Bijgewerkt: 27 maart 2023

Kun je in Nederland trouwen met een buitenlander? Ja, dat kan. Hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Je hebt onder andere een geboorteakte en een verklaring van ongehuwd zijn nodig. Waar moet je nog meer aan denken? Lees alles wat je voor het trouwen met een buitenlander moet regelen.

Eenvoudige documenten

Laat ik beginnen met de meest eenvoudige documenten. Dit zijn het identiteitsbewijs en de geboorteakte. Let op dat de geboorteakte alleen verkrijgbaar is in de gemeente waar je geboren bent. Voor een buitenlandse partner geldt dat deze contact moet opnemen met de buitenlandse gemeente waarin deze geboren is.

Verklaring geen schijnhuwelijk

Trouwen met een buitenlander in Nederland, velen doen het om een ander een verblijfsvergunning te verschaffen. Dit noem je ook wel een schijnhuwelijk. Wil je met een buitenlander in Nederland trouwen dan heb je een verklaring geen schijnhuwelijk nodig. De niet-Nederlander vult deze verklaring in.

In deze verklaring moet staan dat je niet trouwt om een verblijfsvergunning te krijgen. Wat gebeurt er wanneer je toch een schijnhuwelijk aangaat? Een schijnhuwelijk met als doel een verblijfsvergunning voor een buitenlander is strafbaar. De gemeente onderzoekt of er sprake is van een schijnhuwelijk.

De gevolgen zijn een boete, taakstraf of gevangenisstraf. Deze boete geldt niet alleen voor de buitenlandse partner maar ook voor de Nederlander. Ook kan het verblijfsrecht worden afgewezen of trekt de overheid een verblijfsvergunning in. Dit betekent dat de buitenlandse partner uit Nederland moet vertrekken.

Trouwen met een buitenlander in Nederland: het recht

Wanneer twee mensen in Nederland trouwen geldt het Nederlands recht. Dit is ook het geval wanneer een Nederlander met een buitenlander trouwt en waarbij het huwelijk in Nederland plaatsvindt.

Het kan zijn dat het land van herkomst een huwelijk tussen eenzelfde geslacht niet toestaat. Wie in Nederland trouwt heeft niet te maken met het recht van het land van herkomst maar dat van Nederland. Je hoeft dus geen rekening te houden met wetten en regels van het buitenland.

Verklaring verblijfsrecht

Trouwen met een buitenlander kan onder bepaalde voorwaarden. De verklaring geen schijnhuwelijk is een van deze voorwaarden. Een andere voorwaarde is een verklaring omtrent het verblijfsrecht. Dit geldt voor buitenlanders die in Nederland wonen en afkomstig zijn van buiten de Europese Unie of de Europese economische ruimte.

Meer informatie over de verklaring verblijfsrecht vind je op de website van de immigratie en naturalisatiedienst (IND).

Ongehuwdverklaring regelen

Het komt vaker voor dat iemand in het buitenland is getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft. Vervolgens wil deze persoon in Nederland trouwen. Dit kan natuurlijk niet wanneer er al sprake is van een huwelijk. Omdat het huwelijk niet in Nederland staat geregistreerd moet de gemeente dit kunnen controleren.

Dit doe je met een ongehuwheidverklaring. Deze verklaring is opvraagbaar in de laatste gemeente (woonplaats) in het buitenland. Het is dus nodig om contact op te nemen met het buitenland. Daarnaast is het belangrijk dat deze verklaring gelegaliseerd wordt. Dit betekent dat de verklaring ook in Nederland geldig is. Zonder geldige ongehuwd van kan het huwelijk met een buitenlander niet doorgaan.

De periode voordat je gaat trouwen

Je trouwt niet van de een op de andere dag. Vaak gaat hier een lange periode aan vooraf. In een relatie wil je natuurlijk zo vaak mogelijk bij elkaar zijn. Trouwen met een buitenlander in Nederland betekent dat een buitenlandse partner uiteindelijk in Nederland komt te wonen. Het is mogelijk om nog voor het huwelijk een buitenlandse partner naar Nederland over te laten komen. Onder bepaalde voorwaarden krijgt hij of zij een verblijfsvergunning.

Vraag deze verblijfsvergunning tijdig aan. Het kan namelijk enkele weken duren voordat er meer bekend is over de toekenning van een verblijfsvergunning. Houd ook rekening met mogelijke administratie- of aanvraagkosten.

De bruiloft zelf, hoe regel je dat?

De voorbereidingen voor het huwelijk met een buitenlander duren erg lang. Een en ander is wel afhankelijk van het land van herkomst. Binnen de Europese unie is vaak alles sneller geregeld dan hier buiten.

Dan nog over de bruiloft (het bruiloftsfeest) zelf. Heb je hier al over nagedacht? Buitenlanders hebben een andere cultuur, gewoonten en ook het geloof kan anders zijn. Zo kan een bruiloft er heel anders uit komen te zien dan je gewend bent. Het is in veel culturen heel normaal om een groots bruiloftsfeest met honderden gasten te organiseren. Dit brengt natuurlijk een hoop kosten met zich mee. De kosten voor het bruiloftsfeest kunnen tot € 20.000 of meer oplopen. Bedenk hoe je dit gaat financieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.