Bijgewerkt: 27 maart 2023

Hoeveel statiegeld zit er op een krat bier? Dit hangt ervan af of het om flesjes van 0,5 of 0,3 liter gaat. Ontdek hoeveel statiegeld je ontvangt voor een vol of halfvol kratje bier. Ik leg je ook uit waar je deze kratten kan inleveren, omdat dit namelijk niet overal mogelijk is.

Statiegeld op kratten en losse flesjes

Zowel op een krat als (losse) flesjes zit statiegeld. Waarom betaal je eigenlijk statiegeld? Dit is een kleine borgsom die je betaalt voor het gebruik van een product. In dit geval dus een bierflesje of bierkrat. Lever je het product na gebruik weer in, dan krijg je de borgsom terug. De leverancier gebruikt het verpakkingsmateriaal opnieuw. Hiermee kan deze de kosten zo laag mogelijk houden. Ook wordt er natuurlijk minder nieuw verpakkingsmateriaal gebruikt. Statiegeld producten zijn dus alleen maar goed voor het milieu.

Hoeveel statiegeld krat bier?

Je bent natuurlijk benieuwd hoeveel statiegeld er op een krat bier zit. Hierbij ga ik uit van een krat die geheel gevuld is met (lege) bierflesjes:

  • Krat 12 flessen: €1,95
  • Krat 18 flessen (0,50 l): €4,90
  • Krat 24 flessen (0,30 l): €3,90

Het kan ook dat je een lege krat zonder flessen inlevert. In dit geval bedraagt het statiegeld op de lege krat €1,50. Het maakt hierbij niet uit of je een klein of groot kratje inlevert.

Verschil tussen merken (Grolsch, Heineken, Amstel etc.)

Er zijn verschillende merken bier verkrijgbaar. De best verkochte merken zijn Bavaria, Heineken, Grolsch en Amstel. Voor het statiegeld maakt het niet uit welk merk je koopt: de hoogte van het statiegeld blijft hetzelfde. Alleen bij Grolsch is er een afwijkende krat. Op een volle beugelkrat met 16 x 0, 45 l flesjes zit €3,90 statiegeld.

Statiegeld op bierflesjes

Op alle bierflesjes zet 10 cent statiegeld. Dit geld voor flesjes van 0,25, 0,30 en 0,50 liter. Het kan dat het statiegeld iets afwijkt. Op de achterkant van het bierflesje staat het statiegeld bedrag vermeld. Heb je een bierflesje van minder dan 0,25 liter liggen? Hier zit geen statiegeld op. Dit bierflesje hoort in de glasbak thuis.

Een half lege krat inleveren

Tijdens een feestje zijn er wat bierflesjes kapot gevallen. Jammer, maar niks aan te doen. Kun je een bierkrat inleveren waarin een paar flesjes ontbreken? Ja hoor, geen probleem. Voor elk ontbrekend bierflesje krijg je 10 cent minder terug. Let wel even op of de statieflesautomaat het allemaal goed berekent. Sommige automaten hebben moeite met het terugnemen van gedeeltelijk gevulde of lege kratten. Druk in dit geval op de serviceknop, dan komt een medewerker helpen.

Waar kan ik bierkratten inleveren?

Een winkel die een bepaald merk bier verkoopt neemt lege kratten en bierflesjes ook weer in. Soms kan je het bierkrat ook bij een winkel inleveren die dit merk niet verkoopt. Dit is even een kwestie van uitproberen. Heb je bier in Duitsland, België of een ander land gekocht? Dit kun je niet in Nederland inleveren. Soms lukt dit wel, bijvoorbeeld wanneer je Heineken in het buitenland koopt en in Nederland inlevert.

Geld verdienen met statiegeld

Hou je wel van een pilsje of organiseer je regelmatig een feestje? Misschien heb je een voorraad lege bierkratten en bierflesjes in de garage of schuur staan. Wist je dat alles bij elkaar je heel wat oplevert? Ga maar eens uit van een krat halve liters (18 x 0,50 l). Hier zit maar liefst €4,90 statiegeld op. Heb je hier inmiddels 10 kratten van verzameld, dan is dit bij elkaar opgeteld €49 waard. Weet je wat je hier allemaal van kunt doen? Uiteten, een uitstapje maken of tja, nieuwe kratten bier kopen. Want een koud pilsje slaat niemand af.

Statiegeldflessen ophalen: steeds meer mensen doen

Verenigingen maar ook mensen met wat minder geld halen lege statiegeldflessen op. Loop eens een zaterdag rond de deuren en ontdek hoeveel je hiermee binnenhaalt. Vooral verenigingen zoals de scouting of een goed doel weet hier de kas mee te spekken. In sommige landen is het heel normaal dat arme mensen huis-aan-huis lege statiegeldflessen ophalen. In Nederland kom je dit vrijwel niet tegen. Misschien heeft het ook meer met de Nederlandse wetgeving te maken.

Lege flessen ophalen vergunning

Helaas maar waar, om geld in te zamelen heb je een vergunning nodig. Hier valt ook het ophalen van lege flessen om naar. Overigens geldt dit niet voor alle gemeenten, in sommige delen van het land mag dit zonder vergunning.

Ben je geen vereniging of goed doel, dan valt het ophalen van lege flessen onder bedelen. Of dit mag, hangt ook weer per gemeente af. Bedelarij is sinds het jaar 2000 opgenomen in het wetboek van strafrecht. De gemeente bepaalt uiteindelijk of deze de wet ook handhaaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.