Bijgewerkt: 27 maart 2023

Met een waarschuwing crypto bereid jij je voor op investeren in cryptocurrency (cryptomunten). Het is namelijk niet allemaal goud wat blinkt. Voor je het weet ben jij je investering kwijt of erger nog: opgelicht. Bekijk de belangrijkste waarschuwingen, ook die van het AFM.

Wat je zeker over crypto moet weten

Crypto is de afkorting van cryptocurrency, in het Nederlands ook wel cryptomunten genoemd. Het gaat hier om digitaal niet fysiek geld. Feitelijk bestaan cryptomunten uit een stukje computercode. Je kunt het dus niet vasthouden en ook niet bij een bank inwisselen.

De waarde of koers is gebaseerd op vertrouwen. Jij vertrouwt erop dat het stukje code een onderliggende geldwaarde heeft. Ook vertrouw je erop dat je dit altijd kunt inruilen tegen een andere cryptomunt of fiat geld (euro, dollar etc.). Bij sommige bedrijven kun je zelfs met cryptomunten betalen. Zie het als een digitaal ruilmiddel.

Waarschuwing AFM crypto

De AFM (autoriteit financiële markten) houdt toezicht op de financiële markten. Doel is om het financieel verkeer zo eerlijk mogelijk te maken. De AFM waarschuwt consumenten voor crypto’s.

Ten eerste is het aantal Nederlandse crypto bezitters sinds januari 2018 flink gedaald. Belangrijkste reden hiervoor zijn grote koersdalingen maar ook fraude en scam. Daarnaast zijn we ons ook bewuster geworden van de risico’s van cryptomunten en ICO’s.

80% van de bevolking is zich bewust van de AFM waarschuwingen. De AFM waarschuwt voor de volgende risicofactoren:

  • Kans op instortende waarde
  • Risico op koersmanipulatie
  • Geen toezicht door toezichthouders
  • Kwetsbaar voor oplichting en fraude
  • Vertoont overeenkomsten met een klassieke zeepbel
  • Bij wachtwoordverlies je crypto’s voorgoed kwijt

Dit zijn de belangrijkste waarschuwingen die je kunt terugvinden op de website van de AFM.

Koersmanipulatie en koersdaling

Het grootste risico is koersmanipulatie en een forse koersdaling. Cryptomunten die niet veel verhandeld worden zijn gevoelig voor koersmanipulatie. Handel je vanuit emotie, dan kun je in korte tijd veel geld verliezen.

Een forse koersdaling kan verschillende redenen hebben. Slecht nieuws, manipulatie of het verlies in vertrouwen zorgt ervoor dat beleggers hun cryptomunten verkopen. Bij meerdere verkopen veroorzaakt dit een sneeuwbaleffect: steeds meer mensen verkopen hun crypto’s. De koers zakt nog verder weg, net zolang totdat het vertrouwen terugkomt.

Oplichting en fraude

Vooral met Bitcoin wordt veel oplichting en fraude gepleegd. Denk maar eens aan scam e-mails waarbij je wordt gevraagd om een Bitcoin betaling te doen. Doe je dit niet, dan zal de oplichter een filmpje van jou vrijgeven. Dit is een klassiek voorbeeld van oplichting. Trap hier niet in: de oplichters bluffen.

Het kan dat je benaderd wordt voor een investering in crypto’s, vaak Bitcoin. Hierbij worden grote winsten beloofd. In het begin zul je best wat winst behalen, maar dit stopt al snel. Voordat je het weet zijn de fraudeurs er met jouw investering vandoor.

Wil je investeren in crypto maar heb je hier niet veel verstand van? Vraag een betrouwbaar bedrijf of een persoon om advies of hulp. Vertrouw in principe niemand alleen jezelf.

Waarschuwing crypto – geen toezicht

De AFM houdt geen toezicht op crypto’s. Dit betekent dat ze niet gereguleerd zijn en dat er ook geen bescherming bij verlies is. De AFM en de Nederlandse bank houden alleen toezicht als crypto’s worden gezien als financieel instrument. Hierbij staan crypto’s gelijk aan aandelen of obligaties. De beleggingsinstelling moet dan een vergunning van het AFM hebben.

Bewaar je wachtwoord goed

Cryptomunten bewaar je in een online wallet, offline wallet, papieren portemonnee of op een speciale usb-stick. Waar je crypto’s ook opslaat: deze zijn altijd versleuteld middels een wachtwoord, waarbij je wallet ook nog eens is beschermd middels een herstelzin. Ben jij jouw wachtwoord kwijt? Dan heb je de herstelzin nodig. Zonder herstelzin kom je nooit en te nimmer bij je cryptomunten.

Een belangrijke crypto waarschuwing: bewaar je herstelzin op een veilige plaats. Het is niet verstandig om deze uit je hoofd te leren, daar is de herstelzin te lang voor. Bovendien kun je deze zomaar vergeten.

Ads: fast invest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.