Bijgewerkt: 27 maart 2023

Welke producten mag je doorverkopen? Supermarkt producten doorverkopen is een goed idee. Dit wordt ook wel retail- of online arbitrage genoemd. Het is belangrijk dat de winstmarge voldoende is. Ontdek hoe je op deze manier geld verdient.

Producten inkopen en doorverkopen

Normaal gesproken koop je bij een groothandel of rechtstreeks bij de fabrikant. Hierbij profiteer je van voordelige inkoopprijzen. Dit zorgt voor een hogere winstmarge. Niet iedereen heeft de kans om bij een groothandel of fabrikant in te kopen. Ben je geen bedrijf, dan kom je hier niet tussen.

Wil je als particulier eerste de markt verkennen? Richt jij je op de verkoop van boodschappen? Dan is bij een supermarkt inkopen de enige optie. Dit kan online of bij een echte (fysieke) supermarkt. Je zult merken dat de prijzen vrijwel overal gelijk zijn. Alleen de inkoopprijzen bij de tussenhandel liggen een stuk lager. Maar ja, daar kies je niet voor (of je kunt het niet).

Mag je supermarkt producten doorverkopen?

Het is helemaal niet verboden om boodschappen door te verkopen. Dit ligt anders bij exclusieve merken. Bijvoorbeeld: een Amerikaans bedrijf geeft alleen Albert Heijn toestemming om een product te verkopen. Je mag als consument dit product bij de Albert Heijn kopen, maar niet bedrijfsmatig doorverkopen. Gelukkig kom je dit soort dingen bij supermarkten vrijwel nooit tegen. Over het algemeen mag je alle artikelen doorverkopen.

Alcoholhoudende dranken: mag je deze doorverkopen?

Je mag zwak alcoholische dranken (bier en wijn) verkopen. Een supermarkt moet hier een apart gangpad voor hebben. In andere gevallen geldt een niet voor publiek toegankelijke besloten ruimte.  Een moeilijke omschrijving, maar het komt erop neer dat een website of webshop bier en wijn mag verkopen. Hier heb je geen vergunning voor nodig.

Voor sterke dranken is wel een vergunning nodig. Dit mag in principe alleen vanuit een slijterij worden verkocht.

Bederfelijke producten verkopen

Sommige producten zijn snel bederfelijk. Deze horen in de koelkast of de vriezer thuis. Zijn producten langer dan 2 uur ongekoeld, dan mag je deze niet meer verkopen. De kans op bederf neemt dan namelijk toe. Het is niet zo handig om vanuit een webshop bederfelijke producten te verkopen. Mocht je dit toch doen, dan kun je deze alleen met een koelwagen (laten) bezorgen.

Voor alle andere levensmiddelen geldt een normale houdbaarheidsdatum. De tenminste houdbaar tot datum garandeert tot welke datum het product nog lekker of vers is. Je mag verlopen producten verkopen. Denk maar eens aan bier, koekjes en chocolade. Zolang de gezondheid niet in gevaar komt, is dit toegestaan. Je mag geen zuivel of eieren die over datum zijn, verkopen.

Online supermarkt producten doorverkopen: de verzending

Verkoop je online supermarkt producten, dan moet je deze naar de klant verzenden. Hierbij maak je gebruik van DHL, PostNL of een ander postbedrijf of koeriersbedrijf. Als verkoper betaal jij de verzendkosten. Deze kosten kun je aan de klant doorberekenen.

Hoeveel verdien je met het verkopen van supermarkt producten?

Doe jij er alles aan om een echte GeldKip te worden? Dan is het doorverkopen van supermarktproducten een van je (vele) ideeën. Valt hier ook wat aan te verdienen? De winstmarge bij het doorverkopen van supermarkt artikelen is niet zo groot. Je kunt producten namelijk niet 2 keer zo duurder maken. De kans is dan heel klein dat iemand iets bij jou wil bestellen.

In de beste situatie koop je bij een groothandel of distributeur in. Dit verhoogt Je winstmarge.

Meer dan een kwart van de huishoudens koopt de levensmiddelen (wel eens) online. Jaarlijks wordt er voor ruim 38 miljard euro aan levensmiddelen verkocht (Nederland). Weet jij hiertussen te komen? Dan kun je een klein graantje meepikken Bedenk dat je met supermarkt producten doorverkopen niet rijk wordt. Je houdt er een leuk zakcentje aan over.

De Belastingdienst

Als particulier mag je af en toe wat producten doorverkopen. Dit hoef je niet op te geven aan de belastingdienst. Doe je dit vaker en handel je als (startende) ondernemer? Misschien ziet de belastingdienst jou dan ook als ondernemer. Zou je meer dan €1500 aan btw moeten betalen, dan moet je dit zeker opgeven. Soms kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. Je wordt dan (gedeeltelijk) vrijgesteld van btw. Zo houd jij meer voor jezelf over.

De inkomsten geef je op als resultaat uit overige werkzaamheden. Het kan ook dat de belastingdienst jou als ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet. In dat geval profiteer je van een aantal aftrekposten. Dit scheelt je in de te betalen inkomstenbelasting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.