Bijgewerkt: 27 maart 2023

Er is een groot verschil tussen kinderbijslag en kindgebonden budget. De kinderbijslag wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekerings Bank (SVB). Het kindgebonden budget (KGB) is een tegemoetkoming die je van de belastingdienst ontvangt. Nog een verschil tussen kinderbijslag en kindgebonden budget: de een is inkomensafhankelijk en de ander juist niet. Daarom gelden er voor beiden ook andere bedragen en regels. Ook met betrekking tot het aanvragen hiervan zijn er verschillen.

Zwanger: nu al aanvragen?

Je bent zwanger, kun je dan al kinderbijslag of het kindgebonden budget aanvragen? Nee, dat is niet mogelijk. Er wordt tijdens de zwangerschap helemaal niets uitgekeerd. Tenzij het natuurlijk om toeslag voor een ander kind gaat.

[do_widget id=custom_html-5]

De bedragen waar je recht op hebt worden altijd pas na de geboorte uitgekeerd. Logisch, want tijdens de zwangerschap is het kind er nog niet. Soms kan de kinderbijslag met terugwerkende kracht uitbetaald worden. De SVB beoordeelt dit per geval en bekijkt ook onder welke omstandigheden de aanvraag niet ofwel gedaan is.

Gemeente geeft de geboorte door

Na de geboorte van de baby doe je aangifte bij de burgerlijke stand. Dit gebeurt altijd in de gemeente waarin het kind geboren is. Dus niet in de gemeente waar het kind komt te wonen. Ben je toevallig ergens op vakantie en word je kindje daar geboren, dan moet je in die gemeente ook aangifte van de geboorte doen.

De gemeente geeft de geboorte door aan de SVB. Deze zullen de geboorte verwerken in hun administratie. Vervolgens stuurt de SVB binnen 4 weken een bericht aan de ouder(s) van het kind. In dit bericht staat de toekenning betreffende kinderbijslag en de hoogte van het bedrag. Het kindgebonden budget moet je soms wél aanvragen en verloopt via de website van de belastingdienst.

Geen bericht ontvangen van SVB

Soms gaat het met dit soort dingen mis. Je ontvangt geen bericht van de SVB en dus ook geen geld. Normaal gesproken stuurt de SVB binnen 2 tot 4 weken een bericht. Wanneer je 4 weken nog steeds niks ontvangen hebt dan wordt het tijd om contact op te nemen met de SVB. Dit doe je door op de website van de SVB in te loggen met je DigiD. Schrijven of bellen kan ook, doe dit naar het dichtstbijzijnde kantoor.

Woon je buiten Nederland, dan kun je in sommige gevallen ook kinderbijslag aanvragen in Nederland. Dit is mogelijk wanneer je in een land woont dat lid is van de EU en wanneer je verzekerd bent voor kinderbijslag. Is dat niet het geval dan maak je geen aanspraak op deze uitkering. Werk je in Nederland maar woon je buiten Nederland? Dan krijg je in sommige gevallen ook geld voor kinderen. Neem hiervoor contact op met de Sociale Verzekeringsbank.

Verschil kinderbijslag en kindgebonden budget: je inkomen

Het grootste verschil tussen kinderbijslag en kindgebonden budget is de hoogte van je inkomen. Bij kinderbijslag speelt inkomen geen rol. Het maakt dus niet uit of je zonder werk zit of € 200.000 per jaar verdient: je hebt altijd recht op kinderbijslag. Tenminste, wanneer je ook kinderen tot 18 jaar oud verzorgd en opvoedt.

Kindgebonden budget. Is wel inkomensafhankelijk. Hoe meer je verdient, hoe minder je ontvangt. Boven een bepaalde drempel krijg je zelfs helemaal geen kindgebonden budget meer.

Kindgebonden budget ontvangen

Wil je graag kindgebonden ontvangen, dan hoef je in veel gevallen niets te doen. Wanneer je aangifte inkomstenbelasting doet dan heeft de belastingdienst jouw gegevens. Je ontvangt dan zelf bericht of en wanneer je recht hebt op kindgebonden budget.

Soms ontvang je hier geen bericht van. Heb je het vermoeden dat je wel recht hebt op kindgebonden budget? Dan moet je dit zelf aanvragen. Log op de website van de belastingdienst in. Vul hier de aanvraag in. Lukt dit niet of weet je niet hoe dit moet, vraag dan eventueel een accountant om hulp.

Kindgebonden budget voorwaarden

Zitten er nog voorwaarden aan het kindgebonden budget vast? Ja, dit hangt namelijk helemaal van je inkomen en nationaliteit af. Ook gelden er wat andere aanvullende regels. Je moet in ieder geval kinderbijslag ontvangen. Maar het kan ook dat je een kind in belangrijke mate onderhoudt. Daarnaast mag het (gezamenlijke) vermogen zeker niet te hoog zijn. In 2021 mag je een maximaal vermogen van € 479 hebben (zonder toeslagpartner). Heb je een toeslagpartner, dan bedraagt het maximaal gezamenlijk vermogen € 149.819.

Bij vermogen gaat het niet alleen om spaargeld maar al ook beleggingen, cryptomunten en overwaarde van de woning. Houd hier dus rekening mee.

Je kunt eventueel vooraf een proefberekening toeslagen maken. Aan de hand hiervan zie je of je recht hebt op kindgebonden budget. Een proefberekening met betrekking tot kinderbijslag is niet nodig.

Kinderbijslag en vermogen

Denk je dat er een verschil is tussen kinderbijslag en kindgebonden budget met betrekking tot vermogen? Ja, bij kinderbijslag telt je vermogen namelijk niet mee. Dat heb je hierboven al kunnen lezen. Maak je dus niet druk wanneer je miljonair bent, je krijgt gewoon die kinderbijslag. Overigens lijkt het voor velen oneerlijk maar zo is het nu eenmaal geregeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.