,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Bitcoin is de marktleider op het gebied van cryptocurrency. Wanneer deze munt stijgt zie je dat hij veel andere munten (altcoins) mee omhoog trekt. Maar andersom werkt dit niet altijd zo. Waarom dalen altcoins als bitcoin stijgt? Dit heeft verschillende oorzaken.

Handel in crypto zonder handelskosten te betalen! Bij het Nederlandse Bitvavo ontvang je die bonus via onderstaande link.

Meld je aan bij Bitvavo

Het verschil tussen bitcoin en altcoins

Bitcoin is de grootste cryptocurrency, het bestaat al sinds 2009. Alle cryptomunten die na bitcoin zijn ontstaan noem je altcoins (alternatieve munten). Het verschil zit hem dus in de herkomst. Daarnaast heeft bitcoin zijn eigen blockchain, terwijl veel andere munten dit niet hebben.

Een coin heeft zijn eigen blockchain waaronder bitcoin, ethereum of NEO. Alle munten die op een bestaande blockchain draaien noem je tokens. Voor de koersen van munten maakt dit verder niet veel uit. Maar het kan wel meespelen in de toekomstbestendigheid van een crypto.

Waarom dalen altcoins als bitcoin stijgt?

Wanneer bitcoin in prijs stijgt dan zie je dat veel altcoins meedoen. Dit heeft een beetje met het positieve sentiment te maken. Een prijsstijging bij bitcoin zorgt namelijk voor optimisme. Hierdoor gaan beleggers niet alleen bitcoin aankopen maar richten zich ook op altcoins.

Soms gebeurt het omgekeerde: bitcoin stijgt maar de koers van sommige altcoins daalt. Die daling kan soms hard gaan, bijvoorbeeld 50% of meer. Hieronder vind je enkele oorzaken.

Meer geld gaat naar bitcoin toe

Op het moment dat bitcoin erg populair is, vloeit hier veel geld naartoe. Je ziet dan dat beleggers hun geld uit andere projecten halen. Daarom krijg je dat een harde prijsstijging van bitcoin gepaard gaat met een koersdaling van altcoins.

Einde van FOMO

Soms stijgt een altcoin ontzettend hard in prijs. Dit heeft soms met interessant nieuws te maken, maar vaak is een kwestie van FOMO. In het Nederlands vertaald: angst om de boot te missen. Hierdoor storten steeds meer beleggers zich op de betreffende altcoin met een nog snellere prijsstijging.

Ergens houdt het op. De koers bereikt zijn hoogtepunt en begint dan weer te dalen. Dit gebeurt vaak na enkele uren tot dagen van prijsstijging. Een koersdaling kan op elk willekeurig moment plaatsvinden, ook wanneer de koers van bitcoin op dat moment stijgt. Een dalende altcoin staat dus los van de prijs van bitcoin.

Onzekerheid rond cryptocurrency

Al meer dan 50 landen hebben een totaalverbod op cryptocurrency gelegd. Hierdoor neemt de onzekerheid rond cryptomunten fors toe. Ook ander wereldnieuws is hier van invloed op. Op het moment dat beleggers het niet meer vertrouwen halen ze hun geld uit de meeste risicovolle projecten. Altcoins zijn nu eenmaal wat risicovoller dan bitcoin. Daarom kan de prijs van bitcoin stijgen maar die van altcoins dalen.

Eenvoudig cryptocurrency kopen en met iDeal betalen? En ook nog eens gebruik maken van interne wallets? Dat regel je bij Litebit.

Maak een account aan bij Litebit

Teveel aanbod

In 2019 bestond er nog maar 1 cryptocurrency, namelijk bitcoin. In 2017 had je keuze uit iets meer dan 900 cryptomunten. Maar in 2022 is dit al gegroeid naar meer dan 12.000 verschillende munten.

Beleggers raken hierdoor het overzicht kwijt. Ruim 90% van de altcoins is nutteloos of zal nooit een kans van slagen hebben. Ondanks dat er toch in geïnvesteerd wordt. Maar na enige tijd krijgen beleggers in de gaten dat ze hun geld beter ergens anders in kunnen steken.

Je krijgt dan dat beleggers van de ene naar de andere crypto hoppen. Hierdoor zijn altcoins onderhevig aan flinke koersschommelingen. Soms wel met 50% of meer per dag. Dat is allemaal te danken aan het veel te grote aanbod. Het zou fijn zijn wanneer dit aanbod in de toekomst weer afneemt naar 1000 of minder. Maar het ziet er niet naar uit dat dit ooit gaat gebeuren, want wat eenmaal gecreëerd is blijft bestaan.

Wanneer stijgen altcoins?

Het is vaak zoeken naar dat ene pareltje. Je weet wel, dat muntje dat je voor minder dan een cent aankoopt waarna hij plots een miljoen procent of meer stijgt. Dit gebeurde eerder met shiba inu coin, maar ook andere munten hebben dit soort stijgingen laten zien. Helaas weet je nooit van tevoren wie dit keer de gelukshebber is.

Je kunt dus ook niet zeggen wanneer altcoins stijgen. Wel is hier een indicatie voor. Wanneer bitcoin stijgt trekt deze de meeste altcoins met zich mee omhoog. In een bullisch market (stierenmarkt) zie je dat 80% van de altcoins met de bitcoin meestijgt. Het is dus zeker goed om het koersverloop van bitcoin goed in de gaten te houden.

Waarschuwing: beleggen in cryptocurrency kan voor winst maar ook voor verlies zorgen. Doe dit daarom alleen met geld dat je ook echt kunt missen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je financiële gezondheid.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.