Van internetmeme tot serieuze belegging

De cryptocurrency Shiba Inu is sinds september 2021 razend populair. Een aantal grote beleggers heeft flink wat van deze munten aangekocht. Toch blijft de koers al enige tijd op eenzelfde niveau hangen. Schijn bedriegt? Misschien, want er kan zomaar een ommekeer komen waarbij Shiba Inu stijgt en je te laat bent met investeren. In dit artikel mijn kijk op deze cryptomunt.

Een meme coin

Shiba Inu is een zogenaamde hondenmunt, net als zijn grotere broer Dogecoin. Maar let op want deze twee hebben geen relatie met elkaar. Je kunt Shiba Inu ook als meme coin zien. Ooit als grap bedacht maar inmiddels een serieuze partij.

Handel in Shiba Inu (betaal met iDEAL)

Het idee achter Shiba Inu

Toegeven, de cryptocurrency Shiba Inu was eigenlijk als grap bedoeld. De maker wilde hier de cryptomunt dogecoin mee overtreffen. Shiba Inu wordt ook wel de dogekiller genoemd.

Op zich leek het niet zo moeilijk om dogecoin te verslaan. Er werden ontzettend veel munten van Shiba Inu uitgegeven en met een kleine stijging was het mogelijk om de marketcap van dogecoin te overtreffen.

Inmiddels zijn er serieuzere plannen met deze cryptomunt. Zo worden er dagelijks miljoenen van verbrand, waardoor het circulerende aanbod afneemt. Ook bieden ze Shiba Inu NFT’s aan. Er is een prachtige en exclusieve verzameling aan NFT’s beschikbaar.

Waarom Shiba Inu in 2021 zo hard steeg

In de eerste week van oktober 2021 wist deze munt een stijging van maar liefst 344% te realiseren. De koers kwam uit op $0,000007057, nog steeds iets onder het hoogtepunt van mei 2021.

Waarom steeg Shiba Inu begin oktober zo hard? Dit had verschillende oorzaken. De belangrijkste oorzaak was een tweet van Elon Musk (oprichter van Tesla). Hij toonde op Twitter een foto van zijn pup van het ras-Shiba Inu. Zijn volgers zagen dit als een signaal om de cryptomunt Shiba Inu te kopen.

Die grote stijging heeft een aantal ‘walvissen’ (beleggers met veel geld) aangetrokken. Ze kochten biljoenen van deze munten.

Shiba Inu verbrandt munten

Het nadeel van deze cryptomunt is de enorme voorraad. Bij uitgifte werden er maar liefst 1 biljard munten uitgebracht, in het Engels ook wel Quadrillion genoemd. Voor jouw idee: dat is een 1 met 15 nullen. Oftewel: 1.000.000.000.000.000. Oftewel 10 miljoen keer 100 miljoen. Heel veel dus.

Eigenlijk zijn dit veel te veel munten. Met zo’n groot aanbod zal de koers nooit richting de cent stijgen. Maar Shiba Inu heeft de ambitie om de koers van $ 1 te bereiken. Hoe ze dat gaan doen? Door munten te verbranden.

Burning/ verbranding van cryptomunten

Het is niet mogelijk om Shiba Inu te delven (minen). Bij lancering werd een maximum aantal van 1 biljard uitgebracht en meer komen er niet bij. Gelukkig maar want meer munten zorgt voor een koersdaling.

Direct na lancering stuurde de maker de helft van de Shiba Inu munten naar Ethereum- oprichter Vitalik Buterin. Vitalik doneerde 10% aan een goed doel, 90% heeft hij in een portemonnee verbrand. Dat branden viel niet in goede aarde waardoor de koers daalde. Inmiddels weten we dat het branden juist positief is. Dat branden gaat nog steeds door. Niet meer zoveel als eerst maar in maart 2023 zijn er maar liefst 41 biljoen verbrand. Dit is 41% van het totale aanbod.

Zo werkt het branden van munten

Bij het branden van cryptomunten moet je dit niet letterlijk nemen. Feitelijk worden de munten naar een dode portemonnee gestuurd. Niemand heeft toegang tot deze portemonnee. Hierdoor bestaan de munten nog wel maar zijn ze nutteloos geworden. Dat houdt dus het branden van Shiba Inu in. Deze techniek wordt ook bij andere munten toegepast.

Aantal holders neemt toe

Ondanks dat de populariteit van SHIB of genomen, blijven bij mij kostte deze munt massaal inslaan. Op 28 maart 2023 bereikt het aantal holders een hoogtepunt van 1.329.456. Wel is het zo dat meer dan 55% van de holders negatief staat: ze kochten de munt tegen hogere koers dan de huidige prijs. Niet alle beleggers willen met verlies verkopen.

Believers en haters

Shiba Inu coin kent believers en haters. De groep believers is enorm groot en daar zitten ook die walvissen tussen. Ze geloven dat de munt binnen een jaar op 1 dollarcent staat en over vijf jaar op $ 1. In de praktijk is dit niet onmogelijk, mits de verbranding sneller gaat. Maar het blijft lastig om dit te realiseren.

De haters denken dat dit soort doelen volkomen onmogelijk is. Bedenk wel dat die haters met lede ogen toezien hoe anderen al meer dan 400% winst hebben weten te maken. Bedenk ook dat er in het verleden heel veel bitcoinhaters waren. De munt stond op € 0,10 en hij zou nooit hoger dan € 1 komen. Inmiddels staat bitcoin op meer dan € 25.000.

Let wel want Shiba Inu zal waarschijnlijk nooit meer dan $ 1 waard worden, of het aantal munten moet zover afnemen dat dit wel kan. In de praktijk bijna niet te doen want er zijn veel mensen die hun munten vasthouden, waardoor deze niet voor verbranding in aanmerking komen.

Conclusie: vooralsnog is Shiba Inu coin leuk om mee te speculeren. Ik hou wel van dit soort risico’s en koop graag kleine partijen in. Je weet nooit wat zoiets in de toekomst gaat doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.