Bijgewerkt: 27 maart 2023

Investeren in vakantiehuizen is erg populair. Toch is het belangrijk om rekening te houden met de risico’s. Is een vakantiewoning verhuren rendabel? Lees meer over de wetgeving, belasting en wat je hieraan overhoudt. Het is tenslotte de bedoeling dat je er beter en zeker niet slechter van wordt.

Aankoop vakantiewoning

Wil je een vakantiewoning verhuren, dan moet je er natuurlijk eerst een in bezit hebben. Dit begint allemaal met de aankoop van een vakantiehuis. Wat kost een beetje vakantiewoning? De prijzen variëren heel erg. Voor een stacaravan ben je tussen de €5000 en €30.000 kwijt. Een luxe vakantiehuis kost al snel meer dan €75.000. Prijzen lopen op tot meer dan €300.000. De prijs is mede afhankelijk van de locatie, de grootte van de woning en de staat van onderhoud.

Veel mensen kopen een vakantiewoning voor gedeeltelijk eigen gebruik en verhuur. Deze combinatie zie je steeds vaker voorbijkomen. Wie zich puur op beleggen in vakantiewoningen richt, gaat natuurlijk voor volledig verhuur.

De risico’s van investeren in vakantiehuizen

Ga je voor continu verhuur van de woning, dan kom je al snel bij een recreatiepark uit. De eigenaar van het recreatiepark regelt de verhuur van het huisje. Zo heb je zelf nergens omkijken naar. Nadeel is dat veel beleggers zich rijk rekenen, zonder op bijkomende kosten te letten.

Voor de verhuur van jouw woning brengt het recreatiepark bemiddelingskosten in rekening. Dit betaal je per vakantieganger. Gaat er iets in de woning stuk? Het park zorgt voor reparatie, maar berekent deze kosten wel naar jou door.

In andere gevallen is contractueel vastgelegd dat je de verhuur uit handen geeft. Hierbij mag je zelf twee tot vier weken per jaar in de vakantiewoning verblijven. Een dergelijk contract ga je voor een periode van 5 of 10 jaar aan.

Vakantiewoningen hebben hoge onderhoudskosten

Raar maar waar: een vakantiewoning veroudert sneller dan een gewone woning (woonhuis). Dit komt omdat toeristen voor een luxe vakantie gaan. Ze zitten hierbij niet te wachten op een gedateerd huisje met oude meubels. Daarnaast gaan vakantiegangers niet zo zorgvuldig met de vakantiewoning om. Ze verblijven er slechts een paar dagen en zien er het nut niet van in om zuinig met spullen of materialen om te gaan. Een raam open laten staan waardoor het naar binnen regent? Maakt niet uit, het is toch hun woning niet! Ondertussen zit jij wel met waterschade.

Al deze dingen bij elkaar zorgen ervoor dat een vakantiewoning best wel wat onderhoudskosten met zich meebrengt.

Is een vakantiewoning verhuren rendabel?

Je bent een (aanstormende) GeldKip dus beleggen in vakantiewoningen lijkt een goed idee. Hoe rendabel is het verhuren van een vakantiewoning? Het is belangrijk om alle kosten en inkomsten tegenover elkaar te zetten. Kijk niet alleen naar de aanschafprijs van de vakantiewoning maar ook naar de volgende zaken:

  • Erfpacht
  • Onderhoudskosten
  • Bemiddelingskosten
  • Gas, water en licht
  • Verzekeringen

Bereken vooraf hoeveel weken per jaar je het huis moet verhuren om uit bovenstaande kosten te komen. Is dit niet haalbaar of is de woning moeilijk verhuurbaar? Begin er dan niet aan!

Heb je voor de aanschaf van de vakantiewoning geen (tweede) hypotheek nodig, dan verdien je jouw investering in 5 – 12 jaar terug. Het is mogelijk om een jaarlijks rendement van 5 tot 7% te behalen.

Waardevermeerdering van de woning

Investeren in een vakantiewoning betekent ook uitgaan van een waardevermeerdering. Zo behaal je niet alleen een jaarlijks rendement, bij verkoop hou je er ook nog eens wat aan over. Helaas is het zo dat vakantiewoningen niet altijd in waarde stijgen. Is het huisje erg gedateerd of staat het op een onaantrekkelijke locatie? Dan is de kans groot dat de waarde van de woning daalt. Je zult dan flink moeten verhuren om dit verlies op te vangen.

Vakantiehuis verhuren: wetgeving en belasting

Mag je zomaar een vakantiehuis verhuren? De wetgeving is hier duidelijk over: in veel gevallen mag dit. Het moet wel duidelijk zijn dat het hier om een vakantiehuisje gaat. Je mag dus niet je woonhuis als zijnde een vakantiehuis verhuren.

Inkomsten uit verhuur van de woning: belasting

Door de verhuur ontvang je inkomsten. Moet je deze inkomsten opgeven en hier belasting over betalen? Dit hangt ervan af hoe vaak je de woning verhuurt en welke werkzaamheden je verricht. De meeste particulieren geven de verhuur uit handen. Het vakantiepark of recreatiepark regelt alles. Je verricht zelf nagenoeg geen werkzaamheden aan de woning of bij de verhuur. In dit geval vallen de inkomsten onder box 3 (sparen en beleggen). Je betaalt hier geen inkomstenbelasting maar mogelijk wel vermogensbelasting over.

Je bent ondernemer en verhuurt een of meerdere vakantiewoningen. Je stelt huurcontracten op en zorgt voor het onderhoud aan de woning. Je bent dus aan het werk. De huurinkomsten vallen in box 1. Deze moet je opgeven als resultaat uit overig werk. Je mag bepaalde kosten van de winst aftrekken (onderhoudskosten, verzekeringen, reiskosten). Over de netto-opbrengst betaal je inkomstenbelasting.

Ga je als ondernemen aan de slag, dan moet je ook btw betalen over de huurinkomsten. Hou hier dus even rekening mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.