,

Nederlanders klagen vaak en veel, maar in principe hebben we het hier beter dan in andere landen. Waarom is Nederland een rijk land? Met betrekking tot bbp per hoofd van de bevolking staat Nederland op de 17e plek wereldwijd. Dat is niet zomaar. In deze blogpost lees je waarom Nederland zo rijk is.

Economisch profiel van Nederland

Er bestaat een lijst van de rijkste en armste landen ter wereld. Hierbij wordt gekeken naar het bruto binnenlands product (bbp). Dat is de totale geldvraag van alle geproduceerde goederen en diensten in een land. Het gaat dan om de geldwaarde per jaar (meestal).

Vaak wordt een som gemaakt van bbp per hoofd van de bevolking. Dit is een eerlijke manier om te achterhalen hoe rijk een land werkelijk is.

Binnen Europa staat Nederland op plek vier ($ 46.000 bbp per hoofd van de bevolking). Luxemburg staat op plek 1 (en ook wereldwijd op de eerste plaats), Duitsland op 8 en België op 9. Bulgarije staat helemaal onderaan. Wereldwijd gezien staat Nederland op plek 17. Economisch gaat het dus goed met Nederland, daar is geen twijfel over mogelijk.

Interessant voor jou? Nederlandse Boeken over economie

Waarom is Nederland een rijk land?

Hoe kan het toch dat een klein land als Nederland zo rijk is? Sommige landen zijn rijk geworden dankzij landbouw, olie en gas, onroerend goed of financiële diensten.

Eerder haalde de Nederlandse overheid veel geld uit de gaswinning in Groningen. Nu de gaskraan daar steeds meer wordt dichtgedraaid, is het land aangewezen op andere geproduceerde rijkdom. Onder andere de visserij en de landbouw. Vanwege de regelmatige regenval mislukken oogsten weinig, hier haalt Nederland profijt uit. Maar ook de productie van elektronische producten, denk maar eens aan het grote bedrijf Philips.

Export en transport

Belangrijke exportproducten zijn bloemen, bier en kaas. Nederland is ook een belangrijke transportweg naar Noord-Frankrijk en Zwitserland. Niet alleen zijn de Nederlandse wegen voor transport belangrijk, ook de Rotterdamse haven speelt hier een grote rol in. De gunstige ligging van Nederland zorgt voor extra inkomsten voor de staatskas.

Welk land is rijker, Nederland of België?

Lange tijd was België veel rijker dan Nederland. Sinds de eerste wereld oorlog is hier verandering in gekomen. Tijdens de eerste wereldoorlog kreeg België het zwaar te verduren. Het duurde lang voordat het land er weer bovenop kwam. Nederland herstelde sneller en ging België in rijkdom voorbij. Sinds die tijd is Nederland rijker dan België.

Nederland of Duitsland: welke van deze twee is rijker?

In 2019 was Nederland rijker dan Duitsland. Nederland stond toen op de 13e plek van de wereldlijst en Duitsland op plek 18. In 2021 is Nederland naar de 17e plek gezakt. Toch doet Nederland het nog steeds beter dan Duitsland. Europees gezien staat Nederland op plek 4 en Duitsland op plek 8 (2021). Dus: Nederland is rijker dan Duitsland.

Het rijkste land ter wereld

Het is ook interessant om naar het rijkste land ter wereld te kijken. Die titel gaat naar Luxemburg. Een klein landje met de meeste rijkdom. Luxemburg heeft in 2021 een bbp per inwoner van maar liefst 101,6 duizend euro. Voor Nederland ligt het op bijna 46 duizend euro. Luxemburg is zo rijk omdat het de financiële zaken goed op orde heeft. Daarnaast heeft dit land een centrale ligging en gaat bijna alles wat binnen Europa verhandeld wordt door Luxemburg.

Soms wordt gedacht dat Amerika (de Verenigde Staten) het rijkste land ter wereld is. Zet die gedachte maar snel opzij want dit klopt niet. Amerika heeft een bbp per inwoner van ruim 65 duizend dollar (56,7 duizend euro). Amerika is rijker dan Nederland maar zeker niet het rijkste land ter wereld.

Yes, de leukste spaarpotten (inclusief prijs)

Armste land ter wereld

Vooral in Afrika bevinden zich veel arme landen. Wat is het armste land ter wereld? Volgens rapporten die opgesteld zijn door de Verenigde Naties is Niger het armste land ter wereld. Bovendien is het ook het minst ontwikkelde land.

Niger ligt in West-Afrika en een groot deel van het land bestaat uit woestijn. Er is geen directe verbinding met de zee, waardoor hier veel droogte heerst. Ruim 85% van de bevolking werkt in de landbouw. Je zou dus zeggen dat er veel landoppervlak voor de landbouw wordt gebruikt, maar dit valt vies tegen. Dit komt omdat slechts 3% van het landoppervlak ook geschikt is voor de landbouw.

Ruim 7% van het landoppervlak wordt gebruikt voor de veeteelt. Hiervan gaat een groot gedeelte van de veeproductie naar Frankrijk. Niger is ook een grote producent van uranium, waarvan oook weer het grootste gedeelte naar Frankrijk gaat. Ondanks de goede zaken met Frankrijk is en blijft Niger het armste land ter wereld.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.