Bijgewerkt: 27 maart 2023

Eigenlijk zou je al op je 15e moeten beginnen met sparen. Maar ja, wie is op deze leeftijd met later of zijn pensioen bezig? Wil je vermogen opbouwen na je 50ste dan lijkt dit bijna onmogelijk. Niet waar, want ook wanneer je 50 jaar of ouder bent is het heel goed mogelijk om vermogen op te bouwen. Je moet er wat meer je best voor doen, maar aan de andere kant ben je ook veel bewuster met geld bezig.

Miljonair worden of voor je pensioen sparen

je kunt geleidelijk of op de snelle manier miljonair worden. Omdat op de snelle manier nogal lastig is (Staatsloterij winnen of binnen drie jaar een multinationaal bedrijf opzetten), ga je voor de langzame manier.

Helaas heb je hier veel tijd en geduld voor nodig. Wanneer je op je 20e start met flink sparen, durven te investeren en agressieve bezuinigen, is het zeker mogelijk om aan dat miljoen te komen.

Ben je 50 jaar of ouder? Ga dan voor het opbouwen van een vermogen zodat je met vervroegd pensioen kan. Of na je pensioen veel leuke dingen kunt doen. Hieronder vind je 5 tips om naar je 50ste een mooi vermogen op te bouwen.

1. Besparen op de vaste lasten

Als eerste moet je besparen op de vaste lasten. Hopelijk heb je de hypotheek van een koopwoning voor een groot gedeelte afbetaald. Helaas kun je niet besparen op de huur, maar wel op andere zaken. Denk hierbij aan een lagere energierekening, dat is voor iedereen mogelijk. Zet de thermostaat in de winter overdag op 18 °C, maximaal 19 °C. En ‘s nachts op 15 °C.

Douche maximaal 5 minuten per keer en niet vaker dan drie keer per week. Laat de warmwaterkraan niet onnodig lopen wanneer je de afwas doet. Gebruik ledverlichting in plaats van gloeilampen of halogeenlampen. Trek stekkers van elektrische apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt.

Dit is ook het moment om zonnepanelen te nemen. Die hebben een terugverdientijd van ongeveer vijf jaar, en leveren gedurende 35 jaar gratis stroom op. Zou je deze op je 50e aanschaffen, dan zit je tot de leeftijd van 85 goed gebakken. Zo kun je tot € 400 per maand besparen.

2.  Elke maand wat van je loon opzij zetten

indien mogelijk, zet dan maandelijks 10% van je loon of inkomen opzij. Doe alsof dit onder je vaste lasten valt, dit maakt het een stuk makkelijker om te sparen. Vind je het lastig om op deze manier vermogen op te bouwen, probeer het dan eerst met 5%. Alle kleine beetjes helpen.

Leuk om te doen: een spaarpotje thuis neerzetten. Telkens wanneer je wat kleingeld over hebt doe je dit in de spaarpot. Je mist het niet maar na een jaar of 10 heb je echt veel bij elkaar gespaard.

3. Een gedurfde investering

Opvallend is dat steeds meer mensen van 50 jaar en ouder investeren in cryptocurrency. Vaak zijn vijftigplussers zich veel bewuster van de risico’s en weten hun inleg goed te spreiden. Hierdoor kunnen de winsten veel hoger uitvallen dan bij jongeren. Het is belangrijk om van tevoren een goede strategie op te zetten. Laat je niet verleiden door wat anderen zeggen.

Wil je het een keer uitproberen? Wanneer je een account bij Bitvavo opent (heb je vast wel eens op tv gezien), handel je de eerste € 1000 tijdelijk gratis. De bonus ontvang je via de aanmeldlink.

Een andere methode is het beleggen in aandelen. Iets veiliger maar het levert ook wat minder op, gemiddeld 7% per jaar. Daarnaast kun je investeren in startende bedrijven of ondernemers.

4. Niet te vrijgevig zijn

Een grote fout die vijftigplussers maken is door geld aan hun kinderen te geven. Bijvoorbeeld voor de studie of voor aankoop van een woning. Misschien ook wel als lening. Hartstikke nobel, maar het helpt je niet een vermogen opbouwen na je 50e.

Wanneer je 50 bent zou het de bedoeling moeten zijn dat je kinderen financieel onafhankelijk zijn. Of dat ze hun eigen financiële besluiten kunnen maken. Natuurlijk kan het dat je op latere leeftijd nog kinderen heb gekregen, en ben je financieel verantwoordelijk. Ga in dit geval zeer bewust met je geld om.

5. Meer inkomsten genereren

Vaak wordt gezegd dat het na je 50e geen zin meer heeft om meer inkomsten te genereren. Onzin, hier kun je op elke leeftijd mee beginnen. Stel dat je met 55 jaar ongeveer 25% meer verdient dan wat je nu krijgt. Dat is toch 25%, elke maand weer. Ideaal om voor je pensioen te sparen of voor leuke dingen.

Heb je een goede baan en bied je meerwaarde aan de werkgever of het bedrijf, vraag dan om loonsverhoging. Daarnaast zijn er veel vijftigplussers die voor zichzelf beginnen. Ze hebben voldoende ervaring opgebouwd en zijn goed in communiceren. Daarnaast hebben ze financiële stabiliteit en durven het hierdoor aan. Het is dus nooit te laat om een eigen bedrijf te starten.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.