Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een financieel adviseur helpt particulieren en bedrijven bij het nemen van financiële beslissingen. Financieel adviseurs hebben verschillende specialisaties zoals vermogensbeheer, belastingadvies, pensioenplanning, beleggingsadvies en verzekeringen. Wat kost het inschakelen van deze professional? Ik ontdekte het uurtarief van de financieel adviseur.

Hier kom je ze tegen

Financieel adviseurs werken vaak bij financiële instellingen, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen en beleggingsmaatschappijen. Ze kunnen ook zelfstandig als onafhankelijk adviseur werken.

Het takenpakket van een financieel adviseur bestaat uit het geven van advies over:

 • Beleggingsstrategieën
 • Opstellen van financiële plannen
 • Adviseren over pensioenregelingen en verzekeringen
 • Geven van belastingadvies
 • Helpen bij het opzetten van een nalatenschap

Kijk dus eerst of je wel een financieel adviseur nodig hebt.

Een goede financieel adviseur heeft uitgebreide kennis van de financiële markten en producten. Hij (of zij) brengt deze kennis op een begrijpelijke manier over aan de cliënten. Begrijp je niet wat de adviseur zegt? Dan is dit niet je beste keuze.

Je betaalt vaak per uur

Meestal betaal je een financieel adviseur per uur. Een nadeel van een uurtarief is dat het voor jou moeilijk is vooraf in te schatten wat de totale kosten zijn. Het kan namelijk lastig zijn om te bepalen hoeveel tijd de adviseur nodig heeft om je opdracht uit te voeren. Vooral als de opdracht complex of onvoorspelbaar is.

Dit kan leiden tot onzekerheid en ontevredenheid, vooral als de uiteindelijke factuur hoger uitvalt dan verwacht. Daarnaast kan een uurtarief leiden om meer uren te factureren dan strikt noodzakelijk is. Het verhoogt immers de inkomsten van de adviseur.

Het is beter om een vaste prijs af te spreken. Helaas is dit niet altijd mogelijk en zit je toch aan een uurtarief vast.

Het uurtarief van de financieel adviseur

Het uurtarief van een financieel adviseur is afhankelijk van factoren zoals ervaring, locatie en specialisatie. Over het algemeen ligt het uurtarief tussen de €75 en €250 per uur. Er zijn echter ook adviseurs die meer of minder vragen.

De kosten van een financieel adviseur bestaan niet alleen bestaan uit het uurtarief. Veel adviseurs rekenen ook kosten voor andere diensten, zoals het opstellen van financiële plannen of het beheren van investeringen. Het is daarom altijd verstandig om vooraf duidelijke afspraken over de kosten te maken.

Kosten hypotheekadvies

De kosten voor hypotheekadvies zijn afhankelijk van locatie, de ervaring van de adviseur en het type advies dat je nodig hebt. Over het algemeen kost hypotheekadvies tussen de € 1.000, – en € 2.500, -.

Sommige adviseurs brengen een vast bedrag in rekening brengen, andere adviseurs een percentage van de hypotheeklening als vergoeding. Daarnaast moet je rekening houden met andere kosten zoals administratiekosten, taxatiekosten en notariskosten.

Kosten beleggingsadvies

De kosten van beleggingsadvies bestaat uit twee soorten kosten:

 1. Advieskosten: dit zijn de kosten je betaalt voor het advies zelf. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van je belegde vermogen.
 2. Transactiekosten: dit zijn de kosten die je betaalt voor het kopen en verkopen van beleggingen. Dit kan een vast bedrag per transactie zijn of een percentage van het belegde vermogen.

Daarnaast zijn er nog andere kosten zoals jaarlijkse beheerkosten of administratiekosten. Het is belangrijk om deze kosten goed op een rij te zetten.

Gemiddeld betaal je voor beleggingsadvies 1% tot 2% van je belegde vermogen per jaar. Dit kan sterk variëren, afhankelijk van de specifieke dienstverlening en de adviseur die je kiest.

