,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Jullie zijn uit elkaar maar zitten nog met de koopwoning. Neem je de woning over? In veel gevallen moet je de ex partner uitkopen. De vraag is echter: is uitkopen ex partner aftrekbaar? Bekijk wat je terug kan krijgen van de Belastingdienst en hoe dit zit met eigenwoningreserve.

Koopwoning verdelen

Was je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan zijn jullie beiden eigenaar van de woning. Dit geldt ook bij een samenlevingscontract en in veel gevallen samenwonen. Voorwaarde is dat jullie beiden op de hypotheekakte en eigendomsakte staan. Let op: in sommige gevallen staat één van de partners niet op de eigendomsakte maar is toch voor de helft mede-eigenaar. Dit recht is verkregen door een huwelijk of samenlevingscontract.

Bij scheiden of uit elkaar gaan zijn er twee opties:

 • De woning wordt verkocht
 • Een van beide blijft in de woning en de ander vertrekt

[do_widget id=custom_html-3]

In allebei de gevallen moet de overwaarde worden verdeeld. Neem je het aandeel in de woning van de ex-partner over? Dan is er sprake van uitkopen. Bij de belastingdienst krijg je te maken met eigenwoningreserve.

Wat is eigenwoningreserve?

Eigenwoningreserve is de positieve of negatieve overwaarde bij verkoop van de woning. De belastingdienst gebruikt de eigenwoningreserve om te bepalen hoeveel rente je mag aftrekken bij een nieuwe hypotheek. De eigenwoningreserve van de ex-partner heeft geen invloed op de eigenwoningschuld.

Voor hoeveel de ex-partner uitkopen?

Het is niet altijd gemakkelijk om te bepalen voor hoeveel je de ex-partner uitkoopt. Het is in ieder geval belangrijk om de waarde van de woning te bepalen. Hiervoor is een taxatierapport nodig. Ook moet de hoogte van de nog openstaande hypotheek bekend zijn. Het bepalen van de uitkoopsom ziet er als volgt uit:

Woningwaarde minus openstaande hypotheek = overwaarde (positief of negatief)

Is de uitkomst positief? Deel dit bedrag door twee. De nieuwe uitkomst is het bedrag dat jij aan je ex betaalt om deze uit te kopen. Bij een negatieve uitkomst deel je deze ook door twee. Er is nu sprake van een negatief bedrag. De woning heeft dus een onderwaarde. In theorie moet de vertrekkende partner degene die in de woning achterblijft de helft van de onderwaarde betalen. In veel gevallen is dit niet heel redelijk. Hoe dit in de praktijk uitziet, moeten jullie samen uit zien te komen of aan de rechter overlaten.

Is uitkopen ex partner aftrekbaar?

Bij overwaarde en het uitkopen van de ex-partner maak je extra kosten. De meeste mensen zullen hun hypotheek verhogen of een lening moeten afsluiten om de ex-partner uit te kopen. Is het uitkopen ex partner aftrekbaar? Hiervoor kijken we naar de fiscale regels.

Bij het uitkopen van de ex krijg je te maken met een aantal hypotheekregels:

 • De nieuwe hypotheek moet in maximaal 30 jaar volledig worden afgelost
 • Dit geldt ook voor het overnemen van het hypotheekdeel van de ex-partner
 • Alleen bij een annuïtaire of lineaire hypotheek is de rente aftrekbaar

Het oversluiten van de hypotheek brengt extra kosten met zich mee. Door veranderende hypotheekregels kunnen ook de maandlasten stijgen. Uitkopen van de ex-partner is hierdoor niet altijd mogelijk. Lukt dit toch, dan is het nog de vraag of uitkopen ex partner aftrekbaar is. Neem je een nieuwe hypotheek waarin de uitkoopsom zit? Dan is deze geheel of gedeeltelijk aftrekbaar. Hoe lang dit aftrekbaar is, hangt af van de oude eigenwoningschuld.

Uitkoopsom belasting

Hoe zit het met uitkoopsom belasting voor de vertrekkende partner? Deze krijgt in één keer soms een grote hoeveelheid geld. Moet je hier belasting over betalen? Nee, de uitkoopsom geldt niet als inkomen. Het uitkoopbedrag wordt als eigen geld gezien. Dit is echter alleen het geval wanneer je in gemeenschap van goederen was getrouwd. In alle andere gevallen kan de belastingdienst dit wel als inkomen zien. Dan krijg je te maken met inkomstenbelasting.

Kiezen jullie voor een scheve verdeling? In dit geval wordt de overwaarde niet gelijk verdeeld. Zo komt een van beiden financieel niet in de problemen. Let wel op met een scheve verdeling: de belastingdienst kan dit als schenking zien. In dit geval krijg je te maken met schenkbelasting. Tip: dit los je op door de scheve verdeling rond te maken terwijl jullie nog fiscale partners zijn. Er geldt dan een ruimere vrijstelling.

Spaargeld gebruiken om ex-partner uit te kopen

Hebben jullie samen spaargeld opgebouwd? Dit kan gebruikt worden voor de uitkoopsom. Zo kunnen jullie spaargeld en uitkoopsom tegen elkaar afstrepen óf alles gelijk verdelen. Bij spaargeld hoef je geen hogere hypotheek of een lening af te sluiten. Is bij spaargeld uitkopen ex aftrekbaar? Nee, dat is niet het geval. Je maakt immers geen extra kosten.

Wat mag je nog meer aftrekken?

Bij de aankoop van een woning mag je jaarlijks rente en bepaalde kosten aftrekken van je inkomen. Het gaat hier om kosten voor het afsluiten van een hypotheek zoals:

 • Advies en bemiddelingskosten
 • Notariskosten (hypotheekakte)
 • Taxatiekosten voor het krijgen van een hypotheek
 • Boeterente
 • Bouwrente, kosten voor een verbouwingslening, kadastrale rechten, kosten aanvraag Nationale Hypotheek Garantie

Niet aftrekbare kosten zijn:

 • Overdrachtsbelasting
 • Bemiddelingskosten
 • Rente en kosten van een lening (bijleenregeling)
 • Aflossen eigenwoningschuld

Ga voor een compleet overzicht naar de website van de belastingdienst. Wil je weten hoe je kosten aftrekt voor de eigen woning? Geef de kosten door op de aangifte inkomstenbelasting. Fiscale partners mogen inkomsten en aftrekposten zo gunstig mogelijk verdelen. Bij scheiden of uit elkaar gaan zijn jullie tijdelijk nog fiscale partners. Het kan dus best voorkomen dat jullie nog een jaar samen de aangifte inkomstenbelasting doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.