,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Beleggen in een vakantiewoning, dit kan een slimme investering zijn. Al helemaal wanneer je zelf ook gebruik maakt van het huisje. Helaas haalt niet iedereen hier een goed rendement uit. Hoe waardevast is een vakantiewoning? De waarde van het huisje zal door de jaren heen veranderen. Of dit hoger of lager wordt, dat hangt weer van verschillende factoren af.

Is investeren in een vakantiewoning verstandig?

In het verleden zijn veel mensen rijk geworden met investeren in vastgoed. Ook een vakantiewoning valt onder vastgoed. Toch levert dit niet het meeste rendement op: beleggen in woningen doet het veel beter.

De vraag is of investeren in een vakantiewoning nog wel zo slim is. Ja, ook vakantiewoningen zijn met de tijd duurder geworden. Toch zijn de prijzen niet zo hard gestegen als die van normale woningen. Ook krijg je bij een vakantiewoning te maken met extra kosten, die je er misschien niet allemaal uithaalt.

Aan de andere kant is investeren in een vakantiewoning leuk. Wanneer je hem niet continu verhuurt maak je zelf gebruik van het vakantiehuisje. Zo ga je tegen lage kosten op vakantie. Waarbij je ook nog eens baas over je eigen omgeving bent.

Vakantie in eigen land? De Nederland reisgids

Hoe waardevast is een vakantiewoning?

Je wil niet vandaag € 100.000 voor een vakantiewoning betalen, om hem na vijf jaar met verlies te moeten verkopen. Je gaat natuurlijk voor de hoogst mogelijke winst. Maar ja, hoe waardevast is een vakantiehuis nu eigenlijk?

Het is even schrikken maar een vakantiewoning is niet zo waardevast als je denkt. In 2008 betaalde je voor een vakantiehuis gemiddeld € 169.000. In 2019 lag de gemiddelde prijs op € 152.000. Oftewel een daling van 10%.

Ter vergelijking: in 2008 lag de prijs van een koopwoning op gemiddeld € 260.000. In 2019 moest een koopwoning gemiddeld € 310.000 kosten. Oftewel een stijging van 19%, in exact dezelfde periode.

Minder aanbod vakantiewoningen

In 2022 is er fors minder aanbod met betrekking tot vakantiewoningen. Maar dit heeft niet tot een stijging van de prijzen geleid. Wie een vakantiehuisje wil aanschaffen is dus nog steeds voordelig uit. Maar als waardevaste investering is dit niet altijd een goed idee.

Hypotheek voor aankoop van een vakantiehuis

Niet iedereen kan een vakantiewoning uit eigen zak betalen. Voor financiering ben je soms aangewezen op een hypotheek (hypothecaire lening). Helaas krijg je niet het volledige bedrag geleend, meestal 70% tot 80% van de waarde van de woning. Koop je een vakantiehuis met een waarde van € 150.000, dan kun je maximaal € 120.000 lenen.

De hoogte van de hypotheek hangt natuurlijk van verschillende zaken af. Bijvoorbeeld de huidige openstaande hypotheek, hoogte van het inkomen, eventuele andere leningen en de leeftijd van de aanvrager.

Bijkomende kosten

Met de aankoop van een vakantiewoning ben je er nog niet. Er komen jaarlijks een hoop kosten bij kijken. Bijvoorbeeld onderhoudskosten, die liggen op een jaarlijks bedrag variërend van € 100 tot meer dan € 1000. Het ene jaar is alleen de deurklink kapot, het andere jaar de cv-ketel en moet er veel schilderwerk gebeuren.

Denk ook aan een brand- en opstal verzekering, rioolheffing, energiekosten en onroerendezaakbelasting. Daarnaast krijg je met toeristenbelasting te maken.

Tip: op vakantie vervelen zal niet zo snel gebeuren. Maar met onderstaande vakantieboeken (voor volwassenen en kinderen) wordt het ook op een regenachtige dag geweldig leuk.

Naar vakantieboeken

Erfpacht betalen

Een vakantiewoning lijkt goedkoop, maar meestal koop je alleen het huisje en niet de onderliggende grond. Die grond moet je huren, hiervoor betaal je erfpacht. Wanneer de woning op een vakantiepark staat betaal je niet alleen erfpacht maar ook kosten voor onderhoud van dit park. Soms is het mogelijk om na afloop de grond te kopen van de gemeente of de parkeigenaar.

Wil je niet aan dit soort zaken vastzitten, koop dan een vakantiewoning inclusief grond. Dit is wat duurder maar je bent dan volledig eigenaar.

Wanneer de waarde van de vakantiewoning daalt

Het kan altijd gebeuren dat de waarde van het huisje daalt. Dit is zeker mogelijk want zo waardevast is een vakantiewoning helemaal niet. Toch moet dit niet de reden zijn om het vakantiehuisje oneindig in bezit te houden. Wanneer je het niet meer verhuurt of er geen gebruik meer van maakt, is het beter om te verkopen.

Blijf je namelijk een ongebruikte vakantiewoning aanhouden, dan ben je op de eindstreep veel duurder uit. Dit heeft te maken met de vaste jaarlijkse kosten. Maar ook met onderhoudskosten waar je misschien helemaal niet voor wil betalen. Zonder onderhoud zal de waarde van het vakantiehuisje nog veel sneller dalen. Op tijd verkopen, dat is de boodschap.

Hoeveel verdien je aan een vakantiehuisje?

Zolang je het vakantiehuisje verhuurt haal je er nog rendement uit. Dit varieert van € 2000 tot wel € 20.000 per jaar. Een en ander hangt van de locatie, staat van onderhoud en populariteit af. Maar ook of je de vakantiewoning zelf verhuurt of via het park. In het laatste geval heb je er minder omkijken naar maar levert het ook minder op.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.