Bijgewerkt: 1 december 2023

Het verschil tussen rijk en arm.

Het is oneerlijk verdeeld. Arme mensen werken hard voor hun geld, en toch komen ze iedere maand wat te kort. Rijke mensen laten hun geld voor hen werken, geven het royaal uit en leven als God in Frankrijk. Dat is het verschil tussen passief inkomen en actief inkomen? Ik laat je zien wie wat het verschil is tussen deze twee en waarom een passief inkomen altijd beter is.

Het verschil tussen passief en actief inkomen

Vroeger leefde ik van een actief inkomen. Ik moest elke dag vroeg opstaan en ging naar mijn werk. Soms met de auto, soms met de fiets. Dat was afhankelijk van waar ik op dat moment werkte. Ik heb veel verschillende baantjes gehad, meestal in winkels.

Ik begon om 8:30 uur ‘s morgens en was om 18:00 uur klaar. Vijf dagen per week, en daar kreeg ik een vast loon voor. Zoiets noem je een actief inkomen: je werkt een aantal uur en krijgt hier een vaste vergoeding voor.

Op zich is er niks mis met een actief inkomen, want het biedt financiële zekerheid. Elke maand weet je wat er binnenkomt.

Een passief inkomen is inkomen waar je niet actief voor hoeft te werken. Je verdient geld zonder dat je er dagelijks tijd en moeite in steekt. Bijvoorbeeld geld dat je via beleggingen of dividenduitkeringen verdient. Maar ook via een website waarop je advertentieruimte verkoopt.

De belangrijkste voor- en nadelen

Ik wil je laten zien wat de voordelen en nadelen van een passief inkomen en een actief inkomen zijn.

Actief inkomen

Voordelen: je bent verzekerd van een vast salaris en je weet hoeveel uur per week je werkt. Je bouwt ook pensioen op en bent verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en ziekte.

Nadelen: het kan lastig zijn om loonsverhogingen te krijgen, vooral bij een laagbetaalde baan of als je onder een cao valt.

Passief inkomen

Voordelen: je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe lang je werkt. Je hebt invloed op de hoogte van je inkomsten.

Nadelen: je bouwt geen pensioen op en bent ook nergens tegen verzekerd. Bovendien is de hoogte van de inkomsten niet gegarandeerd.

Welke van deze twee is beter?

Eigenlijk kun je niet zomaar zeggen of een passief of juist een actief inkomen beter is. Dit hangt namelijk van je wensen en behoeften af. Maar ook hoe je er op dit moment financieel voorstaat. Wanneer je elke maand wat geld tekort komt, dan is het starten van een passief inkomen vrij risicovol. Het biedt namelijk geen gegarandeerd inkomen. Hierdoor kan het dat je de eerste paar jaar weinig tot niets verdient.

Met een actief inkomen, dus wanneer je bij een werkgever in dienst bent, dan weet je wat er elke maand binnenkomt. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Eén keer per jaar krijg je ook nog eens vakantiegeld (meestal dan).

Toch vind ik dat een passief inkomen beter is. Natuurlijk heb je in het begin veel onzekerheid. En je moet de eerste maanden heel hard werken om een fatsoenlijk inkomen op te bouwen. Maar uiteindelijk heb je veel meer vrijheid. Je bepaalt zelf waar en wanneer je werkt. En je kunt je inkomen flink laten groeien, iets dat in loondienst niet gaat lukken.

Van actief naar passief inkomen

Je vraagt je vast af hoe je aan een passief inkomen komt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Een van de bekendste manieren is beleggen in aandelen of vastgoed. Dit is iets dat je gewoon naast je vaste baan doet. Je hoeft dus niet je werk gelijk op te zeggen.

Veel mensen investeren in aandelen van bedrijven die regelmatig dividend uitkeren. Dividend is een deel van de winst dat het bedrijf aan aandeelhouders uitkeert. Wanneer je dit soort aandelen koopt dan ben je dus een van die aandeelhouders.

Een andere manier van passief inkomen verdienen is via vastgoed. Je koopt een pand en verhuurde het. Dit levert maandelijks huurinkomsten op. Zonder dat je er dagelijks tijd aan besteed.

Er zijn nog veel meer methoden maar veel van deze zaken vragen een investering van tijd. Wanneer je die tijd niet hebt dan is het lastig om een passief inkomen op te bouwen.

Meer inkomsten dan uitgaven

Een van de belangrijkste aspecten van passief inkomen is dat er meer binnenkomt dan dat je uitgeeft. Sommige mensen denken dat het helemaal niet mogelijk is. Maar weet je, dat is het wel!

Een grote fout die mensen maken is dat ze naar hun inkomen gaan leven. Wanneer er, na aftrek van vaste lasten, bijvoorbeeld € 500 per maand overblijft, dan gaan ze dit opmaken. Mensen gaan uit eten, boeken een vakantie of kopen luxe goederen. Terwijl je die € 500 per maand ook zou kunnen sparen. Of investeren, waardoor het rendement oplevert.

Stel dat je elke maand € 500 ergens in investeert. Het gemiddeld rendement op aandelen bedraagt 7% per jaar. Wanneer je na een jaar € 6000 hebt geïnvesteerd en het rendement bedraagt 7%, dan heb je het jaar daarop al € 6420. Maar omdat je elke maand nog meer investeert blijft je vermogen groeien.

Als je de winst opnieuw investeert groeit het passief inkomen nog sneller. Na 20 jaar kan het vermogen zo groot zijn dat je per direct kunt stoppen met werken.

Financiële vrijheid bereiken

Er is een reden waarom mensen voor een passief inkomen kiezen: het bereiken van financiële vrijheid. Kies de vrijheid om te doen wat je wilt en wanneer je wilt, zonder je zorgen te maken over geld. Een passief inkomen is de meest effectieve manier om deze vrijheid te bereiken.

Schulden zijn de grootste bedreiging

In principe kan iedereen aan een passief inkomen werken. Dit lukt echter niet wanneer je schulden hebt. Met schulden breng je jezelf en je toekomst in gevaar

 Het is namelijk zo dat schulden erg duur zijn. Je betaalt een hoop rente en dat is allemaal weggegooid geld. Bovendien moet je hard werken om je schulden af te betalen. Hierdoor ben je niet in staat om een passief inkomen op te bouwen.

Bedenk dat je een passief inkomen opbouwt door je geld of je tijd voor jou laat ze werken. En niet andersom. Hoe je dat aanpakt? Daar kan ik uren over doorpraten, maar je kunt beter een van mijn vele blogs lezen. In de blogs ga ik dieper in op vers verschillende methoden van passief inkomen. Ook zal ik in de toekomst meer podcasts maken, waardoor je op je gemak naar mijn ervaringsverhalen luistert.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.