Bijgewerkt: 27 maart 2023

Tijdelijk geen hypotheek betalen? Dit is in sommige gevallen mogelijk. Vraag zit aan bij bijzondere situaties. Bijvoorbeeld werkeloosheid, daling van inkomen, scheiding of overlijden van de partner. Wil je een tijdje geen hypotheek betalen dan is het belangrijk dat je direct contact opnemen met de bank. Doe dit voor dat er betalingsproblemen ontstaan. Let op want het tijdelijk niet betalen van de hypotheekrente brengt wel extra kosten met zich mee.

Hypotheek en hypotheekrente

Een hypotheek noem je ook wel een hypothecaire lening. Het gaat hier om een geldlening ten behoeve van de aanschaf of verbouwing van de woning. Deze woning dient tevens als onderpand. Mocht de hypotheekgever (degene die de woning koopt) de hypotheek niet meer kunnen betalen, dan mag de hypotheeknemer (de bank) het onderpand opeisen.

Over het geleende bedrag (de hypotheek) betaal je hypotheekrente. Hoeveel je jaarlijks betaalt, hangt af van de hoogte van de schuld en de rente in procenten. Dit is vrij simpel uit te rekenen.

De openstaande hypotheekschuld bedraagt 200.000 euro. De rente bedraagt 4 procent. Dan ziet het voor dat jaar als volgt uit: 200.000 x 4 procent = 8.000 euro. De te betalen hypotheekrente kan jaarlijks verschillen. Dit heeft te maken met 1) aflossing, waardoor de totale schuld naar beneden gaat en 2) de rente, die tussentijds kan wijzigen. De hypotheekrente wordt vaak voor een aantal jaar vastgezet, dit verkleint het risico op eventuele rentestijgingen en daarmee stijgende lasten. 

Betalingsproblemen

De schrik van iedere huizeneigenaar: er ontstaan betalingsproblemen. Vaak is dit het gevolg van werkeloosheid, inkomstendaling, scheiding of door overlijden van de medeschuldenaar (vaak de partner).

Op het moment dat je de hypotheek niet meer betaalt, is de bank niet meer blij met jou als klant. Ze zijn je liever kwijt dan rijk, en in het ergste geval schuiven ze je door naar intensief beheer. Wanneer de betalingsachterstand te lang duurt kan de bank het onderpand uiteindelijk opeisen. Je moet dan noodgedwongen uit de woning. Deze wordt vaak per executieveiling verkocht, waardoor de opbrengst veel lager is dan op de eigenlijke huizenmarkt. Hierdoor ontstaat soms een grote restschuld.

Dit scenario moet je zeker voorkomen. Verwacht je betalingsproblemen? Neem dan direct contact op met de bank! Zij zullen vaak, samen met de klant, een oplossing bedenken.

Tijdelijk geen hypotheek betalen

Een bank is er niet bij gebaat om de woning per executieveiling te verkopen. Er ontstaat te vaak een grote restschuld die je niet meer terug kan betalen. Wanneer je als schuldenaar in de wettelijke schuldhulpsanering (WSNP) belandt, is de kans groot dat de bank naar een groot deel van het geld kan fluiten. Iets dat steeds vaker voorkomt.

Natuurlijk wil de bank dit voorkomen. Om die reden zal de bank met mogelijke oplossingen komen om de klant tijdelijk te helpen.

Tijdelijk geen aflossing doen is vaak niet mogelijk. Wél is er een andere oplossing: een bepaalde periode geen hypotheekrente betalen. Dit noem je ook wel rente parkeren. Je betaalt gedurende bepaalde periode alleen aflossing maar geen hypotheekrente. Maar let op hondje ben nog steeds hypotheekrente verschuldigd. Die betaal je na afloop van de afgesproken periode.

Zo lang hoef je geen hypotheekrente te betalen

Een tijdje onder de hypotheekrente uitkomen is dus mogelijk, maar voor hoe lang? Vaak bedraagt deze periode enkele maanden tot maximaal een jaar. Sms wil de hypotheekverstrekker deze periode nog eens verlengen met eenzelfde periode. Deze oplossing is alleen bedoeld voor mensen die verwachten dat ze tijdelijk de lasten niet meer kunnen betalen. Wanneer er totaal geen uitzicht is op verbetering, dan is het tijdelijk parkeren van de rente geen optie.

Extra kosten en fiscale plaatje

Het parkeren van de rente brengt extra kosten met zich mee. Over de rente achterstand moet je ook weer rente betalen. Let op want de extra rente is niet fiscaal aftrekbaar!

De openstaande schuld bedraagt 200.000 euro, de hypotheekrente 4 procent. Jaarlijks wordt er dus 8.000 euro aan hypotheekrente betaald (666,66 euro bruto per maand). De hypotheekrente wordt voor 12 maanden opgeschort. Hierover moet je ook rente betalen, in dit voorbeeld ook de 4 procent. In totaal bedraagt de achtergelopen hypotheekrente: 8.000 euro +4 % = 8.320 euro. 

Belangrijk om te weten is dat gedurende het jaar dat je geen hypotheekrente betaalt, ook geen hypotheekrenteaftrek mogelijk is bij de belastingdienst. Voorkom dat je later terug moet betalen of onterecht geld van de belastingdienst int.

Terugbetalen van de rente

Tijdelijk geen hypotheek betalen (de rente) en nu weer wel? Na de rentevrije periode moet je de renteachterstand weer terug betalen. Dit kan op twee manieren. De bank kan ervoor kiezen om de renteachterstand bij te boeken op de hypotheek. Daarmee wordt de hypotheekschuld hoger.

Hypotheekschuld van 200.000 euro. Renteachterstand 8.320 euro. De ‘nieuwe’ hypotheekschuld wordt 208.320 euro.

Ook kan de bank ervoor kiezen om een betalingsregeling met de klant aan te gaan. Of de klant kiest hier zelf voor. De bank stelt hier een termijn voor: meestal drie of vijf jaar. Binnen deze periode moet de renteachterstand terug betaald worden. Over de renteachterstand kun je wel hypotheekrenteaftrek krijgen, maar niet over de rente op de renteachterstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.