Bijgewerkt: 27 maart 2023

De RVU regeling is bedoeld voor vervroegde uittreding. Dit is ideaal wanneer je zware lichamelijke arbeid verricht, in combinatie met het verhogen van je AOW leeftijd. Helaas is deze regeling niet vanzelfsprekend.

In dit artikel leg ik alles uit over de voor- en nadelen van de RVU regeling. Hoe werkt dit, kom je ervoor in aanmerking en is het wel zo gunstig?

Een tijdelijke wet

Het is goed om te weten dat de RVU-regeling een tijdelijke wet is. Dat is tenminste wat er tot nu toe gezegd wordt. Het kan best dat er uiteindelijk een verruiming of verlenging plaatsvindt.

Voordelen van RVU-regeling

Vervroegd met pensioen gaan, voor velen een droom. Je stopt eerder met werken en houdt meer vrije tijd over. Bijvoorbeeld om samen met de partner te besteden, om vrienden of familie te bezoeken, een hobby uit te voeren of andere dingen te doen.

Voor oude werknemers die eerder met pensioen willen is er de RVU. Dit staat voor Regeling voor Vervroegde Uitreding. Wanneer je op eigen initiatief met vervroegd pensioen gaat dan moet je de periode tot de pensioeningangsdatum financieel overbruggen. Bijvoorbeeld met eigen vermogen of ergens bijklussen.

Het grootste voordeel van de RVU regeling is dat je niet naar die overbrugging hoeft te zoeken. Werkgevers en werknemers kunnen afspraken maken over eerdere uittreding. De werkgever zorgt dan voor een uitkering totdat de werknemer de AOW-leeftijd bereikt. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan wanneer werknemers zware lichamelijke arbeid verrichten. Of vanwege het verhogen van de AOW leeftijd.

Voordelen RVU-regeling:

  • Werknemer kan eerder met pensioen
  • De werkgever vangt dit financieel op

Versoepeling tot 31 december 2025

De RVU-regeling kost een werkgever geld. Waarom ze werknemers dan toch eerder met pensioen laten gaan? Omdat de uitkering vaak minder kost dan ziekte van de oudere werknemer.  Vooral bij jobs met zware lichamelijke arbeid is het voor werknemers moeilijk om op hogere leeftijd door te blijven werken. Hierdoor treedt er eerder ziekteverzuim of en dit is een hoge kostenpost voor werkgevers.

Om RVU te stimuleren is er in het pensioenakkoord afgesproken dat de RVU-heffing wordt versoepeld. Dit gebeurt in de periode 2021 tot en met het jaar 2025. Wanneer werknemers maximaal drie jaar voor de AOW leeftijd stoppen met werken hoeven werkgevers geen RVU-heffing te betalen. In ieder geval niet over het deel dat boven de drempelvrijstelling uitkomt. Dat scheelt toch weer 52% over dit gedeelte.

Kom ik in aanmerking voor RVU?

Werkgevers zijn niet verplicht om mee te werken aan de RVU-regeling. Wel worden er in cao’s steeds vaker afspraken over gemaakt. Ook het pensioenakkoord speelt hier een grote rol in.

Je staat er altijd vrij in om met vervroegd pensioen te gaan. Dit doe je dan wel op eigen initiatief waarbij je het wegvallen van het inkomen op moet vangen. Bijvoorbeeld omdat je door de jaren heen eigen vermogen hebt opgebouwd. Of omdat je een bedrijf gestart of ergens bijklust.

Tip: al eens gedacht aan het opbouwen van vermogen middels het beleggen in aandelen of handelen in crypto? Erg populair en het levert een gemiddeld rendement van 8% per jaar op (niet gegarandeerd).

Of je in aanmerking komt voor RVU is afhankelijk van de afspraken die in de cao staan of die tussen werkgever en werknemer worden gemaakt. De RVU is dus niet direct een recht van de werknemer en ook geen plicht van de werkgever.

Nadelen RVU regeling

De tijdelijke wet waarbij werkgevers financieel voordeel hebben valt gunstig uit. Ze hoeven namelijk geen extra belasting tot het drempelbedrag te betalen. Zonder deze versoepeling zitten er nadelen aan de RV-regeling, met name voor werkgevers. Hierdoor zijn ze minder snel bereid om aan vervroegde uittreding mee te werken.

Nadelen voor de werknemer (personeel)

Financieel gezien heeft de RVU-regeling geen nadelen voor werknemers. Maar met vervroegd pensioen gaan kent wel een aantal nadelen.

1. Je bouwt minder pensioen op. Het gaat dan met name om het aanvullend pensioen dat je via de werkgever opbouwt. Wanneer je eerder gestopt met werken dan stopt ook deze pensioenopbouw. Hierdoor ontvang je uiteindelijk ook een lagere uitkering wanneer je de AOW leeftijd bereikt.

2. Door eerder met pensioen te gaan wordt het basispensioen over een langere periode uitgespreid. Dit betekent dat de maandelijkse uitkering omlaag gaat. Met de RVU krijg je dan wel een uitkering tot aan je pensioen, maar hierna krijg je dit niet meer. Je moet dan van het basispensioen leven dat lager is dan normaal.

3. Verveling door teveel vrije tijd. Het lijkt geweldig om eerder met pensioen te gaan en heel veel vrije tijd te hebben. Maar voor velen is het lastig om hun tijd in te delen. Je bent zo gewend om ‘s morgens vroeg op te staan en naar het werk te gaan, wat ga je met al die vrije uren doen? Er kan verveling optreden en uiteindelijk kan er zelfs stress of een depressie ontstaan.

4. Ruzie met je partner of een relatiecrisis. Veel stellen hebben er moeite mee wanneer ze plots veel tijd met elkaar door moeten brengen. Vooral in het begin kan dit voor ruzies zorgen. Er kan zelfs een relatiecrisis ontstaan. Het komt zeker voor dat stelletjes uit elkaar gaan wanneer het pensioen zijn intrede doet. Wees hier waakzaam voor en blijf met elkaar in gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.