,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

In oktober 2021 bedraagt de Nederlandse inflatie maar liefst 5,6%. Dit is in 24 jaar tijd nog nooit zo hoog geweest. Een hoge inflatie is vaak slecht: je geld wordt minder waard. Oftewel: producten en diensten worden duurder terwijl je loon niet meestijgt. Toch zijn er ook wat voordelen van inflatie op te noemen.

Inflatie uitgelegd

Wat is inflatie? Dit betekent dat alles duurder wordt, van de boodschappen tot de energieprijzen. De inflatie wordt jaarlijks berekend aan de hand van een winkelmandje. Hierin zitten de meest gangbare consumptieartikelen.

Wanneer producten duurder worden dan is je geld minder waard. Dit lijkt vreemd maar dat is echt zo. Stel dat een brood in het jaar 2021 1 euro kost.  Voor € 100 koop je dus 100 broden. Drie jaar later kost een brood € 1,25. Van die € 100 kun je nog maar 80 broden kopen. Feitelijk betekent het dat je € 100 nu nog maar € 80 waard is. Je geld is dus 20% in waarde gedaald.

Maar de lonen stijgen toch?

Het is waar dat de lonen (vaak) stijgen met de inflatie. Meestal stijgt het loon gelijkwaardig met de inflatie. Maar wanneer de inflatie hoog is dan kunnen de stijgende lonen dit niet bijhouden. Dit betekent dat je (tijdelijk) minder te besteden hebt.

Doordat lonen meestijgen merk je niet altijd wat van inflatie. Behalve wanneer je spaargeld hebt. Wanneer je € 50.000 op je rekening hebt staan en hier komt niets bij, dan wordt dit minder waard. Bedenk maar eens wat een jaarlijkse inflatie van 3% met je spaargeld doet. Na 10 jaar is je spaargeld van € 50.000 nog maar ongeveer € 37.000 waard. Oftewel: je kunt er naar verhouding minder van kopen.

De nadelen die dit met zich meebrengt

Een jaarlijkse inflatie is heel normaal. De overheid probeert dit onder de 2% te houden. Is de inflatie hoger dan 2% dan is er sprake van geldontwaarding. Als gevolg hiervan kunnen mensen minder van hun inkomen betalen. Dit betekent een daling van de koopkracht. Wanneer dit daalt is dit weer slecht voor de economie.

In 2021 kwam de inflatie op maar liefst 5,6% uit. Dit is ontzettend hoog, en dat is natuurlijk niet goed voor de groei van de economie.

De voordelen van inflatie

Inflatie is niet altijd slecht. In sommige gevallen biedt inflatie ook wel wat voordelen. Wanneer producten en diensten duurder worden betekent dit ook dat er meer vraag naar is. Dit is weer goed voor de handel, maar ook voor de werkgelegenheid.

Ook is het belangrijk om naar de inflatie in andere landen te kijken. Wanneer deze in andere landen hoger ligt dan is dit voor eigen land juist gunstig. Andere landen zijn dan eerder geneigd om met goedkopere landen zaken te doen. Dit zorgt ook weer voor werkgelegenheid en een hogere productiviteit.

Een lening wordt goedkoper

Bij (hoge) inflatie zullen nieuwe leningen niet goedkoper worden. Maar je bestaande lening of hypotheek is ineens wel goedkoper. Over een aantal jaar kan je geld 10% tot wel 30% minder waard zijn. Eigenlijk is je lening dus ook goedkoper geworden. Je moet nog net zoveel terugbetalen maar dit gaat een stuk makkelijker.

Maria leent in het jaar 2018 een bedrag van € 10.000. Vijf jaar later, in 2022, bedraagt de totale inflatie over die periode 10%. Alles is duurder geworden maar de lonen zijn ook gestegen. Maria blijft maandelijks hetzelfde aan de lening terugbetalen, dit stijgt niet mee. De oorspronkelijke lening van € 10.000 is feitelijk nog maar € 9000 waard (10% eraf).

Bovenstaand verhaal lijkt misschien tegenstrijdig maar zo moet je de situatie wel zien. Dus: inflatie heeft zeker wel wat voordelen.

Een lagere overheidsschuld

Dankzij inflatie wordt de overheidsschuld ook lager. Wanneer lonen stijgen ontvangt de staat meer inkomstenbelasting. Stijgende prijzen zorgt er weer voor dat er meer omzetbelasting binnenkomt. Inflatie is dus goed voor de staatskas.

Beleggen in grondstoffen, aandelen of cryptocurrency

Je geld op een spaarrekening zetten is veilig maar niet altijd verstandig. Ten eerste ontvang je nauwelijks spaarrente, in sommige gevallen moet je zelfs bijbetalen. Doordat je geld snel minder waard wordt (alles wordt duurder) is het interessanter om te beleggen. Dit kan in grondstoffen zoals goud of olie. Ook aandelen zijn geliefd.

Erg populair is het beleggen of investeren in cryptocurrency. Aan de andere kant is dit ook het meest risicovol. Toch doen steeds meer mensen uit, zelfs jongeren wagen zich eraan. Dit komt omdat je met een goede aanpak een hoge winst kunt behalen.

Wil je starten met cryptocurrency en over de eerste € 1000 geen kosten betalen? Meld je aan bij Bitvavo. Doe dit via onderstaande link, anders loop je die bonus mis.

Open een account op Bitvavo

Beleg altijd met geld dat je kunt missen. Begin klein en lees je goed in. Na enkele weken heb je de smaak te pakken en weet je beter hoe alles werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.