Bijgewerkt: 27 maart 2023

Valt er in de paardensport wat te verdienen? Een ruiter/ amazone kan hier best een leuk centje aan overhouden. Moet je wel ontzettend goed zijn! Ontdek wat je hiermee verdient.

Cijfers over de paardensport

Hoe actief is de wereld van de paardensport? Nederland telt ongeveer 500.000 paarden (en pony’s). Er zijn meer dan 20 disciplines van de paardensport. Dressuur, springen en mennen zijn de drie bekendste.

In Nederland lopen ruim 400.000 ruiters rond. hiervan is de helft lid van de KNHS. Verder zijn er 10.000 paardenbedrijven en 3000 ruitersportverenigingen.

Geld, geld, geld! De Nederlandse paardensector is goed voor een omzet van ruim 2 miljard euro. Pik jij een graantje mee?

Naar de paardensportwinkel

De ruiter: bekeken vanaf de rug van het paard

Als ruiter hou jij je bezig met paardrijden. Het klinkt voor jou eenvoudig, maar voor een ander misschien niet. Bedenk dat het merendeel van Nederland nog nooit op de rug van een paard heeft gezeten!

De paardensport kost veel geld. Alleen al voor stalling en verzorging ben je tussen de €100 en €400 per maand kwijt. Dan komt hier ook nog eens de hoefsmid, tandarts en dierenarts bij. Heb ik het niet eens over de aanschaf van een nieuw zadel, hoofdstel, dekjes en nog veel meer. Als ruiter doe je dus een flinke investering, maar verdien je dit ook terug?

Hoeveel verdient een ruiter?

Geld verdienen met paarden, er is niets mooier. Hoeveel verdient een ruiter? De meeste ruiters geven alleen maar geld uit. doe je mee met dressuurwedstrijden, dan win je soms een prijs. In de meeste gevallen is dit een geldprijs. Leuk om te krijgen, maar hier haal je de kosten voor verzorging, lessen en vervoer nooit uit.

Alleen de allerbeste ruiters verdienen hier hun boterham mee. Vooral met springpaarden valt er heel wat te verdienen. Met dressuur is dit iets minder. Hieronder wat voorbeelden van goed verdienende ruiters:

  • Hans Peter Minderhoud: € 116.000
  • Diederik van Silfhout: € 43.525

Bovenstaande bedragen was het prijzengeld voor het jaar 2018. Het gaat hier om twee bekende Nederlandse dressuurruiters.

Springruiters verdienen over het algemeen wat meer. De Britse springruiter Scott Brash wist in 2016 maar liefst 1,7 miljoen euro binnen te halen. Hiermee was hij gelijk de best verdienende springruiter. De Nederlandse springruiter Harrie Smolders deed het ook niet slecht: hij haalde een dikke € 673.000 aan prijzengeld binnen. Dat is omgerekend een maandloon van € 56.000.

Zo word je rijk met de paardensport

Hoe komt het dat de een rijk wordt met de paardensport, terwijl de ander alleen maar moet betalen? De beste ruiters weten een sponsor te vinden. Deze betaalt niet alleen het inschrijfgeld voor wedstrijden, maar ook alle andere kosten. Hoe beter je bent, hoe meer de sponsor wil betalen. Hier staat wel iets tegenover. Je maakt reclame voor het bedrijf dat jouw sponsort. Dit betekent dat alle dekjes, dekens en wedstrijdkleding voorzien zijn van het bedrijfslogo.

Afhankelijk van de afspraken die je met de sponsor maakt, moet je ook model staan voor een fotoreportage. Op deze manier haalt de sponsor zijn investering terug.

Bekijk zadeldekjes

Is al het prijzengeld voor mij?

Ik hoor je denken: is al het prijzengeld voor mij? Ook dat hangt weer van de afspraken met jouw sponsor af. Ben je een goede ruiter en heb je geen eigen paard? Sommige stallen zijn op zoek naar goede springruiters of dressuurruiters. je krijgt dan de kans om op een (aanstormend) toppaard te rijden. Je brengt het paard voor de stalling uit. Het ontvangen prijzengeld moet je vaak met de stalling delen.

Rijd jezelf naar de top

Niemand wordt als dressuurruiter, springruiter of menner geboren. Soms wordt het je wel met de paplepel ingegoten. Alleen met goede lessen leer je een hoop bij. Hoe hoger je niveau, hoe moeilijker het wordt om een goede lesgever te vinden. De lesgever moet immers minimaal een niveau hoger dan jou staan, wil deze jou nog wat kunnen leren. Kun je geen goede lesgever vinden? Plaats eens een oproep op websites als Bokt of Marktplaats. Je kunt ook contact opnemen met één van de betere dressuur- of springstallen. Vaak kunnen deze jou verder helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.