Kosten crypto-advies

Sommige crypto adviseurs bieden gratis advies aan. Andere adviseurs rekenen met een Dit vast bedrag of een percentage van het geïnvesteerde bedrag.

Sommige adviseurs zijn mogelijk verbonden aan bepaalde crypto-uitwisselingen of platforms. Ze ontvangen commissies voor het aanbevelen van specifieke cryptovaluta of beleggingsproducten. Dit kan van invloed zijn op de onafhankelijkheid van het advies. Ook kan dit conflicteren met jouw belangen als belegger.

Kosten verzekeringsadvies

De kosten voor verzekeringsadvies zijn opgebouwd uit twee soorten kosten:

 1. Advieskosten: kosten voor het advies zelf. Dit is een vast bedrag of een percentage van het verzekerde bedrag.
 2. Premiekosten: kosten die je betaalt voor de verzekeringspremie zelf. Deze kosten worden in rekening gebracht door de verzekeraar.

Daarnaast zijn er andere kosten zoals administratiekosten, poliskosten, belastingen of andere kosten.

Gemiddeld betaal je voor verzekeringsadvies €75 tot €150 per uur. Verzekeringspremies variëren, afhankelijk van het type verzekering en de dekking die je kiest.

Een gratis financieel adviseur

Er zijn organisaties en websites die gratis financieel advies bieden. Bijvoorbeeld gemeentelijke instanties, non-profitorganisaties en online platforms. Je kunt ook contact opnemen met je bank of verzekeringsmaatschappij. Kijk of ze gratis financieel advies aanbieden. Houd er rekening mee dat gratis advies niet altijd de beste optie is. Soms is het de moeite waard om te investeren in professioneel advies.

Een erkend financieel adviseur zoeken

Ben je zoek naar een erkend financieel adviseur, dan zijn er verschillende instanties en organisaties die je kunnen helpen. Zo vindt je een betrouwbare en gekwalificeerde adviseur:

AFM-register: De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt een register van alle gecertificeerde financiële adviseurs in Nederland bij. Via de website zoek je naar een adviseur die bij je behoeften aansluit.

FFP-register: De Federatie Financieel Planners (FFP) is een beroepsvereniging voor financieel planners in Nederland. Via de website vind je een gekwalificeerde financieel planner die aan strenge eisen voldoet.

NVIA-register: De Nederlandse Vereniging van Onafhankelijke Intermediairs in de financiële dienstverlening (NVIA) is een brancheorganisatie voor onafhankelijke financiële adviseurs.

Mond-tot-mondreclame: Vraag vrienden, familie of collega’s om aanbevelingen voor een goede financieel adviseur. Vaak zijn persoonlijke aanbevelingen de beste manier om een betrouwbare adviseur te vinden.

Zorg dat je altijd de achtergrond, kwalificaties en referenties van de adviseur controleert. Zo ben je er zeker van zijn dat je een gekwalificeerde en betrouwbare adviseur vindt.

Gratis financieel advies van GeldKip

Vind je het uurtarief van een financieel adviseur te hoog? Van GeldKip krijg je een aantal gratis financiële tips. Geen persoonlijk advies maar toch heel handig.

 • Maak een budget en houd je hieraan. Stel een lijst op waarin je de inkomsten en uitgaven bijhoudt. Probeer zoveel mogelijk te sparen en investeer voor de toekomst.
 • Vermijd onnodige schulden en betaal je rekeningen op tijd. Zo vermijd je extra kosten.
 • Investeer in je pensioen. Doe dit via je werkgever of een individuele pensioenrekening. Dit garandeert financiële stabiliteit na je pensionering.
 • Beleg je geld in verschillende beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties en onroerend goed.
 • Houd je financiën regelmatig bij. Pas je investerings- en spaarstrategieën aan als dat nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.