Bijgewerkt: 27 maart 2023

Hoe je ben schrijver en wil wat extra bijverdienen. Of je hebt een website en op zoek naar een goede tekstschrijver. De vraag van vandaag luidt: is Textbroker betrouwbaar? Er is niks mis met Textbroker. Ze doen wat ze beloven: content leveren. Het is een platform dat tussen opdrachtgever en tekstschrijver staat. Het zijn voornamelijk beginnende schrijvers die hier actief zijn. Hierdoor kan de kwaliteit lager zijn dan bij een tekstschrijver met 10 of 20 jaar ervaring. Bij Texbroker vind je namelijk verschillende niveaus, van matig tot hartstikke goed.

Je zoekt of bent een tekstschrijver

Er komen twee groepen bij Textbroker terecht: mensen die op zoek zijn naar een tekstschrijver en (aankomende) tekstschrijvers zelf.

Voor website-eigenaren, bedrijven en marketingbureaus is Textbroker vooral vanwege de lage prijs erg interessant. Aan de andere kant doen beginnende tekstschrijvers hier heel veel ervaring op.

Is Textbroker betrouwbaar?

Eerst maar eens de vraag beantwoorden of Textbroker betrouwbaar is. Ja hoor, ik heb nog nooit gehoord dat ze niet aan hun beloften voldoen. Wanneer je hier teksten bestelt krijg je die aangeleverd. Goed, het kan in enkele gevallen wel weken duren voordat een tekstschrijver je opdracht oppikt. Het hangt er maar net vanaf wie er zin heeft om jouw teksten te schrijven. Eenmaal opgepikt ontvang je de tekst wel op korte termijn.

Tekstschrijvers krijgen netjes uitbetaald. Soms moeten ze de tekst aanpassen maar op de eindstreep beoordeelt Textbroker of de opdracht goed is uitgevoerd.

De voordelen van Textbroker

Textbroker kun je zien als een tekstmakelaar: ze treden als tussenpersoon op. Ze bemiddelen tussen opdrachtgevers en tekstschrijvers. Hierbij blijven zowel de opdrachtgever als de tekstschrijver anoniem. In de voorwaarden staat dat beide partijen privé geen contact met elkaar op mogen nemen. Doe je dit wel, dan kan dat je duur komen te staan.

Voordeel van Textbroker als tussenpersoon is dat je als bedrijf alleen betaalt wanneer je iets geleverd krijgt en de tekstschrijver krijgt betaalt wanneer hij iets levert. Financieel zit er dus weinig risico aan vast.

Nog een voordeel is dat opdrachtgevers bij Textbroker vrij goedkoop uit zijn. Vooral voor marketingbureaus die grote hoeveelheden tekst nodig hebben is dit echt interessant

Nadelen van deze tekstmakelaar

Het is natuurlijk niet allemaal goud dat blinkt. Wanneer je naar de Textbroker ervaringen kijkt dan zijn er ook wel wat nadelen. Ten eerste voor de tekstschrijver zelf: voor minder dan 1 cent per woord (2-sterren niveau) ga je aan de slag, wat natuurlijk een mager loontje is. Op dit niveau ontvang je ongeveer € 3,80 per tekst van 500 woorden. Heb je het 4-sterren niveau behaald dan verdien je wel wat meer: 1,5 cent per woord oftewel € 7,50 per tekst van 500 woorden. Wat nog steeds erg laag is wanneer je twee of drie uur over een tekst doet.

Je komt allerlei soorten tekstschrijvers op Textbroker tegen. Van absolute beginner tot meer ervaren. Veel zeer ervaren tekstschrijvers zijn hier ooit begonnen en vervolgens een eigen bedrijf hebben opgericht. De tekstschrijver met heel veel jaren ervaring zul je dan ook niet zo snel op Textbroker tegenkomen.

Zo zit het met betalen en betaald worden

Wat de opdrachtgever betaalt is niet wat de tekstschrijver ook ontvangt. Textbroker rekent een klein bedrag aan servicekosten. Dit is niet voor de tekstschrijver bedoeld. Bovendien gaat er een deel van de opbrengst ook naar Textbroker zelf. Kies je bijvoorbeeld voor een tweesterren auteur die € 3,80 per tekst van 500 woorden betaald krijgt? Als opdrachtgever betaal je hier € 7,80 voor. Die € 4 extra is voor Textbroker (voorbeeld uit 2023, prijzen kunnen afwijken).

Textbroker ervaringen

Is Textbroker betrouwbaar en hoe zit het met de Textbroker ervaringen? Ik heb aan beide kanten gestaan: als tekstschrijver en als opdrachtgever. Ik kan je dus al mijn Textbroker ervaringen vertellen.

Ooit had ik zeer weinig verstand van SEO schrijven maar ook voor het schrijven voor opdrachtgevers. Om ervaring op te doen heb ik mij als beginnende tekstschrijver bij Textbroker aangemeld. Ik werd al direct bij de 4-sterren auteurs ingedeeld, wat natuurlijk helemaal niet slecht is.

Vond ik Textbroker betrouwbaar? Ja, ik kreeg gewoon netjes uitbetaald! Maar wanneer ik achteraf naar mijn kwaliteit van toen terugkijk, vind ik die echt wel matig. Maar goed, ervaring opdoen en hier ook nog voor betaald krijgen: beter kun je het niet hebben. Dat al die tekstschrijvers klagen over de lage vergoeding begrijp ik dan ook niet. Zie het als het opdoen van praktijkervaring!

Ervaringen als opdrachtgever

Er kwam een moment dat ik Textbroker ontgroeid was. Mijn eigen website gestart en dat was een groot succes. Toen de website groeide had ik meer teksten nodig. Waarom zou ik niet eens wat opdrachten bij Textbroker neerleggen?

Als opdrachtgever heb ik er drie of vier teksten besteld en toen vond ik het wel genoeg geweest. De schrijfstijl sloot niet bij die van mij aan en dan ga je lezers teleurstellen. Eigenlijk had ik nog de meest positieve ervaringen met een 3-sterren auteur, die goedkoper is dan een 5-sterren auteur. Het is dus even zoeken naar de juiste tekstschrijver. Over het algemeen vond ik de prijs-kwaliteitverhouding best goed, niks over aan te merken.

Conclusie: is Textbroker ook wat?

Online marketingbureaus hebben veel content nodig, bedoeld om snel in de zoekresultaten verschijnen. Er zijn dan ook heel wat marketingbureaus die via Textbroker hun teksten bestellen. Wanneer je snel wat teksten nodig hebt en misschien ook wel heel veel dan is Textbroker best een aanrader.

Wil je echter rechtstreeks contact met de auteur of opdrachtgever dan is Textbroker minder geschikt. In de voorwaarden staat duidelijk dat zowel tekstschrijver als opdrachtgever niet met elkaar contact op mogen nemen. Wat natuurlijk ook niet voor 100% uit te sluiten is.

Maar goed, voor beginnende tekstschrijvers zeg ik: Textbroker moet je vooral doen! En voor opdrachtgevers die veel content tegen lage kosten nodig hebben is dit ook zeker aan te raden. Houd er wel rekening mee dat je bij Textbroker niet altijd gespecialiseerde SEO tekstschrijvers vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.