Een totale lockdown zit er aan te komen. Je mag er dan niet meer in of uit. Velen weten niet wat hen te wachten staat. Daarom vind je hieronder de betekenis lockdown en wat een totale lockdown betekent. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de hele samenleving.

Betekenis lockdown

Kijk je naar de betekenis lockdown dan kun je dit vertalen naar vergrendeling. Bij een lockdown gaan gebouwen op slot. Dit zijn in eerste instantie scholen, horeca en bepaalde winkels. In vergaande gevallen wordt alles gesloten. Hierbij is natuurlijk wel verschil tussen een gedeeltelijk lockdown of een totale lockdown.

Wat betekent een totale lockdown?

Het is lang geleden dat dit is voorgekomen: een totale lockdown. Je moet dan denken aan het jaar 1918, waarbij de Spaanse griep voor ruim 100 miljoen doden verantwoordelijk was. Een klein stadje in de Amerikaanse staat Colorado wist hieraan te ontkomen dankzij een totale lockdown.

Dit stadje nam vergaande maatregelen tegen de Spaanse griep. Scholen en gebouwen werden gesloten, treinreizigers moesten eerst in quarantaine. Niemand mocht fysiek contact met elkaar hebben. Deze totale lockdown duurde vier maanden en zorgde ervoor dat bijna niemand besmet werd.

Wat betekent een totale lockdown in 2020? Het basisprincipe is hetzelfde: gebouwen gaan nog slot en fysiek contact moet zoveel mogelijk vermeden worden. Toch ziet een moderne lockdown er anders uit dan vroeger.

Betekenis totale lockdown in de moderne tijd

Bij een moderne totale lockdown is het niet zo dat je geen sociale contacten meer hebt. Ook werken aan onderwijs kan gewoon doorgaan. Dit is allemaal te danken aan digitalisering en het internet. Via social media blijven we in contact met elkaar de overheid communiceert via radio, televisie en internet.

Online onderwijs is goed geregeld, net als thuiswerken. Een moderne totale lockdown is hierdoor beter te overzien dan de talen lockdown zoals die in 1918 plaatsvond.

Een totale lockdown heeft gevolgen voor de economie

Wat betekent een totale lockdown voor de economie? Ondanks dat we kunnen thuiswerken of thuis leren, heeft dit wel gevolgen voor de economische groei en de economie op zich. Bedrijven die afhankelijk zijn van bezoekende klanten of gasten zullen een langdurige totalen lockdown niet doorstaan.

Denk hierbij aan de horeca, winkels met niet noodzakelijke goederen, kapsalons, hoveniersbedrijven, dierenpensions en noem maar op. Maar ook pretparken, dierentuinen, musea en andere toeristische plaatsen. Allemaal bedrijven die hun onderneming niet via het internet voort kunnen zetten.

De enige bedrijven die het wel raden zijn supermarkten, apothekers en webwinkels die noodzakelijke producten verkopen. Om bedrijven die belangrijke diensten aanbieden blijven bestaan dit zijn vooral zorgbedrijven en overheidsbedrijven. Vervoersbedrijven hangen hier een beetje tussenin, afhankelijk van de maatregelen en hoe lang dit duurt.

Het risico voor zzp’ers en kleine ondernemers

Wanneer een totale lockdown te lang duurt zullen zzp’ers dit als eerste merken. Ook de kleine bedrijven met 2-10 medewerkers gaan dit voelen. Daarnaast kan het dat grote bedrijven in de knel komen.

Het gevolg is dat zzp’ers geen opdrachtgevers meer binnenhalen en failliet gaan. Dit geldt ook voor kleine bedrijven of grote bedrijven die minder omzet te draaien. Een grote ontslaggolf is dan het logische gevolg.

Overheid beschermt bij een totale lockdown

Natuurlijk doet de Nederlandse overheid er alles aan om ondernemers en werknemers te beschermen. Zo is er tijdens de corona crisis een pakket maatregelen getroffen. Bedrijven krijgen gedurende de eerste drie maanden van de coronacrisis 90% van de loonkosten vergoed. De overheid kan deze maatregel met nog eens drie maanden verlengen. Voorwaarde is dat het bedrijf geen werknemers ontslaat.

Zzp’ers krijgen gedurende drie maanden een uitkering die aanvult tot aan het sociale minimum. Mogelijk dat de overheid dit nog eens verlengt, afhankelijk van de duur van de totale lockdown.

Wat betekent totale lockdown voor de horeca? Ook die hebben het zwaar. De overheid komt tegenmoet middels een financiële bijdrage.

Ben ik straks werkeloos?

Het is niet te zeggen of je als gevolg van de totale lockdown werkeloos raakt. De overheid doet er in ieder geval alles aan om dit te voorkomen. Voor kleine zelfstandige ondernemers is het maar de vraag of ze er weer bovenop komen. Ben je zzp’er of heb je een (kleine) onderneming? Probeer dan in mogelijkheden en niet in problemen te denken.

Tijdens een totale lockdown heb je alle kans om orde op zaken te stellen. Bijvoorbeeld de administratie op orde brengen maar ook de bedrijfswebsite eens goed onder handen te nemen. Vaak kan het design beter of valt er heel wat te schaven aan de teksten op de website.

Een SEO tekstschrijver inhuren doe je hier, zo is jouw website straks beter vindbaar in zoekmachines.

Mocht jij je druk maken om eventueel ontslag (loondienst), neem dan contact met de werkgever op. Deze is verplicht om eventuele plannen te communiceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.