Bijgewerkt: 27 maart 2023

Het idee van het instorten van de euro is iets dat de afgelopen jaren steeds vaker ter sprake komt. Hoewel de kans dat de euro daadwerkelijk instort klein lijkt, kan de impact op de wereldeconomie enorm zijn. In deze blog gaan we dieper in op de mogelijke gevolgen van een instorting van de euro en hoe dit zou kunnen gebeuren. We bespreken ook hoe beleggers zich kunnen beschermen tegen dit scenario en welke stappen regeringen zouden kunnen nemen om de schade te beperken.

Kans op instorten van de euro

De Europese Centrale Bank en financiële instellingen hebben maatregelen en beleidslijnen om de stabiliteit van valuta’s en economieën te waarborgen. Hierdoor is de kans op het instorten van de euro niet zo heel groot. Maar wel aanwezig.

Het is belangrijk om het nieuws en de economische ontwikkelingen in de gaten te houden. Vertrouw op deskundige analyses en advies van financiële professionals.

Inflatie of hyperinflatie

Als de euro instort heeft dit grote economische en financiële gevolgen. Een van die gevolgen is inflatie of zelfs hyperinflatie. Dit betekent dat de prijzen van goederen en diensten sterk stijgen, waardoor het moeilijker wordt om basisbehoeften te betalen.

Inflatie is een geleidelijke stijging van de prijzen van goederen en diensten in een economie. Dit gebeurt wanneer de vraag naar goederen en diensten groter is dan het aanbod. Hierdoor gaan de prijzen omhoog.

Hyperinflatie is een extreme vorm van inflatie, waarbij de prijzen buitengewoon snel stijgen. Dit gebeurt meestal wanneer de vraag naar geld afneemt. Dit leidt tot een snelle daling van de waarde van de valuta. Hyperinflatie heeft een verwoestend effect op een economie. Vaak leidt dit tot enorme economische en sociale ontwrichting.

Er is geen precieze definitie van hyperinflatie. Over het algemeen wordt aangenomen dat de inflatie meer dan 50% per maand bedraagt en dat de prijzen ten minste elke 30 dagen verdubbelen.

Verschillende oorzaken van inflatie

Inflatie hoeft niet het gevolg te zijn van het instorten van de euro. Hier komen nog enkele oorzaken van inflatie:

  • Toenemende vraag naar goederen en diensten waarbij het aanbod niet snel genoeg meegroeit.
  • Toenemen van productiekosten van bedrijven.
  • Wanneer er meer geld in omloop wordt gebracht dan de economie aankan.
  • Externe factoren zoals natuurrampen of geopolitieke gebeurtenissen, die de productie en aanvoer van goederen en diensten verstoren.

Centrale banken beheersen inflatie door het verhogen of verlagen van de rentetarieven en het aanpassen van de geldhoeveelheid.

Wat als de euro instort: veranderingen in handel

Een instorting van de euro leidt tot veranderingen in de handel tussen landen. Exporteurs in landen met een zwakkere munt bieden hun goederen goedkoper aan. Importeurs moeten meer betalen voor goederen die in euro’s zijn geprijsd.

Invloed op internationale investeringen

Een instorting van de euro beïnvloedt de internationale investeringen. Investeerders kunnen hun geld uit de eurozoneweghalen en elders investeren. Hierdoor daalt de waarde van de euro verder.

Schuldenproblemen voor iedereen

Het instorten van de euro kan leiden tot een toename van schuldenproblemen. Dit voor zowel individuen als voor overheden. Het kan moeilijker worden om leningen terug te betalen en nieuwe leningen af te sluiten.

Als de euro instort is het belangrijk om rustig te blijven en je door betrouwbare bronnen je te laten informeren. Het is mogelijk om jezelf te beschermen, zoals het spreiden van je financiële portefeuille en het houden van een buffer in andere valuta’s of crypto.

Acties bij valutadaling

Als een valuta daalt, zijn er verschillende acties om de impact ervan te minimaliseren. Hier zijn een paar suggesties:

  • Koop goederen of diensten in de valuta die aan het dalen is. Behalve wanneer het je eigen valuta (euro) is die daalt.
  • Investeer in andere valuta’s. Kies voor een valuta die niet wordt beïnvloed door de val van de andere euro.
  • Spreid je beleggingsportfolio. Door dit te spreiden compenseer je een daling van de euro met winsten uit andere investeringen.
  • Beperk de blootstelling aan de euro die valt. Sluit bijvoorbeeld contracten af in een andere valuta.

In crypto investeren voordat of nadat de euro valt

Crypto’s of cryptocurrency ’s staan niet onder toezicht van een overheid. Ze hebben een waarde die bepaald wordt door vraag en aanbod, niet door een valuta zoals de euro. Crypto kan een veilige haven zijn wanneer de euro instort.

De veiligheid van crypto hangt van verschillende factoren af. Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum bieden een hoge mate van veiligheid en privacy. Dit doen ze door de manier waarop ze zijn ontworpen en hoe ze werken. Er zijn wel risico’s verbonden aan het gebruik van crypto. Zoals snel wisselende koersen.

Crypto sla je op in digitale wallets die je beveiligt met een wachtwoord. Het is belangrijk om een sterk en uniek wachtwoord te kiezen en om de wallet te beschermen tegen hackers en malware.

Crypto-transacties worden opgeslagen op een openbaar grootboek dat bekend staat als de blockchain. Zorg dat de transactie veilig is en dat je deze naar de juiste ontvanger uitvoert.

Crypto is een zeer volatiele investering en de waarde kan snel stijgen en dalen. Dit kan leiden tot grote winsten, maar ook tot grote verliezen.

Er is momenteel geen wereldwijde regelgeving voor crypto, wat betekent dat investeerders en gebruikers mogelijk niet dezelfde bescherming hebben als bij andere traditionele investeringen en transacties. Toch kan crypto beter zijn dan een ingestorte euro.

Omdat crypto-transacties relatief anoniem zijn gebruiken criminelen ze vaak voor frauduleuze activiteiten zoals oplichting en witwassen van geld. Wees hier voorzichtig mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.