Bijgewerkt: 27 maart 2023

Dit artikel is geschreven direct na de val van Terra Luna. Lees wat er toen allemaal speelde.

Na de crash van Luna wilde oprichter Do Kwon het Terra ecosysteem herstellen middels een hard fork. Er vondt een splitsing van de blockchain plaats. Dit gebeurde eerder bij ethereum, die gesplitst werd naar ethereum-classic. Volgens Do Kwon zou hiermee het ecosysteem gered zijn, maar wel met een inflatie van ongeveer 7%. Wat hield dit voor beleggers in?

Handelen in Terra Luna? Betaal over de eerste € 1000 geen kosten! Geldig via onderstaande link.

Zo werkt een hard fork

Een hard fork is niks anders dan een kopie en splitsing van de originele blockchain. Hierbij wordt er ook een nieuwe munt gecreëerd. Die splitsing kan niet zomaar plaatsvinden, hiervoor is eerst stemming van het bestuur voor nodig. Vervolgens moet het bestuur deze splitsing goedkeuren.

Wat gebeurde er na de Terra Luna hard fork? De oude munten hadden dan in theorie geen waarde meer. De nieuwe munten werken op het nieuwe Terra systeem.

24 mei 2022 – een opvallende wending in de plannen. Do Kwon liet (plotseling) weten dat het hier niet om een hard fork gaat, maar om een compleet nieuwe blockchain. Ook deden coins, aangekocht tussen 7 – 27 mei, mee voor de airdrop. De verdeling was 1 : 0,000015. Had je vóór 7 mei Luna gekocht, dan was de verdeling bijna 1 : 1.

25 maart 2023: Do Kwon is, nadat hij zich een tijd in Europa schuolhield, opgepakt en aangeklaagd wegens oplichting/ fraude.

1 miljard nieuwe coins

Met de Terra hard fork was het de bedoeling dat er maximaal 1 miljard nieuwe Luna coins werden uitgebracht. Die werden vervolgens verdeeld, waarbij gekeken wordt naar een momentopname vlak voor de aanval (crash). Die verdeling zag er als volgt uit:

  • 35%: Luna wallets
  • 25%: gemeenschapspool, door het bestuur gecontroleerd
  • 25%: UST-houders
  • 10%: Luna-houders
  • 4%: essentiële ontwikkelaars
  • 1%: noodtoewijzing aan essentiële ontwikkelaars

Op 20 mei 2022 werd plots besloten om het om het tokenaanbod bij de lancering te vergroten.

Het recht op de nieuwe munten

Niet iedereen met UST of Luna in bezit had recht op de nieuwe munten. Had je ze gekocht voordat de aanval plaatsvond, dan kreeg je een gedeelte toegewezen. Het ging dan om je aankoop die op of voor 7 mei 2022 heeft plaatsgevonden. Oftewel: voordat Terra-blok 7544914 van kracht ging.

Inflatie van 7%

De Luna hard fork bracht een inflatie van ongeveer 7% met zich mee. Dat zou in theorie moeten zijn, maar de praktijk wees anders uit. De nieuwe munten werden na lancering snel gedumpt.

Tijdslijn met betrekking tot de splitsing

Hieronder de tijdslijn met betrekking tot het Terra Luna hard fork:

  • 18 mei: stemronde van het Terra netwerkvoorstel
  • 21 mei: publicatie van de release- en lanceringsinstructies
  • 27 mei: Launch snapshot wordt gemaakt en dezelfde dag lancering van de netwerkupgrade

Kritiek van CEO Binance

CEO CZ van Binance uitte kritiek op dit voorstel. Hij legde uit dat een hard fork totaal geen waarde creëert en dit het Terra ecosysteem niet gaat helpen. Overigens heeft Binance een hoop Lunamunten in het bezit, die vóór de aanval een waarde hadden van ruim $ 1,6 miljard. Na de aanval is die waarde gedaald tot ongeveer $ 2500.

Geen Luna hard fork maar branden

De meeste beleggers waren tegen de Terra Luna hard fork. Ze pleitten voor het branden van de huidige munt. Hierbij worden munten naar een dode portemonnee verzonden, waar niemand aan kan. Vervolgens verdwijnen deze uit het circuleren aanbod. Oftewel: het aantal munten neemt af en de waarde neemt toe.

Koop Luna en betaal met iDeal

Holders kunnen de munt zelf redden

Het branden van munten hoeft niet door de oprichter of een bedrijf te gebeuren. Shiba Inu is een populaire meme-coin die onderhevig is aan een brandproces. Het zijn de houders die hun munten verbranden, waardoor het circulerende aanbod afneemt.

Wanneer de gemeenschap van Luna sterk genoeg is, dan kunnen ze succesvol het Luna brandproces opzetten. Dit zorgt voor behoud van de munt en een waardevermeerdering.

Luna delisting

Als gevolg van de instorting was Terra-Luna op sommige beurzen stopgezet. Hierdoor was handel tijdelijk niet mogelijk. Dit was nodig omdat het Terra ecosysteem de blockchain had gepauseerd.

Beleggers blijven met de oude munt (nu Luna Classic – LUNC) speculeren en handelen. Er is namelijk altijd een kleine kans dat LUNC en de UST toch nieuw leven krijgen ingeblazen. Of dat iemand anders het project overneemt, waarna het weer kan groeien. En als derde optie: het actief verbranden van munten door de-Lunagemeenschap.

Speculeren kan dus zeker wat opleveren, maar net zoveel voor verlies zorgen. Beleg daarom altijd met geld dat je kunt missen.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.