Bijgewerkt: 27 maart 2023

Heb jij het ook zo warm? Een ventilator zorgt voor verkoeling maar brengt de temperatuur niet omlaag. Met een ventilator en natte doek kom je veel verder. Pak je het goed aan, dan daalt de temperatuur iets. Dit voelt gelijk een stuk prettiger aan. Ontdek hoe je de ventilator met natte doek gebruikt.

Bestron Statiefventilator 

3 ventilatorstanden, 75 graden draaifunctie én met afstandsbediening

Werking van een ventilator

Weet je al hoe een ventilator werkt? Dit apparaat brengt de lucht in beweging. Bij warm weer ga je zweten en ontstaat er een laagje warme lucht boven je huid. Deze lucht is warmer dan de lucht in de ruimte. Een ventilator blaast dit laagje warme lucht van de huid weg. Als gevolg hiervan is je lichaam beter in staat om water aan de omgeving af te staan. Dit zorgt voor het verkoelend effect.

Met een ventilator breng je de gevoelstemperatuur omlaag, maar niet de omgevingstemperatuur. Het blijft in huis dus net zo warm. Wel voelt het aangenamer aan, maar alleen wanneer de ventilator over je huid heen blaast.

Huis koelen met een ventilator

Normale ventilatoren brengen de temperatuur in huis niet omlaag. Wil je met een ventilator het huis koelen, dan kies je voor een ventilator met koelelement. Dit noem je ook wel een luchtkoeler. In de luchtkoeler plaats je koelelementen of koelzakjes. Deze vries je van tevoren in. Maar: in plaats van een koelelement kun je ook gebruik maken van extra koud water. De ventilator blaast over het koelelement en verspreidt deze koele lucht door de ruimte. Hiermee breng je de temperatuur tot enkele graden omlaag.

Een goede luchtkoeler/ ventilator is verkrijgbaar vanaf €99. Ga je voor een goedkoper model, dan krijg je te maken met een mini luchtkoeler. Deze laatste is alleen geschikt voor kleine ruimtes of voor gebruik op de camping.

Goed werkende luchtkoelers

Ventilator natte doek: het effect

Heb je een normale ventilator in huis en wil je geen luchtkoeler aanschaffen? Dan kun je ook gebruik maken van de combinatie ventilator natte doek. Dompel een doek (theedoek of katoenen doek) in ijskoud water. Deze hang je vlak voor de ventilator. Schakel de ventilator aan. Deze zal tegen de doek blazen en het koude vocht uit de doek door de lucht verspreiden.

Dit voelt verkoelend aan, maar werkt slechts tijdelijk. De doek zal snel de omgevingstemperatuur aannemen. Plaats altijd een bak onder de doek: deze zal namelijk gaan lekken. Je wilt geen opgekrulde houten vloer of een beschimmeld tapijt!

Alternatief: mobiele airco

Het enige alternatief dat wél werkt is een mobiele airco. Deze is compact en gemakkelijk verplaatsbaar. Zo hoef je geen airco op te hangen en kun je desgewenst een andere ruimte koelen. Of je leent je mobiele airco eens uit. Nog beter: verhuren. Tja, je moet toch een GeldKip blijven.

Werkt dat, een mobiele airco? Nou en of! Een airco onttrekt warmte aan de lucht. Dit doet het apparaat door verdamping. Naast warmte onttrekt de airco ook vocht aan de lucht. Dit vocht wordt via het systeem afgevoerd. De airconditioning bevat koelvloeistof en de ventilator blaast gekoelde lucht in de ruimte. Simpel gezegd zorgt een airco ervoor dat de temperatuur omlaag gaat en er minder vocht aanwezig is.

Dit kost een mobiele airco

Hoe duur is een mobiele airco? Je zou denken dat deze apparaten een flinke prijs hebben. Toch valt het wel mee, vooral in vergelijking met een koelventilator. De goedkoopste mobiele airco begint bij een prijs vanaf €259. Deze prijs loopt op tot ruim €999. Wil je een goede mobiele airconditioning, reken dan op een aanschafprijs tussen €349 en €599. Voor dit bedrag heb je echt een goed apparaat van een uitstekend merk. Bovendien heeft de airconditioning ook een hoog koelvermogen, iets dat ook belangrijk is.

Bekijk de best verkochte mobiele airco’s

Ventilator met natte doek versus airco

Wat is nu beter, de ventilator met natte doek of een airco? Beiden hebben hun voor- en nadelen. De ventilator met natte doek is goedkoop in aanschaf. Voor een staande ventilator betaal je tussen de €25 en €99. Ook het energieverbruik van de ventilator is een stuk lager. Nadeel van de natte doek is dat dit erg kan gaan lekken. Laat je de doek te veel verdampen, dan komt dit vocht in de ruimte terecht. Een vochtige warme lucht kan benauwder of klammer aanvoelen.

Een mobiele airco of vaste airconditioning is duurder in aanschaf. Ook kost dit meer energieverbruik. Laat je de airco dagelijks 8 uur draaien, dan kost dit tussen de €0,85 en €1,28 per dag. Voordeel is dat dit apparaat de temperatuur in de ruimte snel omlaag brengt. Bovendien omtrek deze vocht aan de lucht, zodat het minder klam aanvoelt. Helaas kun je door deze droge lucht ook sneller last krijgen van geïrriteerde slijmvliezen, droge ogen, keelpijn en soms een bloedneus.

Je moet dus even goed voor jezelf uitmaken wat voor jou het prettigst werkt. Zoek je een tijdelijke oplossing, dan is de ventilator met natte doek het goedkoopst. Ga anders voor een airco of bespaar geld met een luchtkoeler/ ventilator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.