Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een echte GeldKip bespaart dagelijks een hoop geld. Misschien heb je er wel eens van gehoord dat de verwarming ‘s nachts lager zetten veel energie bespaart. En dus ook geld en daar is het je om te doen. Sommigen zeggen dat het juist meer energie kost wanneer je de thermostaat omlaag draait. Moet je de verwarming wel of niet laag zetten ‘s nachts?

Dat hangt van verschillende zaken af. Bijvoorbeeld op welke temperatuur je de verwarming instelt, hoe goed je woning geïsoleerd is en welk type verwarming je gebruikt. Het is dus niet zo eenvoudig als je denkt.

De ideale nachttemperatuur

De energieprijzen zijn de laagste jaren fors gestegen. Dit is eigenlijk in 2022 begonnen, en het ziet er niet naar uit dat we hier snel vanaf zijn. Uiteindelijk moeten alle woningen en bedrijven van het gas af. Dit betekent dat de vraag naar elektriciteit (stroom) toeneemt. Hoe je het ook wendt of keert, elektriciteit zal uiteindelijk ook duurder worden en blijven.

Probeer zoveel mogelijk op gas te besparen, maar ook op elektriciteit. De grootste gasbesparing zit hem in het minder stoken middels de gas-cv-ketel. Het is aan te raden om de thermostaat ‘s nachts op 15 °C te laten staan. Toch kan dit in sommige gevallen te laag zijn.

Wanneer je woning slechts geïsoleerd is

Moet je de verwarming wel of niet lager zetten ‘s nachts? In sommige gevallen is het beter om dit niet te doen. Bijvoorbeeld wanneer je woning ontzettend slecht geïsoleerd is. Zet je de thermostaat lager dan koelt de woning teveel af. Een te koude woning is slecht voor muren, vloeren en plafonds. Je meubels worden er ook niet zo vrolijk van en langdurige of teveel koude is ook nog eens slecht voor de gezondheid.

Hoe weet je of je woning slecht geïsoleerd is? Vaak zie je dit in de stookkosten terug. Je betaalt twee tot misschien wel drie keer zoveel als gezinnen die in een goed geïsoleerde woning zitten.

Woon je in een rijtjeshuis en betaal je meer dan € 400 per maand aan energie? Dit kan twee oorzaken hebben:

  • De energietarieven liggen momenteel erg hoog
  • Je woning is slecht geïsoleerd

Een slecht geïsoleerde woning herken je ook door een koude tocht die altijd aanwezig is.

Bij vloerverwarming of Lage Temperatuur Verwarming

Steeds meer woningen zijn voorzien van vloerverwarming of Lage Temperatuur Verwarming (LTV). In dit geval kun je het beste op lagere temperaturen stoken. Je hoeft de verwarming overdag helemaal niet op 20 °C te zetten en ook niet op 18 °C. Soms red je het met 17 °C. Een en ander is weer afhankelijk van de grootte en de isolatie van de woning.

Bij vloerverwarming of LTV mag je de temperatuurverschillen niet te hoog op laten lopen. Je kunt de verwarming het beste ‘s nachts maximaal 2 °C lager zetten. Wanneer je hem 4 graden of misschien wel 6 graden lager zet dan kost het veel tijd en energie om je woning ‘s morgens weer aangenaam warm te krijgen.

Bekijk de slimme thermostaat in de shop

Radiatoren in de woning

Nieuwbouwwoningen worden voorzien van alternatieve verwarmingssystemen. Bestaande woningen zijn vaak nog voorzien van radiatoren en een cv-ketel of HR-combiketel. BIj radiatoren mag het maximale temperatuurverschil 5 graden bedragen. Je kunt het systeem dus gemakkelijk op 15 °C zetten.

Verwarming wel of niet lager zetten ‘s nachts: de fabeltjes

Volgens sommigen is het hartstikke slecht om de verwarming ‘s nachts lager te zetten. De warmte zal snel uit je woning verdwijnen en het kost ‘s morgens ontzettend veel energie om hem weer warm te krijgen. Is dit een feit of een fabel? Allebei!

Wanneer je woning slecht geïsoleerd is en het is buiten ook nog eens hartstikke koud dan gaat de warmte inderdaad snel verloren. Maar het is niet zo dat het veel energie kost om ‘s morgens weer te verwarmen. Wanneer je radiatoren en een HR-combi ketel hebt dan valt dit echt wel mee. Er komt zoveel warmte via de radiatoren vrij dat het binnen een half uur alweer aangenaam warm aanvoelt.

Verwarming ‘s nachts aan laten staan is slecht

Misschien vind je het wel lekker om in een warme slaapkamer te slapen. Of wil je niet dat je ‘s morgens in een koude kamer terechtkomt. Dan is het heel verleidelijk om de verwarming ‘s nachts aan te laten staan. Maar wist je dat dit eigenlijk helemaal geen zin heeft?

Wanneer je de verwarming in de nachtelijke uren aan laat staan dan gaat er meer warmte verloren dan in een koude woning. Eigenlijk best wel logisch.

Zo zit het met goed geïsoleerde woningen

Met een goed geïsoleerde woning ben je misschien geneigd om de thermostaat ‘s nachts op de hogere stand te laten staan. Het klopt dat er in een goed geïsoleerde woning minder snel warmte verloren gaat. Maar uiteindelijk gebeurt dit toch, vooral wanneer buiten fors kouder is.

Het is altijd goed om energie en dus kosten te besparen. Daarom is het advies om de verwarming ‘s nachts lager te zetten, ook wanneer de woning ontzettend goed geïsoleerd is. De kostenbesparing is minder dan bij slecht geïsoleerde woningen maar alle kleine beetjes helpen.

De verwarming helemaal uitzetten

Het is niet verstandig om de verwarming helemaal uit te zetten. Hij zal toch op minimaal 15 °C moeten blijven staan, of je nu wel of niet thuis bent. Wanneer je hem helemaal uitzet duurt het veel langer voordat je huis is opgewarmd. Het kost ook weer energie. Bovendien is teveel kou slecht voor de constructies van je woning én het is een aanslag op je immuunsysteem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.