, maar omdat je hoopt dat het in de toekomst meer geld waard wordt.

Beleggen in kunst is een beetje riskant omdat je niet weet hoeveel geld je ermee gaat verdienen. Het kan zijn dat je kunstwerk meer waard wordt, maar het kan ook zijn dat het minder waard wordt. Beleggen in kunst is dus alleen iets voor mensen die het leuk vinden en die bereid zijn om risico’s te nemen.

Crowdfunding: investeren in startende ondernemingen of projecten

Soms hebben mensen een goed idee voor een bedrijf of een project, maar hebben ze niet genoeg geld om het uit te voeren. Dan kunnen ze aan crowdfunding doen. Dat betekent dat ze geld vragen aan heel veel mensen die een klein bedrag willen investeren. Als er genoeg mensen geld geven, dan wordt het project of het bedrijf opgestart.

Wanneer het project of bedrijf later veel geld verdient, dan krijgen de mensen die geld gegeven hebben, ook geld terug. Crowdfunding is een manier om te investeren in startende bedrijven of projecten. Natuurlijk is het riskant omdat je niet weet of het project of bedrijf echt succesvol zal worden. Maar het is ook een manier om te helpen bij het realiseren van goede ideeën.

Peer-to-peer-lending: leen geld uit aan particulieren of bedrijven

Peer-to-peer-lending is een manier om geld uit te lenen aan mensen of bedrijven die het nodig hebben, in ruil voor rente. In plaats van dat je geld stort bij een bank, leen je het direct uit aan een persoon of bedrijf via een online platform.

Je bepaalt zelf hoeveel geld je wilt uitlenen en tegen welke rente. Het platform zorgt voor de rest. Bijvoorbeeld het beoordelen van de kredietwaardigheid van de lener en het verwerken van de betalingen. Het is een manier om je geld te investeren en tegelijkertijd anderen te helpen.

Opties: het recht om aandelen of andere effecten te kopen of te verkopen

Opties zijn een soort contracten waarmee je het recht krijgt om aandelen of andere effecten te kopen of te verkopen. Dit tegen een vooraf bepaalde prijs op een bepaald moment.

Stel je hebt een optie om aandelen te kopen tegen €50 per aandeel en de prijs van het aandeel stijgt tot €70. Dan kun je de aandelen kopen voor €50 en meteen doorverkopen voor €70. Zo maak je winst.

Maar als de prijs van het aandeel daalt, dan verlies je alleen de prijs van de optie en niet het volledige bedrag van de aandelen. Het is een manier om te profiteren van de bewegingen van de markt, zonder dat je het volledige bedrag investeert. Maar let op: opties zijn riskanter dan bijvoorbeeld ETF’s en vereisen meer kennis en ervaring. Starten met beleggen doe je liever niet met opties. Is eerst voor iets dat minder risico met zich meebrengt.

7 stappen om te starten met beleggen

Wil je starten met beleggen? Hieronder vind je een duidelijk stappenplan.

  1. Stel doelen

Denk na over wat je wilt bereiken met beleggen en hoeveel risico je bereid bent te nemen. Wil je bijvoorbeeld op lange termijn sparen voor een huis of op korte termijn extra geld verdienen?

  • Breng je financiële situatie in kaart

 Kijk hoeveel geld je kunt missen en welke kosten er verbonden zijn aan beleggen. Het is belangrijk om verantwoord te investeren. Dus bepaal wat je kunt missen zonder in financiële problemen te komen.

  • Vergroot je kennis

Lees over de verschillende soorten activa en beleggingsstrategieën. Je kunt boeken lezen, blogs volgen en YouTube-video’s bekijken om meer te leren over beleggen. Zo neem je betere beslissingen en vergroot je de kansen op succes.

  • Kies een beleggingsvorm

Kies welke beleggingsvorm het beste bij jouw doelen en financiële situatie past. Er zijn veel verschillende opties, zoals aandelen, obligaties, ETF’s en vastgoed. Kies verstandig en houd rekening met de risico’s en kosten.

  • Kies een broker

Zoek een betrouwbare broker die past bij je beleggingsvorm. Een broker is een tussenpersoon tussen jou en de markt waarin je wilt beleggen. Kijk goed naar de kosten en betrouwbaarheid van de broker.

  • Maak een plan

Bepaal welke activa je wilt kopen, hoeveel je wilt investeren en hoe je je risico wilt beheren. Een goed plan helpt je om gefocust te blijven en je doelen te bereiken. Bedenk ook wat je doet als de markt onverwacht verandert.

  • Start met beleggen

Je plan is klaar en je hebt een account bij een broker geopend. Nu kun je beginnen met het kopen van activa en het opbouwen van je beleggingsportefeuille. Blijf jezelf informeren en blijf je plan monitoren en bijsturen. Beleggen is een lange-termijn spel, dus heb geduld en discipline.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.