Bijgewerkt: 27 maart 2023


Nepgeld is enorm populair. Voor de fun of om er echt mee te betalen: er zijn veel neppe eurobiljetten in omloop. Vals geld kopen: mag dat? Je kunt dit product gewoon via AliExpress kopen, maar ook via een dealer. Bij deze laatste is het geld niet van echt te onderscheiden.

Verschillende soorten nepgeld

Nu zijn er natuurlijk veel verschillende soorten nepgeld. Het een ziet er levensecht uit terwijl het ander nog niet eens in de buurt komt. Van Monopoly geld is duidelijk dat het nep is: klein, van een andere kleur en gemaakt van een heel andere papiersoort.

Vals geld dat echt lijkt is van een goede kwaliteit katoen. Vaak wordt hier Koreaans katoen voor gebruikt. De betere valse biljetten zijn voorzien van een watermerk en hologram.

Bekijk speelgeld

Waar kan ik vals geld kopen?

Wil je vals geld kopen? Lach niet, maar dit is op websites als AliExpress of Wish verkrijgbaar. Het gaat hier om redelijk goed vals geld. Deze biljetten zijn een kopie van de echte euro’s, met dezelfde specificaties en afmeting. Heb je een biljet in de hand, dan voelt het ook vrij echt uit. Enige verschil is dat er aan de voorkant een tekst staat (dit is niet-legaal geld).

Wie voor het echte werk gaat, kan vals geld kopen op verschillende websites. Ook via Marktplaats en Telegram groepen vind je aanbieders van nepgeld.

De prijs van nepgeld

Wat kost vals geld? Dit ligt er helemaal aan wat de kwaliteit is. Monopoly geld of speelgeld voor kinderen is vrij goedkoop. Dit is ook in elke speelgoedwinkel verkrijgbaar. Dit soort nep geld kun je ook bij de Action kopen: het gaat hier dan echt om speelgeld voor kinderen.

Voor nep geld via AliExpress betaal je tussen de €0,30 en €1 per briefje. Wish hanteert gelijkwaardige prijzen. Dit geld ziet er al echt eruit, maar heeft een iets afwijkende kleur en een extra opdruk. Ook is er geen hologram aanwezig.

Wil je nepgeld kopen dat niet van echt te onderscheiden is? Voor een neppe biljet van €50 betaal je tussen de €10 en €25.

Mag je vals geld kopen (wetgeving 2022)?

Een lastige vraag: mag je vals geld kopen? Dit ligt er helemaal aan hoe het nep geld eruit ziet en wat het doel is. Er staat wel iets over in het wetboek van strafrecht (artikel 209):

Iedereen die vervalste munt- of bankbiljetten uitgeeft, ontvangt, in voorraad heeft of vervoert is strafbaar. Het moet dan wel om niet van echt te onderscheiden vervalsingen gaan met als doel om het als echt te gebruiken of aan te bieden.

De straf die hieraan vasthangt bedraagt een gevangenisstraf van ten hoogste 9 jaar of een geldboete van de vijfde categorie. Dat betekent een maximale geldboete van €83.000.

Samengevat: je mag vals geld verkopen of kopen, zolang het maar niet te echt lijkt.

Naar de nieuwste smartphones incl. prijs

Nep geld kopen voor film

Misschien wil je een film of videoclip maken. Hoe leuk is het om in de film of videoclip met grote sommen geld te smijten? Ook nu weer gelden dezelfde regels. Je mag nep geld kopen en dit in een videoclip tonen, mits het niet bedoeld is voor het betalingsverkeer.

Je moet dit wel aan kunnen tonen. Zo werd een man uit Arnhem opgepakt die grote hoeveelheden nepgeld bij zich had. Om precies te zijn: het ging om 196 valse briefjes van €50. Hij verklaarde dat dit bedoeld was voor een videoclip. Hij vergat echter één ding: hij had een gedeelte van het nepgeld al uitgegeven. De rechtbank geloofde zijn verhaal over de videoclip niet. Rondlopen en betalen met vals geld leverde hem uiteindelijk een flinke straf op.

Mocht je nepgeld kopen voor een film: loop er niet zomaar mee over straat rond.

Met vals geld betalen

Wie met vals geld betaalt riskeert een boete of gevangenisstraf. Het maakt hierbij niet uit of dit opzettelijk of onopzettelijk gebeurt. De politie gaat in het begin van opzet uit. Dit komt natuurlijk omdat veel criminelen de onschuld zelve spelen. Je moet dus duidelijk uitleggen hoe je aan het nep geld komt.

Heb je het als wisselgeld in een winkel of horecazaak gekregen? Probeer dit aan te tonen. Zo is duidelijk dat er geen sprake is van kwade opzet. Kun je jouw onschuld niet aantonen en deed je het met kwade opzet, dan ben je strafbaar.

Opgepakt in het buitenland

Een 74-jarige Nederlandse man werd op Cyprus opgepakt voor het betalen met valse eurobiljetten. Hij verkreeg het nepgeld door verkoop van een armband via het internet. Hij nam dit geld mee op vakantie. Daar werd hij opgepakt en 4 maanden lang vastgehouden. Hij kwam vrij dankzij een Nederlandse handtekening petitie. Wees dus voorzichtig met het betalen van vals geld in het buitenland. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Wat is vals geld?

Dit is geld dat niet echt is. Je mag hier niet mee betalen.

Wat kost vals geld?

Dit is afhankelijk van de kwaliteit. Lees het artikel hierboven, dan weet je wat het kost.

Wat als je vals geld in handen krijgt?

Het is belangrijk om hier direct melding van te maken.

Waar kan ik vals geld uitgeven?

De meesten doen bij bij horecazaken of particulieren, maar je bent dan wel strafbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.