Bijgewerkt: 1 december 2023

De waarheid over passief inkomen: mythes ontkracht en feiten onthuld.

Geld verdienen zonder dat je werkt, dat bedoelen mensen met een passief inkomen. Persoonlijk zie ik dit meer als een uitkering. Iets is een passief inkomen wanneer je het zelf opbouwt. Je hebt ervoor gewerkt en je besteedt er nog steeds aandacht aan. Ik geef je 8 punten die je helpen begrijpen wanneer iets een passief inkomen is.

Geen actief werk vereist

Passief inkomen is inkomen dat verdiend wordt zonder dat er veel actief werk voor nodig is. Dit betekent dat de persoon die het inkomen ontvangt niet veel tijd en moeite hoeft te steken in het genereren van het inkomen.

Een voorbeeld hiervan is inkomsten uit advertenties op een website of YouTube-kanaal. Als dit proces geautomatiseerd is, kan het inkomen als passief worden beschouwd. Dit omdat de eigenaar niet actief betrokken is bij het beheer van de advertenties. Het enige dat de eigenaar doet is de website of het kanaal onderhouden en zorgen dat er genoeg bezoekers zijn.

Inkomsten uit advertenties

Inkomsten uit advertenties op een website of YouTube-kanaal zijn een passief inkomen. Maar wel als het proces geautomatiseerd is. Zo niet dan moet je er continu tijd insteken. Waarschijnlijk werk je hierbij met anderen samen en krijg je misschien per uur betaald. In dit geval spreek je van een actief inkomen.

Affiliate marketing is een belangrijke bron van een passieve inkomstenstroom. Affiliates ontvangen commissie op basis van het promoten van producten of diensten. Of eigenlijk op basis van de verkopen of leads die hier uit voortkomen.

Geautomatiseerd proces

Een geautomatiseerd proces is een manier om geld te verdienen zonder actief werk. Het proces moet je eerst opzetten en vervolgens automatisch inkomsten genereren. Hierbij hoef je niet dagelijks actief betrokken te zijn.

Een goed voorbeeld hiervan is een website die advertenties bevat. Dit kan bijvoorbeeld via het partnerprogramma van Google (Adsense). YouTube werkt met hetzelfde programma. Advertenties worden automatisch aan de content toegevoegd. Als maker hoef je hier niks voor te doen: de inkomsten stromen vanzelf binnen.

Natuurlijk klinkt dit makkelijker dan het is. Promoten of content delen is één ding, je moet vooral veel publiek aantrekken. Hier is een slimme strategie voor nodig.

Investering in een bedrijf

Als je investeert in een bedrijf koop je een aandeel in dat bedrijf. Dit betekent dat je een deel van de winst ontvangt. Dit gebeurt op basis van het percentage van het bedrijf dat je bezit. Je hoeft niet actief betrokken te zijn bij het runnen van het bedrijf. Toch ontvang je nog steeds inkomsten op basis van je investering. Dit kan bijvoorbeeld een aandeel zijn in een bedrijf dat dividend uitkeert.

Een voorbeeld hiervan is investeren in een restaurant. Juist koopt aandelen in het restaurant en wanneer het restaurant winst maakt, ontvang je een deel van die winst op basis van het aandeel. Je bent niet actief betrokken te zijn bij het runnen van het restaurant. Ondanks dat ontvang je inkomsten uit de investering.

Vastgoed

Het verhuren van vastgoed is een vorm van m passief inkomen. Hierbij koop je een pand en verhuurt het aan huurders. Je ontvangt maandelijks huur. Alles eigenaar hoef je niet dagelijks betrokken te zijn bij het beheer van het pand. Hiervoor wordt vaak een beheerder of verhuurmakelaar wordt ingeschakeld om het pand te beheren.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het pand goed wordt onderhouden. Maar ook dat dat huurders tijdig betalen. In dit geval is het een relatief passief inkomen. Natuurlijk brengt investeren in vastgoed ook risico’s met zich mee, al zijn die risico’s een stuk kleiner dan bij handelen in cryptocurrency.

Dividendinkomen

Vaker wordt beleggen in aandelen als passief inkomen gezien. Feitelijk is dit ook zo: je gaat voor winst waarbij je geen uren telt. De meeste beleggers kijken alleen naar de aan- en verkoopkoersen van aandelen. Toch is het ook interessant om naar dividend te kijken.

Dividendaandelen keren bijna jaarlijks uit. Maar alleen wanneer het bedrijf winst heeft gemaakt. Het kan dus ook dat er eens een keer geen dividend wordt uitgekeerd. Hoe dan ook, dividend is een manier van passief inkomen verdienen. Je bent niet actief bij het bedrijf betrokken. Het enige wat je doet is aandelen bezitten en dividend ontvangen.

Royalty’s

Een ander voorbeeld van passief inkomen is inkomsten uit royalty’s. Dit zijn inkomsten die je genereert door een bepaald werk. Bijvoorbeeld een boek of een nummer dat je geschreven hebt. Vervolgens verkoop je dit.

Deze inkomsten zijn passief omdat je niet dagelijks hoeft te werken om het werk te promoten en te verkopen. Het werk is al gedaan en blijft inkomsten genereren. Zonder dat er veel actief werk voor nodig is.

Online zakendoen

Ook het runnen van een online bedrijf is en passief inkomen. Maar toch niet altijd. Dit kan alleen als het bedrijf geautomatiseerd is en inkomsten genereert zonder de dagelijkse betrokkenheid van de eigenaar.

Bijvoorbeeld, een persoon maakt en verkoopt een online cursus. Dit is een passief inkomen aan dat het proces geautomatiseerd verloopt. Ik ben namelijk niet veel tijd kwijt met het promoten en verkopen van de cursus. Het beheer als je niet alleen weinig tijd maar waarschijnlijk ook weinig geld. De omzet is in ieder geval groter dan de uitgaven.

Definitie passieve inkomsten

Passieve inkomsten zijn inkomsten die je verdient zonder actieve deelname of betrokkenheid. Je ruilt geen uren voor geld. Je krijgt dus niet per uur betaald, zoals bij een werkgever wel het geval is.

Een passief inkomen kan door de jaren heen stabiel worden. Maar in de beginjaren fluctueert dit heel sterk. Zo kun je de ene maand € 400 verdienen en de andere maand slechts € 30. Naarmate je langer bezig bent groeit dit en zijn de verschillen niet meer zo groot.

Dit type inkomen biedt financiële vrijheid. Het is een goede manier om meer tijd aan leuke activiteiten te besteden, en in plaats van alleen maar met je werk bezig zijn. Een passieve inkomstenstroom zorgt er ook voor dat je minder financiële zorgen hebt.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.