,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

De meeste mensen hebben wel van bitcoin gehoord, maar wist je dat er meer dan 12.000 altcoins zijn? Deze zijn allemaal naar het idee van bitcoin ontstaan, vaak met een geheel eigen achtergrond. Sommige van deze munten zijn hartstikke serieus. Ben je van plan om in cryptocurrency te investeren? Ontdek het verschil tussen bitcoin en altcoin.

Het verhaal achter cryptocurrency

Zowel bitcoin als altcoins valt onder de noemer cryptocurrency. Het is digitaal geld, dit kan in de vorm van een coin (munt) of token zijn. Een coin beschikt over een eigen blockchain. Bitcoin is hier een goed voorbeeld van. Een altcoin met een eigen blockchain noem ook een coin. Heeft hij geen eigen blockchain dan noem je het een token. Eigenlijk wordt een token dus bovenop een bestaande blockchain gebouwd.

Het allereerste idee achter cryptocurrency was een digitaal betaalmiddel zonder tussenpersoon. Dus zonder tussenkomst van een bank of overheid. Zo is bitcoin ontstaan. Enkele jaren later ontstonden de eerste altcoins.

Handel de eerste € 1000 gratis, meld je aan via onderstaande link.

Pak die bonus

Verschil tussen bitcoin en altcoin

Bitcoin is de allereerste cryptocurrency ooit. Deze is in 2009 ontstaan. Van bitcoin kun je zeggen dat het de grondlegger is van het fenomeen cryptocurrency. Elke andere cryptocurrency noem je een altcoin: het alternatief voor bitcoin. Dat is dus het grootste verschil tussen bitcoin en altcoin.

Investeren in bitcoin of een altcoin

Opvallend is dat veel grote bedrijven investeren in bitcoin. Denk maar eens aan Tesla, Galaxy Digital Holdings, MicroStrategy en Voyager Digital. Ook El Salvador (een land in Centraal Amerika) koopt bitcoins. Het is zelfs het eerste land dat bitcoin als wettig betaalmiddel ziet.

Wanneer je naar deze voorbeelden kijkt zou je eigenlijk wel in bitcoin moeten investeren. Maar is dit wel zo? Niet helemaal, want met de verschillende altcoins valt veel te verdienen. De winst kan veel sneller oplopen dan wanneer je alleen in bitcoin investeert.

Koersstijgingen van 1 miljoen % en meer

Duizelingwekkende cijfers, maar een altcoin kan op korte termijn 1000 procent of meer stijgen. Dit gebeurde bijvoorbeeld met de memecoin Shiba Inu coin. Deze altcoin werd in augustus 2020 gelanceerd. Dat was toen nog tegen een bedrag van € 0.0000000003. Dat is heel weinig maar voor € 10 kocht je 33 miljard van deze munten.

In november 2021, dat is ruim een jaar later, stond de koers op 0,000058. Zou je diezelfde 33,3 miljard munten verkocht hebben dan was je 1,9 miljoen euro rijker. En dat met een investering van een tientje!

Dit is waarom bitcoin nooit zo hard stijgt

Een altcoin met een lage waarde kan naar verhouding heel hard stijgen. Dit komt omdat de totale marktwaarde nog niet zo hoog is. Bitcoin staat in 2021 of een koers van € 50.000. Zou deze binnen een jaar tijd met 1 miljoen % stijgen dan zou de koers op € 500.000.000 staan. Je kunt je voorstellen dat dit nooit op een jaar tijd plaats gaat vinden, laat staan in 10 jaar tijd.

Dus: hoe hoger de actuele koers van een munt, hoe kleiner de kans dat deze gigantisch stijgt. Maar een koersstijging van 50% tot 200% per jaar is wel mogelijk. Terwijl kleine munten jaarlijks duizenden procenten kunnen stijgen. En ook dat is een groot verschil tussen bitcoin en een altcoin.

Wel of geen eigen blockchain

Het belangrijkste verschil tussen bitcoin en altcoin is de aanwezigheid van een eigen blockchain. Bitcoin heeft altijd zijn eigen blockchain, bij een altcoin wisselt dit. Kijk maar eens welke munten een eigen blockchain hebben:

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • NEO
  • Stellar
  • Litecoin
  • Tron
  • IOTA
  • Monero
  • Dash

De meeste altcoins draaien op de blockchain van Ethereum, een aantal op een andere blockchain. Een altcoin zonder eigen blockchain, een token dus, vertegenwoordigt vaak een onderliggend product, bedrijf of een idee. Maar er zijn ook tokens die helemaal geen onderliggende waarde hebben. Ze zijn dan meer ter speculatie.

Met bitcoin of een altcoin betalen

Je zou denken dat je alleen met bitcoin of met altcoins met een eigen blockchain kunt betalen. Fout gedacht want in principe kan een bedrijf elke cryptocurrency als betaalmiddel accepteren. Wel is het zo dat bitcoin wereldwijd het meest geaccepteerde betaalmiddel is.

Koop eenvoudig cryptocurrency en betaal met iDEAL

Wat zijn bitcoin tokens?

Je hoort soms ook wel eens van bitcoin tokens, maar wat zijn dit precies? Het gaat hier om tokens die op de blockchain van bitcoin worden gebouwd. Dat mag gewoon want deze techniek is open source oftewel door iedereen te gebruiken.

Bitcoin tokens worden net als alle andere tokens uitgegeven middels een airdrop of een ICO. Een AirDrop is niks anders dan een marketingcampagne waarbij de nieuwe coin onder de aandacht wordt gebracht. Hierbij wordt een deel van de coins gratis weggegeven, vaak in ruil voor promotie op social media.

Een ICO (Initial Coin Offering) is een soort crowdfunding. Cryptomunten worden verkocht om kapitaal te halen. Vaak wordt dit door startende bedrijven gedaan.

Waar je in moet investeren

Het is voor velen lastig te bepalen of je voor bitcoin of een altcoin moet gaan. Het is eigenlijk altijd beter om je inleg en hiermee je kansen te spreiden. Het is namelijk goed mogelijk dat je met een munt op verlies staat. Door in meerdere cryptocurrency te investeren vergroot je de kans op winst. Zo hef je het verlies van de ene munt op met de winst van de ander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.