Bijgewerkt: 28 maart 2023

Steeds meer mensen laten zich verleiden tot zwart werken. Nee dit betekent geen werk waar je zwarte handen van krijgt (kan natuurlijk wel), maar dat je geen loonbelasting betaalt. Eigenlijk mag dit niet maar de voordelen van zwart werken zijn groot. Niet alleen voor jou als werknemer maar ook voor de werkgever.

Dit wordt bedoeld met zwartwerken

Je hebt wit werk en zwartwerk. Bij wit werk betaal je netjes inkomstenbelasting. Vaak houdt de werkgever dit op je loon in. Ben je zelfstandige of ontvang je inkomsten uit overige werkzaamheden, dan draag je die belasting zelf af. Dit doe je middels de jaarlijkse belastingaangifte.

Met zwart werken wordt het ontlopen van de belasting en sociale premie bedoeld. Je werkgever draagt deze belasting niet af. Een zelfstandige werkt zwart wanneer deze de inkomsten bij de jaarlijkse aangifte verzwijgt.

De voordelen van zwart werken

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je belasting ontduikt, toch doen veel mensen het. Dit heeft te maken met de vele voordelen van zwart werken:

Nooit loonbelasting betalen. In Nederland bedraagt de loonbelasting minimaal 37,10%. In de tweede belastingschijf bedraagt dit maar liefst 49,50%. Dit betekent een aardig bedrag aan belasting, iets dat veel mensen liever voor zichzelf houden.

Geen sociale premie afdragen. Over je loon betaal je ook nog eens mee aan de sociale premies. Het gaat hier om de ZVW premie (bijdrage zorgverzekeringswet). Wie in loondienst is merkt hier weinig van omdat de werkgever dit betaalt. Mensen met een uitkering zullen hier ook weinig van merken. Zelfstandigen moeten dit apart afdragen. Door zwart werken betaal je niks mee aan deze premie.

Niet meebetalen aan pensioenen. Jarenlang betaal je mee aan een pensioenfonds en uiteindelijk blijkt dat je pensioen niet veel waard is. Het voordeel van zwart werken is dat je niet meebetaalt aan dit soort pensioenen.

Werkgever is goedkoper uit. Wanneer een werkgever iemand zwart uitbetaalt is hij ruim 30% tot wel 50% goedkoper uit. Dit komt omdat verplichte verzekeringen, vakantiegeld en ziektegeld niet van toepassing zijn.

Dit waren de voordelen van zwart werken. Nu meer over de consequenties hiervan.

Zo hoog is de boete voor zwart werken

Het is wel duidelijk dat zwartwerken niet is toegestaan. Iedereen moet netjes belasting betalen. Toch is de pakkans in de praktijk vrij klein. De belastingdienst komt hier alleen achter wanneer ze getipt worden. Of wanneer ze de boekhouding van een bedrijf niet vertrouwen, dan voeren ze ook onderzoek uit.

Hoe hoog is de boete voor zwart werken? Wordt de werkgever hierop betrapt, dan bedraagt de maximale boete € 300.000. Deze boete is voor de werkgever. De boete kan ook lager uitvallen, dit wordt per geval bekeken.

De werknemer die zwart werkt ontvangt een eenmalige boete van € 5000. Die boete is per geval. Wanneer je meerdere keren wordt gepakt op zwart werken dan krijg je continu een nieuwe boete.

Naast de boete moet je ook nog de verschuldigde loonbelasting en sociale premie betalen. Op de eindstreep kun je dus best duur uit zijn.

Dit zijn de nadelen

Natuurlijk zijn de voordelen van zwart werken interessant. Maar dit heeft ook een aantal nadelen. Kijk maar eens wat die nadelen zijn.

Niet verzekerd tegen ongevallen. Op je werk gebeurt een ongeval. Normaal gesproken is de werkgever hiervoor verzekerd. Dit betekent dat je lichamelijk of materieel letsel vergoed krijgt. Wanneer je zwart werkt ben je niet verzekerd tegen ongevallen. Alle schade is voor eigen rekening.

Geen pensioenopbouw. Ondanks dat de pensioenen geen vetpot meer zijn, mis je wel een financieel gedeelte op latere leeftijd. Dit komt omdat een zwartwerker geen aanvullend pensioen opbouwt. Het recht op een basispensioen blijft wel bestaan.

Geen ziektegeld. Je belandt in de ziektewet, of dit nu voor enkele dagen of langdurig is. Helaas heb je als zwartwerker geen recht op doorbetaald loon wanneer je ziek bent.

Geen vakantiegeld. Ditzelfde geldt voor het vakantiegeld. De meeste werknemers ontvangen dit in de maand mei of juni. Het nadeel van zwart werken is dat je geen vakantiegeld opbouwt. Sommige werkgevers die hun werknemers zwart uitbetalen geven evengoed wat vakantiegeld, ook weer zwart.

Bij ontslag geen uitkering. Misschien wel het grootste nadeel van zwart werken: je ontvangt bij ontslag geen uitkering. Je hoeft dus niet bij het UWV aan te kloppen.

Hoeveel mag je zwart werken per jaar?

Vaak wordt gedacht dat je een bepaald aantal uur jaarlijks zwart mag werken. Dit klopt niet, er is hier sprake van onbelast werken. Dit betekent dat je gebruik maakt van een of meerdere heffingskortingen. Wanneer je inkomen laag is dan is de totale heffingskorting soms hoger dan de te betalen belasting. Je betaalt op de eindstreep helemaal niks aan belasting, dit wordt ook wel zwart bijverdienen genoemd.

Dus: zelfs een inkomen van € 100 per jaar moet je officieel bij de belastingdienst opgeven. Omdat je in dit geval vrijgesteld bent van loonbelasting, zullen veel mensen dit niet opgeven. Maar officieel moet je dit dus wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.