Bijgewerkt: 27 maart 2023

Hoe het kan dat bitcoin en andere crypto vaak dalen

De cryptocurrency Bitcoin heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Het is een bekende term in de wereld van investeringen. Toch is de waarde van Bitcoin niet altijd stabiel en kan deze flink schommelen. In dit artikel bespreek ik waarom Bitcoin in waarde daalt en hoe dit precies werkt.

Wat is Bitcoin?

Misschien een beetje basisinformatie maar voor sommigen wel belangrijk. Bitcoin is een digitale munteenheid die gebruikt kan worden voor online transacties zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank. Het werd in 2009 gelanceerd door een anonieme persoon of groep met de naam Satoshi Nakamoto.

Een belangrijk kenmerk is dat het een gedecentraliseerd systeem is. Dit betekent dat er geen centrale autoriteit is die de munt controleert. In plaats daarvan wordt het Bitcoin-netwerk onderhouden door een netwerk van gebruikers die de transacties verifiëren en valideren.

De voordelen van Bitcoin

Bitcoin biedt gebruikers meer privacy en anonimiteit. Omdat er geen persoonlijke informatie aan een transactie vasthangt ben je als gebruikers beter beschermd. Bijvoorbeeld tegen identiteitsdiefstal en andere vormen van fraude.

Bitcoin had sneller en goedkoper moeten zijn. Dat is inmiddels niet zo gebleken en dit heeft met de grote drukte op het netwerk te maken.

Nadelen van bitcoin

Bitcoin kan snel in waarde kan dalen. Dit wordt beïnvloed door het marktsentiment, regelgeving en concurrentie van andere cryptocurrencies.

Het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin maakt het moeilijk om fraude en hacking te voorkomen. Er zijn verschillende gevallen geweest waarbij Bitcoin-uitwisselingen zijn gehackt. Hierbij raakten investeerders miljoenen aan geld kwijt.

Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn in veel landen ongereguleerd. Dit leidt tot onzekerheid voor investeerders. Bij het invoeren van nieuwe regelgeving kan dit de waarde van Bitcoin beïnvloeden. In positieve of negatieve zin.

Voor veel mensen is de technologie achter Bitcoin moeilijk te begrijpen. Dit leidt vaak tot verwarring en onzekerheid over de waarde van de cryptocurrency.

Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde, in tegenstelling tot tastbare activa zoals goud of olie. De waarde van Bitcoin is afhankelijk van het vertrouwen van de markt. Niets meer en niets minder.

Het proces van het valideren van transacties op het Bitcoin-netwerk (mining) vereist veel energie. Op lange termijn kan dit voor milieuproblemen zorgen, zoals een hoog energieverbruik en CO2-uitstoot.

Waarom Bitcoin in waarde daalt en de oorzaak hiervan

Bitcoin is een erg volatiele investering. De waarde van Bitcoin kan in enkele uren tijd sterk schommelen. Dit maakt het vaak lastig om de waarde in de toekomst te voorspellen. Er zijn verschillende redenen waarom Bitcoin in waarde daalt. Hieronder zie je vier veelkomende oorzaken.

Gebrek aan regulatie of juist regels en wetten

 Bitcoin wordt door de meeste overheden niet gereguleerd er is weinig controle op de handel in Bitcoin. Dit maakt het voor criminelen en andere kwaadwillenden makkelijk om de munt te gebruiken voor illegale activiteiten. Hierdoor zijn overheden geneigd om met strengere regulering te zorgen. Vaak zie je dan een koersdaling. Ook negatieve publiciteit zoals een hackaanval zorgt voor een koersdaling.

Concurrentie

Vroeger was Bitcoin de nummer één crypto. Nu niet meer, er zijn steeds meer cryptocurrencies die concurreren met Bitcoin. Deze alternatieve munten verlagen de vraag naar Bitcoin. Dit is een van de redenen waarom de waarde van de munt daalt.

Marktvertrouwen

De waarde van Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod. Zijn er meer mensen die Bitcoin willen kopen dan verkopen, dan stijgt de waarde. Zijn er meer mensen zijn die Bitcoin willen verkopen, dan daalt de waarde.

Dit soort zaken wordt beïnvloed door het vertrouwen van de markt. Bij negatieve berichtgeving over de munt, of als er zorgen zijn over de veiligheid van het netwerk, zorgt dit voor een afname van het vertrouwen en daarmee een daling van de waarde.

Technologie

Bitcoin is gebaseerd op blockchain-technologie, dit is nog steeds in ontwikkeling. Er kunnen technische problemen ontstaan met het netwerk. Bijvoorbeeld trage transactietijden of hogere transactiekosten. Dit maakt het minen van Bitcoin minder aantrekkelijk. Ook dit zorgt ervoor dat de munt in waarde daalt.

Geschiedenis, Bitcoin is in het verleden vaker gedaald

Bitcoin is in het verleden al meerdere keren in waarde gedaald. In 2017 bereikte de waarde van Bitcoin een hoogtepunt van bijna 20.000 dollar, om vervolgens in 2018 weer te dalen tot onder de 4.000 dollar.

Ook in 2021 heeft Bitcoin te maken gehad met een flinke daling in waarde. In april 2021 bereikte de waarde van Bitcoin een hoogtepunt van meer dan 60.000 dollar, maar daalde vervolgens weer tot onder de 30.000 dollar.

Meestal ontstaat een daling door een combinatie van factoren. Denk hierbij aan strengere regulatie en toenemende concurrentie van andere cryptocurrencies.

Bitcoin heeft geen vaste waarde

Belangrijk om te weten: Bitcoin heeft geen vaste waarde en de waarde kan snel veranderen. De waarde van Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod. Verder wordt de koers beïnvloed door verschillende factoren, zoals regulatie en concurrentie. Het heeft dus geen zin om ervan uit te gaan dat bitcoin een vaste waarde heeft.

De waarde van Bitcoin is niet gebaseerd op tastbare activa, zoals bij goud of olie. Het vertrouwen van de markt in de munt is een belangrijke factor. Dit betekent dat de waarde van Bitcoin stijgt of daalt, op basis van speculatie en sentiment.

Investeren in Bitcoin

Er zijn verschillende manieren om te investeren in bitcoin. Hieronder vind je een aantal goede methoden. Bepaal vooraf wat je het prettigst vindt werken. Probeer het eventueel een tijdje uit, zonder groot financieel risico te lopen. Voor dat laatste ben je zelf verantwoordelijk.

Crypto exchanges: je koopt Bitcoin op een cryptocurrency exchange. Hier handel je in verschillende cryptocurrencies. Verkopen is uiteraard ook mogelijk.

Maak een account aan op Bitvavo en handel de eerste € 1000 gratis. Tijdelijke aanbieding.

Bitcoin brokers: hierbij koop je Bitcoin bij een handelaar die gespecialiseerd is in Bitcoin en andere cryptocurrencies. Meestal betaal je hogere handelsposten.

Bitcoin ATM’s: dit zijn een soort geldautomaten waar je Bitcoin koopt. In Nederland vind je niet veel van dit soort geldautomaten. Bovendien verdwijnen ze langzaam, er is geen vraag meer naar.

Mining: verdien Bitcoin door deel te nemen aan het proces van valideren van transacties. Dit heet mining en vereist een investering in hardware en elektriciteit. Bedenk dat die investering erg groot kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.